hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴973搭後感及問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴973搭後感及問題

EX-TL 發表於 2022-12-1 10:12 | 顯示全部樓層

973兜尖沙咀原理同110一樣, 做南區居民往返尖沙咀, 同埋話晒尖沙咀酒店林立, 初開線時仲係唔跟大隊行漆咸道南, 而係行經麼地道酒店一段, 加埋來回程行海港城外一段廣東道, 做埋外地旅客生意, 去香港仔 海洋公園 淺水灣 赤柱玩.

如果唔行西隧而行紅隧, 冇左香港仔 薄扶林嗰邊, 往返尖沙咀唔方便, 西隧巴士網絡亦會細左, 冇左海洋公園以東部份.

而家就算行紅隧, 客量都唔會多, 海洋公園轉鐵快, 唔駛塞香隧紅隧, 專心做西區 南區流水, 食下970系西隧轉乘客, 守住等外國遊客回流有多幾個客.
61233 發表於 2022-12-1 10:32 | 顯示全部樓層
 樓主| ricky 發表於 2022-12-1 14:15 | 顯示全部樓層

城巴973搭後感及問題

EX-TL 發表於 2022-12-1 10:12
973兜尖沙咀原理同110一樣, 做南區居民往返尖沙咀, 同埋話晒尖沙咀酒店林立, 初開線時仲係唔跟大隊行漆咸道 ...

而家只見到973在尖沙咀兜到暈,如果有心搭佢,佢只要行彌敦道同廣東道,已經有人搭
前荃葵青區居民
Choi 發表於 2022-12-1 14:30 | 顯示全部樓層

要講少少歷史背景,973開辦前已經有人爭取西營盤博扶林道綫往赤柱十幾年,只係城巴趁西隧開通開973綫順便做埋。我記得一開始個高樂分段係$8.8,只係後期減到$5.8而北行全費當係平均番西區來回赤柱車資。
新造的人、如鷹展翅上騰。
12Lane 發表於 2022-12-1 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-12-1 14:15
而家只見到973在尖沙咀兜到暈,如果有心搭佢,佢只要行彌敦道同廣東道,已經有人搭
...

尖沙咀自轉一圈,老實講唔覺得有特別大問題,佢要食遊客要咁行無可厚非。問題係尖沙咀去薄扶林同南區除左遊客,居民/本地客根本唔夠,西營盤hku有鐵,黃竹坑又有鐵,北面油旺有970/x做,973走得去邊?
106116_1023 發表於 2022-12-1 15:36 | 顯示全部樓層
...

其實所謂兜到暈,只不過係行左一小段九龍公園徑兩次,
你講,新港中心除左973之外,仲有咩車係去西區同南區?
麼地道巴總只係總站,你可以行去百週年/K11上車個喎,無人叫你一定總站上車
其餘梳士巴利道西行、廣東道北行好正常無兜喎,唔需要無限放大

宏觀少少,你試下站在唔熟路既遊客角度去諗,尖咀酒店係多集中尖東、太空館、廣東道一帶,
唔好話遊客,一般市民都唔係個個識尖咀內街遊走,搵得黎等得車坐鐵可能已經到海公啦...

第二,你話點解唔行香隧?知唔知香隧同紅隧都會隨時塞到郁唔到?
淺赤平日有幾大尖咀特快需求?預期係咁,行薄扶林做多幾水客唔好?
唔好忘記佢係西隧、西營盤、瑪麗、置富唯一去赤柱/尖咀既車。

最後,你話拉長至大角咀?
而家尖咀兜個小圈,都比你形容到「兜到暈」,講到好嚴重個喎,
如果再加埋大角咀仲多左2公里,但旺客唔想兜,仲損失埋尖東市民遊客,
香港仔明明已經有970X去油旺,故意去重疊博CUT班?
而家白天都半個鐘一班,再拉長你想1個鐘一班?
Chelsea FC
dubbies 發表於 2022-12-1 15:45 來自手機 | 顯示全部樓層

973上繁南區會有零星尖東返工客,但相信地底食唔少客 除左遊客好難坐尖咀直通 反而 海洋公園去赤柱先係王道
ate214 發表於 2022-12-1 15:51 | 顯示全部樓層
...

想問一條要從北面進入隧道既路線點樣行只有單向南行既廣東道(海港城段)先係閣下口中既「唔兜」?
keilingha 發表於 2022-12-1 16:10 | 顯示全部樓層
經常搭 970/970X/973,眼見 970/970X 多客到下午非繁時段 (12-4pm) 都幾乎班班大半滿座,下繁更加頂閘上唔到,
973 雖然無咁多客,但係用嚟汁 970/970X 啲客其實都唔錯,如果整返多啲分段收費相信班班爆。
 樓主| ricky 發表於 2022-12-1 16:37 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2022-12-1 15:51
想問一條要從北面進入隧道既路線點樣行只有單向南行既廣東道(海港城段)先係閣下口中既「唔兜」?
...

如果由旺角駛來,彌敦道->佐敦道->廣東道->梳士巴利道->彌敦道->柯士甸道咁行,會唔會好啲?
前荃葵青區居民