hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 偉樂街巴士站 排隊劃線
開啟左側

九巴 偉樂街巴士站 排隊劃線

JX9097 發表於 2022-12-11 11:27 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-12-11 00:09
睇嚟78X逆走改順走,並且拉入康城,會比798P 798X全日來得更易?

78X出大老山後由啟德碌到去茶果嶺再入康城似乎都唔會符合成本效益,兼且哪吒都唔會收貨

同埋78X直入皇后山
大老山又冇乜車好轉
都的確冇乜用
EX-TL 發表於 2022-12-11 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
3bx 發表於 2022-12-11 07:36
皇后山出到官塘第一個站,城巴app顯示非繁要41分鐘。參考277A,其實要拉返出觀塘道,非繁先會多返客 ...

我搭過嘅日間非繁都唔駛35分鐘到達觀碼, 唔知官方41分鐘係咪計站站停, 如果變順走, 啓德碌到觀碼即是要加25-30分鐘先會到觀碼, 計官方就會係70分鐘.

當然, 呢度板友就會話擺出去觀塘道先會多客, 行觀塘道就唔會咁慢啦, 等於話緊邊個唔知阿媽係女人, 問題就出喺係咪咁易改到順走+搬出觀塘道呢, 好明顯就唔係網上討論解決到嘅.
GW5878 發表於 2022-12-11 22:50 | 顯示全部樓層
hkt133 發表於 2022-12-11 00:07
你呢啲咪正宗鍵盤戰士冷氣軍師
咁你唔望多前幾年啲相?佢九巴個movable站柱郁咗幾多鑊?佢自己唔落排隊線 ...

鍵盤戰士冷氣軍師?
我 2021 2022 呢兩年都不下 N 次係呢個站上 296C
2021 年就冇隊排, 所有乘客都係見自己岩搭既車就做伸手黨
2022 年就 701 702 D人乖乖排隊, 當 701 702 既車埋站當然好有秩序,但當其他線埋站就好尷尬,D人就係 701 702 堆排隊人龍當中做伸手黨,再慘 D就比 701 既人當係打尖,我就試過 N 線,你又試過未?

而家唔係話九巴冇種站柱冇做排隊線係有問題,係話緊新巴果種畫法引來混亂,新巴站柱同畫線應該點都要留返D位比人
唯一新巴比較可取就係佢冇用哂成個站畫線
214P_world 發表於 2022-12-11 23:06 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-12-11 11:27
78X出大老山後由啟德碌到去茶果嶺再入康城似乎都唔會符合成本效益,兼且哪吒都唔會收貨

同埋78X直入皇 ...

用處不大,但「一步之遙」入埋康城叫做多水客,78X缺點只係北區範圍只覆蓋皇后山
獨學而無友,則孤陋而寡聞
JX9097 發表於 2022-12-11 23:31 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-12-11 23:06
用處不大,但「一步之遙」入埋康城叫做多水客,78X缺點只係北區範圍只覆蓋皇后山
...

若果係九巴做78X都仲可以主打大老山轉車
但依家城巴做,車又冇嘢轉,皇后山又冇需求
EX-TL 發表於 2022-12-12 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-12-11 22:50
鍵盤戰士冷氣軍師?
我 2021 2022 呢兩年都不下 N 次係呢個站上 296C
2021 年就冇隊排, 所有乘客都係見自 ...

新巴站牌同欄杆之間有個空位, 小巴客都用得, 九巴想畫線都一樣可以, 平排兩行, 一行12, 一行296C, 用九巴最鍾意嘅出面嗰行遮住入面嗰行遞手法去畫, 過海線同小巴客見車自己竄出去, 係輪椅客最唔知點, 站前站後都有車阻時自己執生, 我就親身試過, 人係禮讓嘅.
EX-TL 發表於 2022-12-12 00:19 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-12-11 23:06
...

多一水客又係咩客嚟? 康城-商貿區已有797, 太子道東有793, 你認為入新界東可以將轉798系搞掂唔用, 會用啓德屈番入新蒲崗 鑽石山先上公路嘅78X?
EX-TL 發表於 2022-12-12 00:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-11 23:31
若果係九巴做78X都仲可以主打大老山轉車
但依家城巴做,車又冇嘢轉,皇后山又冇需求
...

認同城巴大老山冇乜同公司路線, 但只要轉車站有架快車轉, 唔同公司都照轉嘅其實大有人在.
eternalflame 發表於 2022-12-12 00:44 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-12-11 02:48
原來如此,該路段只允許隧道管理人員的車輛駛往行政大樓?

睇埋隔離板第2條片,條路似係緊急車輛通道或者去中間嘅工程車停車位置
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2158727-1-1.html

hkt133 發表於 2022-12-13 20:34 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2022-12-11 22:50
鍵盤戰士冷氣軍師?
2021 年就冇隊排, 所有乘客都係見自 ...

而家你咩理論,佢自己唔劃線你可以怪邊個?
新巴仲要留咁多位冇用盡晒,相反九巴個小家程度,有位就劃盡晒。
咁已經唔係誰比誰高尚嘅概念啦
不過同你呢啲厹打手講嘢都嘥氣