hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強服務]

ATENU135 發表於 2023-2-5 22:44 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-2-5 19:05
你又知?  你係先知?
296C 衰極都仲係度, 坑口+景林尾人口仲多過尚德廣明
唔好下下作下作下就當自己岩哂

但係298X坑口又真係有人上喎
kc_loo 發表於 2023-2-5 22:51 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-2-5 22:44
但係298X坑口又真係有人上喎

有, 咩車都有人上, 只係多定少
上車可以好多原因既
調轉搵條零人上車既線都好難
就算係我, 如果佢全日, 個站而家係正我樓下, 放假唔趕時間都我都上下298X 睇景
我放假無約人, 又唔趕時間出旺角都會上98C, 慢慢搖下打下機

調轉298C 都我信有康城人上車, 可能係個呀婆去坑口飲荼都唔定

事實就算297 都仲有人寶林上落

poondriver 發表於 2023-2-5 23:25 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-2-5 22:13
如果吹水吹得中晒兩邊總站,仲要唔係美孚而係甘泉街
咁佢吹水都吹得幾叻

其實巴士一定係條橋就起好個時就plan 好晒 要等佢一開就有車用
2019年已經講緊要2022通車 相信個時一定會plan 埋公共交通 等佢準備好日期就推 可能仲早D
聽聞25年先起好既啟德急症室 而家已經準備要開會講公共交通
坑口版友就好好諗下將藍橋咁大個基建幾耐之前就要講好數啦 會唔會早得過你個條上年先爆出來既298C

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
teddybus + 10 人哋啱啱先由山上搬落醫院區,知咁多野咩.

查看全部評分

JX9097 發表於 2023-2-5 23:26 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-2-5 22:13
如果吹水吹得中晒兩邊總站,仲要唔係美孚而係甘泉街
咁佢吹水都吹得幾叻

點都好啦依家係2023年,當今298X開線,298C「暫緩」亦已成事實
2022年頭嗰陣邊個係「主」,邊個係「副」都已經係歷史
大家亦冇乜可能搵到「官方答案」

莫講298C,隨時98E都係「凍過水」
(兩者二揀一,九巴應該會揀98E)
只願九巴唔好再當坑口係羊牯
夾硬縮/ 陰98C嚟迫客上298X
依家收多$1.1,但車程冇快過......

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
teddybus + 4 我真係恭喜您呀!298C壽終正寢!.

查看全部評分

JX9097 發表於 2023-2-5 23:35 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2023-2-5 23:25
其實巴士一定係條橋就起好個時就plan 好晒 要等佢一開就有車用
2019年已經講緊要2022通車 相信個時一定會 ...

咁你有咩證明早3年5年
甚至8年10年前已經plan好條298X?
咪又係吹水唔抹咀

依家都2023年
298X開咗係事實,298C「暫緩」亦係事實
九巴口風由「籌備中」,改為「資源重疊」亦係事實

好似上一篇回文咁
坑口只求九巴唔好縮/ 陰98C去迫人上298X
畀多$1.1但又冇快過

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
teddybus + 4 我真係恭喜您呀!298C壽終正寢!.

查看全部評分

leo_ku 發表於 2023-2-6 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| ricky 發表於 2023-2-6 08:08 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2023-2-5 23:25
2019年已經講緊要2022通車 相信個時一定會 ...

未有298X前,我都諗住會大搞298C,令坑口殺出一條血路。然而298X突然爆出(佢唔係RPP路線,而係將藍通車前先出現),反過來先開辦,298C個勢就減弱。
298X在甘泉街做總站,唔係美孚,相信係想佢日後做全日線有關,甘泉街仲有位放,美孚無位,不如呢刻就直接放甘泉街,到全日時唔使搞來搞去。
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2023-2-6 09:10 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-2-6 01:37
我係講緊康城仲食緊793 796X 呢d先叫慘,
半個鐘仲係將南遊花圉,
你坑口三個字兜埋寶琳點都上到將隧,

呢個世界唔係非黑即白
#明就明唔明就黎明

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
teddybus + 2 前山上院友果然鐘意用肺講野

查看全部評分

kc_loo 發表於 2023-2-6 13:40 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-2-6 01:37
我係講緊康城仲食緊793 796X 呢d先叫慘,
半個鐘仲係將南遊花圉,
你坑口三個字兜埋寶琳點都上到將隧,

慘呀, 以前無人話佢唔慘wor, 你想表達D 咩, 古生
果時我無反對過佢地開線wor
我而家都唔反對佢地開線, 你要攪清楚

12分鐘唔小wor, 我無話小
係康城12分鐘果時, 坑口6
佢地而家要巴士, 即係想用巴士補充地鐵班次問題, 我想講既係, 佢呢個理由係唔通
你認為巴士可以做到 <12?
我同你講, 同一時間98D 8, 297 20

kentbryo 發表於 2023-2-7 10:06 | 顯示全部樓層

790行第二階段未
到底等緊啲咩?