hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區地區人士要求加密天水圍巴士班次 ...
開啟左側

[其他] 元朗區地區人士要求加密天水圍巴士班次

tina 發表於 2022-11-30 00:48 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2022-11-30 00:46
265B天恩開跟276B走線上公路
69X拉去市中心跟69M走線上公路

我不拘嘅

反正呢個走線仲有空間開特車做天華路特快
只不過天恩客慢咗都係煩
265B 22年不變
12Lane 發表於 2022-11-30 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2022-11-30 00:36
天恩開經天華或天榮路去三湖天慈喎,天恆大帝點叫兩飛?真係重組路線成功,班次就自然加返密㗎啦.....69X ...

69x而家呢個班次唔見得有咩減嘅空間,亦都唔見得客量有持續下跌。問題都只係服務範圍細,加番大個服務範圍都幾肯定要加番班。
12Lane 發表於 2022-11-30 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2022-11-30 00:08
將269D拆開
268D 269D
268D 元朗西 - 沙田圍,非繁15-20分鐘一班

而家非繁269D都做唔到10分番,你話有冇可能拆線之後各自廿分班?跟番而家班次非繁各30-40就有份
hadboy5 發表於 2022-11-30 07:19 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-11-30 00:39
唔好意思,一聽到呢個組合好自然會諗到276A 276B嘅組合

我都好老實咁講啦,天東人口係小過西邊

想多客D,新線咪天恩,三湖加天耀洪天路出,另一條天北天瑞天慈
hadboy5 發表於 2022-11-30 07:38 來自手機 | 顯示全部樓層
話時話,我來計係最頂唔順三湖屈返出去天華再北上
3ASV174 發表於 2022-11-30 10:55 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2022-11-29 23:24
其實天澤開跟276A掃到天耀,另一條就天恩/天富三湖天慈走,有咩問題?

其實接受到 276A 我唔明點解接受唔到 265B
265B 276A 一齊落天福路,好多時 265B 仲快過 276A 到天華,差距都係一支燈
甚至 969A 轉出天瑞路都係快過 969 轉入天榮路

大動作搞兩條線最終只係 276A 式拉直
真係不如慳返啖氣
265B 直行天華路就算照落天慈都會快過 276A
咁 69x 擺天中行翠湖都得,都唔使上埋天華路添
甚至都唔使補位,翠湖本身都係去天瑞搭車
真係覺得天華慘豬,69x 擺天恩都夠,將來順手擺埋過隔離條新邨
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2022-11-30 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-29 23:03
69X填得幾多返265B嘅位?你想填天北、嘉湖定天慈?定填曬?

冇返咁上下乘客「實力」根底,例如去到(2)68 ...

天水圍段其實有得執,以 69X 265B context 其實前者跟 69M 延長去天中,後者改擺天富跟足 276B 行
覆蓋到濕地、慧景軒、天晴,而除咗天華之外,其餘大部分地方都唔會由 265B 級數班次變 69X 班次

至於九龍段,其實好視乎 1. Quota 2. 九巴有冇心擴展 269X 服務
因為本身深水埗後去旺栢同去佐敦時間相差不遠,有 Quota 的話 265B 本身唔使點加車都可以去佐敦;
而如果真係要顧及 Quota 問題,同 93K 68X 對調旺角走線都可以改善 265B 旺角站位(Given 呢兩條線旺角上車人數極有限)

至於如果 269X 有興趣擴展服務,就更加簡單
仲可以塞返住天瑞總站問題
PF2802 發表於 2022-11-30 12:47 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-11-30 10:55
其實接受到 276A 我唔明點解接受唔到 265B
265B 276A 一齊落天福路,好多時 265B 仲快過 276A 到天華,差 ...

因為276A尾站坐到上水最多廿幾分鐘,
265B.....

265B最攞命應該係要兜天恩路大圈一段
如果265B改直行天華路, 69X行天榮路補位
呢個plan應該係最易搞同埋最易過關
不過天華邨可能會出聲, 始終要行遠唔少路

TR5774
樂仔〞 發表於 2022-11-30 13:04 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-11-30 12:47
因為276A尾站坐到上水最多廿幾分鐘,
265B.....

天華邨嘈咪最多上去兜個圈調頭
反正翠湖同天中都唔預有幾多人坐 , 天中都只係搵個位擺
PF2802 發表於 2022-11-30 13:20 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-11-30 13:04
天華邨嘈咪最多上去兜個圈調頭
反正翠湖同天中都唔預有幾多人坐 , 天中都只係搵個位擺
...

都係嘅, 不過最好唔好學69M入天瑞兜圈

其實天頌小巴站好似都冇日間線用, 攞返嚟用都唔錯
TR5774