hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強服務]

10598C 發表於 2023-3-23 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2023-3-23 09:54
點解小弟話用 793 食 797M 係睇中價錢牌咪就係因為屎水睇中呢條線做貴價大流水, 由 796C 倒多幾部車變 79 ...

其實真係兩睇… 點解話 793 價錢牌做流水客不成立係因為所有流水基本上都有雙向分段,唯一一個無嘅係九龍灣單向西行出旺角深水埗

反而價錢牌似係要嚟搏懵;屎水培養佢做大流水,似係因為佢同事加到每 15 分鐘一班,事實上即使條線兜九龍灣慢咗,因為班次密咗將南客 buy 流水客都 buy

既然屎水揀咗 793 做埋百勝角流水,應該就唔會無啦啦又變返 796X
given 短期內 796X 無跡象拆線,新巴應該會想 keep 佢做九龍城來往康城「快線」(相比 793 兜百勝角同九龍灣)

反而康城站來往將軍澳流水… 踩單車、地鐵咁多選擇,唔見得補 796P 全日流水有好大作為

其實到呢一刻都唔係好捉到新城,甚至運輸處想點處理堆大亂鬥線
793 係就係大流水,但都令好多重組麻煩咗
而 795X 將隧客可以 296C 去九龍城轉車去長沙灣,又有 214 甚至去 KITEC 轉返 795X,反正運輸處落閘要有車行將藍,將隧口都無 say
10598C 發表於 2023-3-23 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2023-3-23 09:54
點解小弟話用 793 食 797M 係睇中價錢牌咪就係因為屎水睇中呢條線做貴價大流水, 由 796C 倒多幾部車變 79 ...

手機版唔想 edit
但如果 797 取消應該點都係換到一條線返嚟,唔似又有 790 又有 795

當然 797 可以留早繁將南特班,演唱去康城站開,一方面做朝早康城去至善街流水,另一方面 keep 行將隧比至善街有快車上隧道口
kentbryo 發表於 2023-3-23 11:25 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-3-23 11:12
其實真係兩睇… 點解話 793 價錢牌做流水客不成立係因為所有流水基本上都有雙向分段,唯一一個無嘅係九龍 ...

大重組現有堆線太困難

實有好多唔同聲音出黎話會受影響
香港政府點做嘢係人都知, 捨難取易, 唔會真係對症下藥

所以最likely結果就係現有堆線照keep, 跟住小修小補,
儘管咁樣做係一啲效率都冇
可預見將會係繼續一堆車喺區內喪兜, 不斷重疊路線, 嘥油嘥錢嘥資源
要大重組將軍澳隧道轉車站開左, 就應該要做

li1872903 發表於 2023-3-23 11:31 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2023-3-23 10:51
開298C,康城隨時接近空載,康城人一直都怕行將隧。

事實證明將隧塞車就係康城引起仲好意思怪人?
咁298C改返坑口開 康城鐘意就坐98轉 唔鐘意咪落地底咪算囉

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
teddybus + 2 事實證明將隧塞車係將轉引起,所以應該斬將.

查看全部評分

leo_ku 發表於 2023-3-23 11:46 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-3-23 11:52 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-3-23 10:50
九巴呢個時間又開番298C會唔會係將藍第二階段檢討已經完成
運吉唔批298X做大(甚或乎點795燈)
所以九巴 ...

應該就唔會喇嘛...
無理由屎水有 790+795
厹得個桔要走去開返得幾班的298C?
純粹分餅仔咁去睇喳.....

康城呢個區, 兩間公司除左爭客, 仲係爭啖氣喎...
JX9097 發表於 2023-3-23 13:51 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-3-23 11:46
是非可以這樣顛倒嗎?

未有康城唔塞車?我諗你係挑戰緊人的常識。你知唔知將軍澳住左幾多萬人呀?

我會話康城同將南海旁入伙之後嚴重咗好多,淨講朝早
十幾年前0730打後先開始塞車
龍尾通常都未過機樓,大約預5分鐘左右

到將藍通車前,未到0700就隨時塞車
龍尾過哂將廣都係得閒事,大約要預12分鐘左右

你可以話佢表達得差(我都認同)
但康城同將南海旁的確喺將隧塞車上「居功至偉」

你一向都吹捧康城住咗好多人㗎
咁多咗車都係好正常嘅事,唔使落閘喎
JX9097 發表於 2023-3-23 13:55 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-3-23 11:52
應該就唔會喇嘛...
無理由屎水有 790+795
厹得個桔要走去開返得幾班的298C?

我當然係知兩間公司都係為啖氣
冇運吉的話,790/ 795/ 298X隨時一開就全日
298D都隨時變到出嚟畀你

只係我覺得時間上好吻合啫
將藍通車前九巴就propose開298C
將藍通車嗰陣就轉口風話「同298X資源重疊,要檢討」
到依家將藍第二階段出嚟嘅時候
(假設通車後3個月推第二階段呢個行動不變)
又忽然解決咗「資源重疊」呢個問題
Citcalag 發表於 2023-3-23 14:27 | 顯示全部樓層
298C跟返rpp係行哂外圈加內圈
相信會比較倒客

昭信路北行銀澳路燈位直去,放燈時間比較短
kentbryo 發表於 2023-3-23 14:29 | 顯示全部樓層

開始有眉目啦
795X調去將藍, 就係俾你790互轉
298X睇黎唔會全日, 所以九巴開埋298C, 睇下邊條跑出