hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 將藍隧道及跨灣連接路命名為「將藍公路」 ...
開啟左側

將藍隧道及跨灣連接路命名為「將藍公路」

EX-TL 發表於 2022-11-27 18:57 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-11-25 22:05
估唔到 環澳路 最終不能「環(繞將軍)澳」,而以「將藍公路」命名

環字好似係解環保大道, 連接環保區同將軍澳市中心的路, 不過工程期另外起名跨灣連接路, 起好仲全條統稱做將藍公路, 完全冇咗環字個意思.
EX-TL 發表於 2022-11-27 19:03 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2022-11-25 18:31
奇怪點解唔係叫屯赤公路 Tuen Chek Highway
但將藍隧道+大橋就叫將藍公路Tseung Lam Highway ...

屯赤係用左全名, 反而仲怪.

將藍公路如果改叫澳藍公路會唔會好聽啲容易接受啲?

又, 未來嘅將油, 叫做澳油公路, 澳油隧道, 英文一個O字開頭, 定係鍾意水蛇春Tseung開頭?
sunhoo 發表於 2022-11-28 16:00 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-11-27 18:53
其實藍田站喺通車時, 藍田站個位都只係觀塘, 自此該段鯉魚門道叫藍田, 遠至前茶果嶺油庫原址的麗港城, 因 ...

交通基建嘅命名會影響公眾對該地名指代範圍嘅認識,呢個現象好普遍。荔枝角/長沙灣,旺角,銅鑼灣,何文田,呢D例子好出名。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
hellomato 發表於 2022-11-28 16:36 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-11-27 18:53
其實藍田站喺通車時, 藍田站個位都只係觀塘, 自此該段鯉魚門道叫藍田, 遠至前茶果嶺油庫原址的麗港城, 因 ...

按師兄嘅講法,藍田交匯處應該叫“茶果嶺交匯處”更適合。
但調轉來講,將藍也似乎要同時改名叫“將茶公路”、“將茶隧道”等......
我是一部小小MMC~~~~
eternalflame 發表於 2022-11-28 17:50 | 顯示全部樓層
我諗又唔駛諗得太複雜
因為條隧道叫將軍澳-藍田隧道,而個交匯處係藍田個面,所以就咁命名
條公路就用返隧道名黎匹配

其實街道命名應該有上區議會討論(當然唔知道宜家仲夠唔夠人數開會)
大家真係覺得改得唔好就多多留意區議會會議議程
再搵返當區區議員反映
214P_world 發表於 2022-11-28 18:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-11-27 19:03
屯赤係用左全名, 反而仲怪.

將藍公路如果改叫澳藍公路會唔會好聽啲容易接受啲?

咁又似乎「將藍」比「澳藍」更適合,因為一向都係嗌開「將藍」
獨學而無友,則孤陋而寡聞
kwcy_92 發表於 2022-12-12 20:18 | 顯示全部樓層

仲以為將軍澳嗰邊嘅交匯處到寶邑路會係寶順路延長,而家變咗丫字型道路
同埋原來跨灣大橋唔屬6號幹線
3ASV356 發表於 2022-12-13 00:03 | 顯示全部樓層
其實點解咁堅持用地方名做唯一命名條件

叫日出康橋唔係仲好咩
JX9097 發表於 2022-12-13 00:22 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2022-12-13 00:03

叫日出康橋唔係仲好咩

老人院?
EX-TL 發表於 2022-12-13 02:05 | 顯示全部樓層

3ASV356 發表於 2022-12-13 00:03

叫日出康橋唔係仲好咩

橋下面個海叫Junk Bay, 橋中文名應叫「垃圾橋」.