hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議272P及272X合併, 開辦273E
開啟左側

建議272P及272X合併, 開辦273E

KW2523 發表於 2022-11-23 21:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在72X, 紅色小巴及鐵路競爭之下, 大埔-旺角市場早已飽和, 272X對大埔車程欠缺吸引力, 加上白石角客源不足以獨立支撐, 使服務時間之拓展淪為浪費資源之舉
建議272X吞併272P, 轉而服務各競爭者服務質素較低的長沙灣及深水埗, 並延伸至富蝶邨
272P葵涌一段改以直達葵芳之新路線273E取代, 改善272P對葵涌走線迂迴不吸引的問題

272X 大埔 (富蝶邨) <-> 旺角 (柏景灣)
往旺角 (柏景灣)
1. 大埔 (富蝶邨) 總站
2. 富亨邨亨裕樓
3. 頌雅路
4. 富善邨總站
5. 大埔中心總站
6. 大埔文娛中心
7. 大埔寶鄉街
(按現時走線至青沙公路, 呈祥道, 葵涌道)
20. 美孚站 (分段收費起點)
21. 長沙灣光昌街
22. 長沙灣興華街
23. 元州邨
24. 九龍工業學校
25. 深水埗基隆街
26. 深水埗北河街
27. 石硤尾街
28. 深水埗白楊街
29. 弼街
30. 旺角街市
31. 銘基書院
32. 海富苑
33. 旺角(柏景灣) 總站
往大埔 (富蝶邨)
1. 旺角(柏景灣) 總站
2. 富貴街
3. 櫸樹街
4. 旺角道
5. 旺角弼街
6. 太子站
7. 深水埗黃竹街
8. 深水埗北河街
9. 怡閣苑
10. 長沙灣遊樂場
11. 長沙灣徑
12. 長沙灣長荔街
13. 饒宗頤文化館
(青沙公路後返回現時走線至寶鄉橋)
26. 大埔中心第5期
27. 怡雅苑
28. 聖母聖心小學
29. 富亨邨亨榮樓
30. 大埔 (富蝶邨) 總站
全程收費上調至$ 11.7, 分段收費不變
服務時間及班次
星期一至五
往旺角 (柏景灣)
07:10 - 07:40  30
07:40 - 08:10  15
08:40 - 19:10  30
往大埔 (富蝶邨)
07:30, 07:55, 08:20
09:10 - 17:40  30
17:40 - 18:30  20
18:30 - 22:30  30
週六及假日
往旺角 (柏景灣)
07:10 - 19:10  30
往大埔 (富蝶邨)
09:10 - 18:10  30
18:10 - 19:00  25
19:00 - 22:30  30
用車和72X共用, 但由於走線延長, 72/X將減班, 星期一至五07:30 - 08:20暫停72X往大埔服務

273E 大埔 (富蝶邨) <-> 荃灣 (如心廣場)
往荃灣 (如心廣場)
1. 大埔 (富蝶邨) 總站
2. 富亨邨亨裕樓
3. 頌雅路
4. 新興花園
5. 廣福邨廣智樓
6. 廣福球場
7. 運頭塘邨
8. 運頭塘總站
(吐露港公路)
9. 白石角變電站        
10. 天賦海灣
11. 雲滙
12. 創新路
13. 科研路
14. 科學園 (第一期)
15. 香港生物科技研究院
16. 水上活動中心
17. 馬料水公眾碼頭
(吐露港公路, 大埔公路 - 沙田段, 青沙公路)
15. 青沙公路轉車站
(青沙公路, 呈祥道, 葵涌道)
16. 葵涌道荔景邨 (分段收費起點)
17. 葵芳廣場
18. 光輝圍
19. 葵涌健全街
20. 大窩口站
21. 荃灣眾安街
22. 荃灣大河道
23. 荃灣 (如心廣場) 總站
往大埔 (富蝶邨)
1. 荃灣 (如心廣場) 總站
2. 荃灣大河道
3. 荃灣眾安街
4. 大窩口站
5. 國瑞路公園
6. 葵俊苑
7. 新葵興花園
8. 葵芳邨
9. 葵涌道荔景邨
(葵涌道, 青沙公路, 大埔公路-沙田段, 吐露港公路)
10. 馬料水公眾碼頭        
11. 水上活動中心
12. 香港生物科技研究院
13. 科學園 (第一期)
14. 科研路
15. 雲滙
16. 白石角
17. 白石角變電站
(吐露港公路)
18. 運頭塘總站 (分段收費起點)
19. 新達廣場
20. 廣福球場
21. 林村河
22. 大埔中心第5期
23. 怡雅苑
24. 聖母聖心小學
25. 富亨邨亨榮樓
26. 大埔 (富蝶邨) 總站
收費
全程 : $ 11.7
葵涌道荔景邨往荃灣 (如心廣場) : $ 6.2
廣福邨往大埔 (富蝶邨) : $ 5.0
服務時間及班次
星期一至五
往荃灣 (如心廣場) : 07:10, 07:25, 07:40
往大埔 (富蝶邨) : 17:30, 17:50, 18:10
用車3輛, 由272P抽調

歡迎討論
HG6729 發表於 2022-11-23 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

反建議照叫272P全日 富亨-青衣站 或者富亨-葵興站只不過唔要運頭塘科學園 直入葵芳 兜上埋葵興之後好似時任68A咁北橋 青機 再唔係就直入青衣南 之後好似44M返葵興        
 樓主| KW2523 發表於 2022-11-23 21:39 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-11-23 21:36
反建議照叫272P全日 富亨-青衣站 只不過唔要運頭塘科學園 直入葵芳 兜上埋葵興之後好似時任68A咁北橋 青機  ...

