hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 方國珊稱兩巴已考慮298X,790,795全日化 [790已落實加強服務]

li1872903 發表於 2022-11-23 23:52 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2022-11-23 23:30
大部份將軍澳人都好介意將隧塞車 期望緊新隧道可以帶來更暢通既交通
得你一個人係度為左一己私慾 為左一 ...

係得你地幾個一路單單打打,唔知踩親你乜野,唔鐘意咪唔好回,成日小學雞式回應咪仲煩,如果真係如你所言真係一日冇100個人用根本唔洗用幾千萬起個站出黎,邊個廢up一睇就知
Citcalag 發表於 2022-11-23 23:52 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-11-23 23:47
只係特登入百勝角,令人覺得唔順路啫

我同意,比起九龍段,將軍澳段來回行重覆既一段環保大道更加兜路,而且唔係一小段,係成公里
3ASV174 發表於 2022-11-23 23:59 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2022-11-23 16:36
你哋將軍澳人成日話將轉冇用冇車轉到 但又反對多條線行將隧到底想點?
...

全將軍澳都可以直接上到將荃線
根本無人要用將轉轉車

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
Citcalag 發表於 2022-11-23 23:59 | 顯示全部樓層

Lkopm 發表於 2022-11-23 23:50
講得唔清楚,即係行隧要塞三大塞車黑點

第日將藍通左,將隧車流量減少,應該都算係解決左半個塞車黑點

將軍澳道落油站應該都少左車既,反而應該分流左車龍去偉業街、偉發道、茶果嶺道果一邊

至於彩虹交匯處,行山行隧道都要塞,不過應該觀塘道上老龍塞得應d
li1872903 發表於 2022-11-24 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-11-23 23:59
全將軍澳都可以直接上到將荃線
根本無人要用將轉轉車

798夠差唔多全個將軍澳都可以直接上 咪一樣有人用793/796X轉798
3ASV174 發表於 2022-11-24 00:32 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2022-11-24 00:11
798夠差唔多全個將軍澳都可以直接上 咪一樣有人用793/796X轉798

798 覆蓋唔晒將軍澳將北做唔晒,康城又唔到

而且調景嶺尚德搭 798 只有兜大半個將軍澳既慢線係全日,但將荃就有全日特快 290X 唔使兜將南坑寶

3ASV174 發表於 2022-11-24 00:39 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-11-23 23:59
第日將藍通左,將隧車流量減少,應該都算係解決左半個塞車黑點

將軍澳道落油站應該都少左車既,反而應該 ...

我相信起碼要 T2 通車後將隧塞車先可能有明顯改善
因為無 T2 既將藍,其實坑寶尚德以至清水灣都唔會有太大誘因轉用,主要分流都只係分流康城既車
對康城以外既地方幫助不會太大,一來將隧未有康城已經好塞車,二來其他地方本身都唔係真龍尾(康城)開始排,分走晒康城既車對佢地都唔會好大分別

我相信將隧即使有短期改善都會好快打回原形

而且康城仲入緊伙,T2 通車前將隧好大機會比依家更塞

Citcalag 發表於 2022-11-24 00:59 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-11-24 00:39
我相信起碼要 T2 通車後將隧塞車先可能有明顯改善
因為無 T2 既將藍,其實坑寶尚德以至清水灣都唔會有太大 ...

九龍方向係既

但係將軍澳方向無巴士線,全世界(包括上秀茂坪道寶琳路安秀道既車)都係要捱條龜速上斜既將軍澳道
起碼將藍分走過海車同入工業邨堆貨車泥頭車都好,叫做at least好過無咁解

至於改善康城塞車呢個point,其實對康城來講用途不大,因為條橋喺正隔離,揀行新路實在快太多,除非要轉車,否則無乜必要都唔會再塞舊隧
3ASV174 發表於 2022-11-24 01:18 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-11-24 00:59
九龍方向係既

但係將軍澳方向無巴士線,全世界(包括上秀茂坪道寶琳路安秀道既車)都係要捱條龜速上斜既將 ...

改善康城塞車唔係指康城塞出去將隧
而係令康城唔使塞車出去,不過其實只係將個樽頸搬出九龍,因為依家除左入東隧(但又得一條線),其他出口都係好差

至於入將軍澳方向我都唔睇好有好大幫助
睇返夜晚鯉魚門道右轉將軍澳道條龍,其實東隧過黎既車都唔算太多
繁忙時間繞道落麗港城個出口本身交通情況就好差,提早落橋唔會塞少幾多,唔係去康城都仍然係無咩誘因行新路
將軍澳道上斜個問題,我以前返觀塘有時坐公司車出街做嘢,公司司機行老龍返去一見彩虹交匯處有車龍已經秒速改用新清順利邨道秀茂坪道反轉落觀塘
西面過黎既聰明車一早跟 290 行法避左條車龍
wilson6496 發表於 2022-11-24 03:26 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2022-11-23 22:54
好心你地唔好咁小學雞 又唔影響你地坐車成日想損人不利己 相信大部份將軍澳人都唔會介意停多個站 係得巴 ...

唔好意思.要290改行將隧我一定唔會搭.根本唔係介唔介意停多一個站嘅問題.而係根本唔順路.兼夾仲要途經多過塞車黑點.雖然我都係住藍田. 但係我一定唔會咁樣去轉車站搭290. 好坦白你咁樣講都係淨係為自己 😂

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分