hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 為何九巴的報站機,有時去到中途就冇再報站? ...
開啟左側

為何九巴的報站機,有時去到中途就冇再報站?

nokia 發表於 2022-12-5 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層

新城報站準好多
NEO_962 發表於 2022-12-9 00:46 | 顯示全部樓層
大把車行行下無啦啦收唔到GPS, 主機撳入去手動搵signal都冇用
紅公司D科技, 笑話黎
Oscar0918 發表於 2022-12-9 03:06 來自手機 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2022-12-5 15:43
報站remote 上應該有一個“更新”制用黎追站,但要車長撳先會追
如果識得自動追站仲好。。。 ...

個「更新」掣只可以改A/G,即係手動/自動,反而撳「停止」掣先可以追站。但係有部分車行行下會連唔到gps
3ASV174 發表於 2022-12-9 08:08 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-12-2 22:08
據其他巴士迷所講,大陸好多都係用凱倫,亦都係純GPS定位,但係佢哋錯過咗一個站之後會重新定位,然後報 ...

熄自動追GPS係咪因為香港太多智障兜路線
好似 97 坑口段反方向原地自轉一圈呢種

架車一兜返轉頭就好易錯

如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2022-12-9 08:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-12-9 08:08
熄自動追GPS係咪因為香港太多智障兜路線
好似 97 坑口段反方向原地自轉一圈呢種

應該唔關事
新城又唔見有類似問題
3ASV174 發表於 2022-12-9 10:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-9 08:54
應該唔關事
新城又唔見有類似問題

新城從來唔係純 GPS
試過中途臨時改道兜咗去第二度
佢知道里數過咗但唔喺個站係識停機,停返原本個站先再報
Mueller 發表於 2022-12-9 11:12 | 顯示全部樓層

NEO_962 發表於 2022-12-9 00:46
大把車行行下無啦啦收唔到GPS, 主機撳入去手動搵signal都冇用
紅公司D科技, 笑話黎 ...

可唔可以詳細講解下點樣撳入主機手動搵signal?

九巴堂堂全香港最大巴士公司, 個自動報站搞咗十年都搞唔好, 都唔知有幾多生客遊客俾佢跣.
JX9097 發表於 2022-12-9 11:20 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-12-9 10:24
新城從來唔係純 GPS
試過中途臨時改道兜咗去第二度
佢知道里數過咗但唔喺個站係識停機,停返原本個站先再 ...

所以簡單啲講
係九巴套嘢廢

連部機局限出6個字都低低地
反而新城套走馬燈可以做到清晰地報站
(例如加埋附近地標,加強位置感)
Mueller 發表於 2022-12-9 11:52 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-9 11:20
所以簡單啲講
係九巴套嘢廢

唔知點解九巴咁堅持唔用走馬燈.

之前Navaho下層車頭嗰塊長條形LCD顯示屏, 有啲英文站名好長, 九巴又好堅持用全大階兼且定格一行顯示完整站名, 搞到啲字型縮到勁細, 坐遠少少都睇唔到.

但凱倫嗰款擺喺車頭嗰個LCD報站顯示屏好似可以英文站名分兩行顯示.
3ASV174 發表於 2022-12-9 11:52 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-12-9 11:20
所以簡單啲講
係九巴套嘢廢

九巴部機都一樣可以出走馬燈
只係佢想一頁出晒先keep八個字,但聲音報站係照讀晒

新城好多報站根本係過長
有啲站連後巷景點都報係多餘
搭車嘅人都係認一個簡單站名,唔一定要 exactly 係目的地座大廈,搞到個報站讀成分鐘都唔知做乜