咁搞唔係唔得, 但條線就好獨立同272X無關
無助改善現時問題

S3BL100 發表於 2022-11-23 21:46 | 顯示全部樓層

我最近都諗緊類似既野,但一隻字都未寫過,睇來唔使寫了

272X 九龍段服務範圍太窄,大埔段又同 72X 一模一樣行法;九龍改去做深長荔,分流半條 272P,另一邊拉上富蝶,方向正確。不過我會有少少野改

大埔段我會選擇富善總站後停新興,然後南運路不停站直落運頭塘,達運道上公路,回程相反。雖然運頭塘客唔係多,但唔補償又未必咁易過關,況且同 72 72X 272E 服務範圍差別增加,亦未嘗唔係好事

另外改路後 272X 有能力做雙向客源,我會選擇擴展服務時間,出九龍起碼開多一粒鐘,入新界頭車七點幾就可以開

然後葵芳問題,我會考慮 273E 食埋 73D,或者調轉畀 73D 食埋亦得;如果係後者,荃葵段跟 73P 行,收費同樣上調至 $11.7。大埔段亦可以考慮廣福後經南運路直上富善同富蝶,但呢樣相對 272X 改大埔走線,重要性低少少
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| KW2523 發表於 2022-11-23 23:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-11-23 21:46
我最近都諗緊類似既野,但一隻字都未寫過,睇來唔使寫了

272X 九龍段服務範圍太窄,大埔段又同 72X 一模 ...

小弟忘記咗運頭塘呢個真空位添
不過成條272X改落去又好似做多咗
飛起廣福道雖然減少同72重疊, 但係始終客源比較不穩, 對埔中同廣福站位上都差咗

個人會傾向拎埋剩返一班272P資源 (RPP加到4班, 建議中3班拎去273E)
將272E拆做兩條272X分支, 一條類似307P富蝶特別班, 另一條跟273P行法, 班次2+2

小弟改咗上繁72X逆向疏車時段直接暫停一個鐘逆向上繁俾科學園
然後到9點後72X開始密先每日服務 始終72好難再抽

273E同73D嘅協調方面, 個人傾向以273E取代73D, 始終73P行法做唔到荃市
城隧荃葵青區內轉乘另外加返32M, 36M, 44M同46X, 47X, 48X嘅BBI即可
大西北有263AC同今年RPP改雙向嘅64X
咁用290行法掃晒各個市中心區比較好

大埔墟73X有車程優勢, 相信唔難接受城隧轉車
個人諗落都贊同273E唔駛跟272P行
天空之神 發表於 2022-11-24 00:00 | 顯示全部樓層
方向正確

不過白石角無左全日青沙線條數唔知點找啦

另外想點處理 272E ?

.
 樓主| KW2523 發表於 2022-11-24 00:12 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-11-24 00:00
方向正確

不過白石角無左全日青沙線條數唔知點找啦

新272X繼續經白石角, 只係唔想累聚先一句帶過

272E將會擔當「272X特快班次」角色
5#有提到可以分拆補返272P運頭塘個位
HG6729 發表於 2022-11-24 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-11-23 21:39
咁搞唔係唔得, 但條線就好獨立同272X無關
無助改善現時問題

咁樣272P就可以i淨係葵涌及青衣
至於深長荔就用埋旺角奧運去做埋
天空之神 發表於 2022-11-24 05:17 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-11-24 00:12
新272X繼續經白石角, 只係唔想累聚先一句帶過

272E將會擔當「272X特快班次」角色

總之唔郁 72X 班次做條垃圾 272X 就唔會有人反對
理得你天降車好定搵其他區找數

幾乎係的士走線唔會有人同意郁
.
S3BL100 發表於 2022-11-24 21:28 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-11-23 23:14
小弟忘記咗運頭塘呢個真空位添
不過成條272X改落去又好似做多咗
飛起廣福道雖然減少同72重疊, 但係始終客 ...

我其實係想留後路畀 272E 有空間做半全日,到時 272E + 272X 岩岩好幾乎覆蓋晒成個大埔,走線互補不足
當然點樣抽夠車畀 272E 半全日就係另一個課題了,至低限度 72 非繁半粒鐘一班、272E 縮返去欽州街,都仲差少少
fb.com/scientisthk2usa/