hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41取消和241X提升服務
開啟左側

[路線消息] 九巴41取消和241X提升服務

ATSE40 發表於 2023-1-24 00:41 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2023-1-23 22:35
個重組20年都搞唔到未就係衰響依啲心態上

早年肯加車俾45就加價加得多俾人炒到反艇,而家就加得少但唔肯過車俾45。

呢兩條線淨係喺度講都講到口臭,都提出過好多補償方案,都係唔肯去解決問題,都知決心有幾大。不過呢間公司淨係掛住做差條數博加價,呢啲事自然唔想理。
腦補當真,真要補腦
3asv@59x 發表於 2023-1-24 03:30 來自手機 | 顯示全部樓層

其實41飛西九龍走廊(不停美孚),取消241X咁咪得,由得45做大流水,
長久46、6X都應該考慮飛埋西九龍走廊,最多加密埋44一齊做長沙灣道大流水。

42A同43C就應該再改,42A旺角後改行海泓道擺西九龍站,
另開242A飛西九龍走廊,旺角後經彌敦道、佐敦道去西九龍站。43C取消平日早繁242A去九龍唔開,改開242P,總站一樣西九龍站,但經尖沙咀,取代242X
42A 242A共用車隊(好似68X 268X關係咁)
咁就乜都搞掂

天空之神 發表於 2023-1-24 03:46 | 顯示全部樓層
明明應該要陰乾既係 44 45 46
調返轉郁條貴既 41 搵自己笨
.
teddybus 發表於 2023-1-24 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-1-23 21:55
仲未嫌41唔夠兜?
你覺得青衣人會願意去荔景麗瑤遊車河?
咁做只會令41雪上加霜囉哥哥仔

而我不知道42是甚麼
天空之神 發表於 2023-1-24 08:04 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2023-1-24 07:49
而我不知道42是甚麼

所以青衣有幾多客你知我知
D 人搭 42 係上PMH 同荔景多

咁仲使唔使41 兜上去?
.
天空之神 發表於 2023-1-24 08:12 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-1-23 22:31
但795X唔去佐敦,不如拉970X上去

970X 要加價795X 仲有水位
女拔當做左佐敦

46 仲有獨市瑤堯 795X 用大車入唔到同無坑

希望老九忘記左荔景北有吉坑如果唔係比人搶硬
.
teddybus 發表於 2023-1-24 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-24 08:04
所以青衣有幾多客你知我知
D 人搭 42 係上PMH 同荔景多

要呀,青北都好有需要,睇呢度就知
1181174166 發表於 2023-1-24 10:17 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-24 03:46
明明應該要陰乾既係 44 45 46
調返轉郁條貴既 41 搵自己笨

陰唔成,41本身又一鑊粥,唔好啦
我想搭車啫
Choi 發表於 2023-1-24 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-24 08:12
970X 要加價795X 仲有水位
女拔當做左佐敦

去唔到西九龍站
kingprowm 發表於 2023-1-24 20:42 | 顯示全部樓層

你地班人一講 41 45 就話荔景好慘,應該青衣成就荔景

但當青衣和荃灣比較,就乜都要益晒荃灣,成日諗埋 D 屎橋搞衰青衣巴士線來做大荃灣既巴士線

總之青衣無論對強者荃灣和弱者荔景,都應該做蝕底既一方,咁仲有乜好講

成日一味話人大帝,又從來唔諗吓你地多年來諗左幾多嚴重損害青衣利益既意見出來,才導致今時今日咁多不滿,唯有盡力保護青衣應有既利益