hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 56A/50M坐後感 20221128
開啟左側

[經歷分享/報告] 56A/50M坐後感 20221128

ky927 發表於 2022-11-29 11:21 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-11-29 10:49
應該係食B3A?屯門站-山景-大興-屯門醫院-菁田-和田-寶田-良景-富泰-深圳灣 ...

應該都無得做咁用B3M/A 食50M,點都要重組執過D走線
 樓主| bennyho1004 發表於 2022-11-29 13:35 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-11-29 07:52
樓主你篇文又一大巴咁車落某啲會員嘅臉上了

屎水垃圾一件事不過好多人唔面對現實

順手不如全日半個鐘班開條56b做上水開-皇后山循環既線當分流小巴503k
kay 發表於 2022-11-29 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-11-29 13:35

順手不如全日半個鐘班開條56b做上水開-皇后山循環既線當分流小巴50 ...

形象唔好比人踩多幾腳好正常
不過風水會輪流轉
最壞的情況往往就係最好情況

招標線無話包生仔
但一個唔該整到條線皇就抵返晒

屎巴講黎講去都係比人話放棄港島
新區無成績
但兩者無必然關係
GD1570 發表於 2022-11-29 14:51 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-11-29 13:35

順手不如全日半個鐘班開條56b做上水開-皇后山循環既線當分流小巴50 ...

啱WOR~~分支線唔駛招標嘛
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| bennyho1004 發表於 2022-11-29 19:17 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-11-29 14:51
啱WOR~~分支線唔駛招標嘛

56A 78B 都係咁出來架炸
小巴佬根本從來無人會理佢,44系同503小巴都只可以分客俾屎水
asv98.kw131 發表於 2022-11-29 19:28 | 顯示全部樓層

65K 咁樣,路線編號十位數字係屯門區 / 元朗區路線,但係服務範圍唔包括屯門區 / 元朗區。
不過,如果咁都可以爆到 56B 出嚟,咁九巴都可以爆 613B 柴灣 - 杏花邨
同埋 56B 可以喺上水(彩發街)開,順手喺上水廣場二期同彩順街公屋項目(30 區)插旗,同 79K 爭。(註:79K 喺 22-23 RPP 會延長到上水(彩發街))
忍一時之氣 滅自己威風
jocosben 發表於 2022-11-29 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-11-29 19:17
56A 78B 都係咁出來架炸
小巴佬根本從來無人會理佢,44系同503小巴都只可以分客俾屎水
...

你d建議從來唔理politics
運吉既立場係唔可以同現有交通構成直接或惡性競爭
78B定位係去粉嶺南、百和路、上水南,去上水慢503兩倍咪有得開囉
56A運吉定性係跨區屯門線,無雙向分段,去皇后山分段亦專登set高過503,根本唔suppose同503有直接競爭
Kj2052 發表於 2022-11-30 10:48 來自手機 | 顯示全部樓層
56A應該立即全日30分鐘一班
反正44A而家在兆康供不應求

50反而未夠客
逐步加都得

55看來似倒減
無乜客
fly831 發表於 2022-11-30 11:47 | 顯示全部樓層
50M 20分鐘到菁田都唔慢依樓主描述即係都仲係一架單層都夠載, 同K58咁上下

56A有得做絕對要多謝馬生啦, 隨時有寶田客行過去和田等車添

最愛猛男
GD1570 發表於 2022-11-30 15:09 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2022-11-30 11:47
50M 20分鐘到菁田都唔慢依樓主描述即係都仲係一架單層都夠載, 同K58咁上下

56A有得做絕對要多謝馬生啦, 隨 ...

見馬生依家都全日派車放喺寶田起載...

不過,同巴士公司一樣,佢請得齊人先講同人鬥啦!
你有你可愛,我有我好笑。