hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 《跨越 2030 年的鐵路及主要幹道策略性研究》的初步結果 ...
開啟左側

《跨越 2030 年的鐵路及主要幹道策略性研究》的初步結果

Toz 發表於 2022-11-26 21:50 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-11-26 21:29
其實油塘喺邊度出都唔係重點重點係都係塞番入去老母區......

到將油隧道起好果時,中九龍幹線已經通左車,就差彩虹交匯處
Twinings 發表於 2022-11-26 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-26 14:42
將油真係唔太明佢嘅定位
過海/ 中九龍幹線,行將藍一定方便過將油
去九龍東/ 西,將隧直上觀繞/ 觀塘道, ...

將軍澳真係需要3條隧道+1條寶林路咁多?而家全個大西北都係得1條屯公+1條大欖+1條青公⋯⋯

另外,完全睇唔到北都公路有乜實際作用,唔係好幫助到疏導元朗/新田公路交通,最大作用應該又係駁10號幹線去深圳

暫時最有用應該係沙田繞道
JX9097 發表於 2022-11-26 22:22 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2022-11-26 22:02
將軍澳真係需要3條隧道+1條寶林路咁多?而家全個大西北都係得1條屯公+1條大欖+1條青公⋯⋯

另外,完全睇 ...

有冇需求就唔評論喇
但係起多條都只係將塞車起點推出去九龍
根本就冇意思
eternalflame 發表於 2022-11-26 22:24 | 顯示全部樓層

另外,完全睇 ...

佢係用黎做整個北都嘅骨幹,唔係為左疏導
呢條公路最終目標係由西部公路駁到去香園圍公路

樓主| Hopuco 發表於 2022-11-27 11:47 | 顯示全部樓層

另外,完全睇 ...

北部公路主要用途係連結新發展區,唔係用於分流元朗/新田公路,將香園圍-古洞-牛潭尾-洪水橋幾個發展區連埋。如果係分流元朗公路,我覺得起元朗南繞道更實際,具體路線大欖隧道收費站-穿過四排石山-元朗南十八鄉-元朗南新發展區-洪天路
eternalflame 發表於 2022-11-27 17:35 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2022-11-27 11:47
北部公路主要用途係連結新發展區,唔係用於分流元朗/新田公路,將香園圍-古洞-牛潭尾-洪水橋幾個發展區連 ...

元朗南繞道係宜家元朗公路一部份

唔通你就係個作者?
https://medium.com/@henryviews/% ... %81%93-c4fc7cbf162b

但只要11號幹線啟用,去天水圍同洪水橋就就無需使用3幹,所以先至有元公擴闊工程

樓主| Hopuco 發表於 2022-11-27 18:29 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2022-11-27 17:35
元朗南繞道係宜家元朗公路一部份

唔通你就係個作者?

唔係好明元朗南繞道係宜家元朗公路一部份係咩意思。
11號幹線通車之後,洪水橋出市區的確行新路短啲,但天水圍黎講行三幹應該近啲,而且比較接近元朗南部個新發展區,相對黎講感覺上比北部公路更實用。

我唔係依個網誌既作者,只係我之前有睇過,覺得呢個意見都唔錯。

eternalflame 發表於 2022-11-27 19:09 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2022-11-27 18:29
唔係好明元朗南繞道係宜家元朗公路一部份係咩意思。
11號幹線通車之後,洪水橋出市區的確行新路短啲,但天 ...

現元朗公路=屯門東走廊及元朗南繞道

kitarolo 發表於 2022-11-27 22:30 | 顯示全部樓層
暫時最有用應該係沙田繞道
技術難度相當高,根據連結圖片
香園圍公路/龍山隧道南端出口
連上沙田繞道,入口相對嚟講得北區
或林村可以受惠,大埔市中心用唔著都係
落返吐露港,繼續與新界北早繁塞大老山。

去到社山附近就肯定要起隧道,大約於
荔枝角蝴蝶谷出返嚟,以當年城門隧道都
因地質結構要兩端爬斜兼要分成兩截隧道,
沙田繞道將是全港最長行車隧道(長過不建
的屯門西繞道)但20年內都未必可落成通車。

將軍澳真係需要3條隧道+1條寶林路咁多?
唔敢將私家車數量封頂
咁咪起多啲路,放啲車上去塞吓叫做咗嘢
但上面嘅回帖已講觀塘或東隧問題無解決過
eternalflame 發表於 2022-11-28 01:22 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-11-27 22:30
技術難度相當高,根據連結圖片
香園圍公路/龍山隧道南端出口
連上沙田繞道,入口相對嚟講得北區

用返CTS-3東部公路定線的話,係達運路盡頭會起入去連接East West Link。如果所有野繼續新瓶舊酒,加埋諮詢文件有提到會睇下點起出入口,大埔應該都有機會用得到