hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 偉樂街巴士站 排隊劃線
開啟左側

九巴 偉樂街巴士站 排隊劃線

dennis28a 發表於 2022-12-14 03:32 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-12-12 00:13
新巴站牌同欄杆之間有個空位, 小巴客都用得, 九巴想畫線都一樣可以, 平排兩行, 一行12, 一行296C, 用九巴 ...

其實你講果個位不足以企一個人。

如果睇番 Google Map,新巴支柱種左好多年,
而九巴支糖去到 12 拉長到海麗先出現。

九巴支糖係新巴劃排隊線前,一直並排或擺喺後少少,
直到一年前新巴劃線,應該係阻住新巴劃排隊線,
九巴支糖先被人擺到最前,去到最近先搬番好新巴排隊線後面。

但我唔覺得件事新巴有錯。
惡意回復是不道德的行為。
GW5878 發表於 2022-12-14 23:27 | 顯示全部樓層
hkt133 發表於 2022-12-13 20:34
而家你咩理論,佢自己唔劃線你可以怪邊個?
新巴仲要留咁多位冇用盡晒,相反九巴個小家程度,有位就劃盡 ...

屈唔到我係鍵盤戰士就屈我係厹打手? 唔該屈人之前都自己check下人地以前d發文, 我敢寫包單, 我彈紅鬼既野係肯定多過彈黃鬼既野

我冇話過畫線罷位係錯, 問題係罷位還罷位, 都要比返合理既位其他人用
你話新巴畫線有預留站後半部分比其他人用, 但明明小巴站同九巴moveable站柱都係早過新巴畫線, 新巴憑乜野要求其他營辦商搬個站柱去後半部?
都未講到係咪新巴既人因為畫線而搬走九巴果支moveable站柱

再講, 九巴支站柱有條線新巴都有份, 雖然九龍set站唔關佢事, 但畫線時係咪可以做得好d?
個九巴站未搬去後半部之前, 見過呢條線既司機 (不論九新) 都好小心開門等幾秒冇人出黎先關門,  因為 701 702 既等車客真係會阻住真正上佢條線既人做伸手黨
如果因為 701 702 等車客搞到呢條線既客上唔到新巴班次再打上新巴hotline投訴就好笑

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
Tummy + 3 + 10 打手話人打手

查看全部評分

hkt133 發表於 2022-12-15 19:48 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-12-14 23:27
屈唔到我係鍵盤戰士就屈我係厹打手? 唔該屈人之前都自己check下人地以前d發文, 我敢寫包單, 我彈紅鬼既野 ...

咁掉番轉講,又憑乜嘢要新巴擺後邊先?如果九巴係有心搞,一早放咗喺頭位啦。同埋無話屈唔屈你,因為根本你就係,你唔滿意咪自己落去剷咗佢,幫九巴起條地線出嚟囉

Toz 發表於 2022-12-17 15:04 | 顯示全部樓層

呢個站現階段幾乎唔會上客,主要係落客,唔知劃排隊線黎做乜,真係有人跟線排咪阻住落車,唔講新線,219X 621下繁都唔少人係度落

另外呢個站同對面果個站,都好應該移近繞道,寫字樓D人唔洗行咁遠,最好係麗港公園對出擴闊道路加巴士灣
(麗港城既客,改經麗港公園去移前左既站位,絕大部份都唔會行遠左)

lsc04d11 發表於 2022-12-17 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-12-17 15:04
呢個站現階段幾乎唔會上客,主要係落客,唔知劃排隊線黎做乜,真係有人跟線排咪阻住落車,唔講新線,219X 6 ...

有劃線是好事 起碼好過啲人企喺度唔似排又話排緊
呢兩條排隊線可以話你知佢唔係排緊40 當某啲非服務時段見到有人排 就可以同佢講呢個時段冇服務......

劃左線叫做有根據啲  不過好多人明明唔曬冇落雨冇滴水又唔係要坐櫈或唔襟企 都可以排錯

至於阻落車? 條條排隊線都係企近馬路 好難有邊條排隊線唔阻落車 正如98/296A觀塘市中心/創紀之城都阻人落車   大家互讓既者
Toz 發表於 2022-12-18 16:13 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-12-17 18:46
有劃線是好事 起碼好過啲人企喺度唔似排又話排緊
呢兩條排隊線可以話你知佢唔係排緊40 當某啲非服務時段 ...

事實係個站好窄,而219X下繁落十幾廿個甚至更多

當然宜家無人排梗係無所謂

至於話提人地唔好排,你諗多左了,條路無巴士落客的話,分分鐘半個鐘都唔會有人經過

GW5878 發表於 2022-12-18 22:51 | 顯示全部樓層

hkt133 發表於 2022-12-15 19:48
咁掉番轉講,又憑乜嘢要新巴擺後邊先?如果九巴係有心搞,一早放咗喺頭位啦。同埋無話屈唔屈你,因為根本 ...

新巴想畫線, 而佢想畫線既地方有九巴站頭阻住, 正常(尊重對家)既做法就係一係自己去遷就環境即係將自己個站搬去空位(aka後面), 一係就同九巴商討配合
但好明顯係冇配合過, 因為如果有配合, 九巴個站頭就唔會比人掉左去欄杆位長達半年冇人理過

結果新巴最後用左唔尊重對家既方法完成佢既畫線, 咁唔使再講落去啦
話人九巴打手唔該先檢討下自己d logic有冇問題先啦

hkt133 發表於 2022-12-18 23:19 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-12-18 22:51
新巴想畫線, 而佢想畫線既地方有九巴站頭阻住, 正常(尊重對家)既做法就係一係自己去遷就環境即係將自己個 ...

咁你個logic咪又係有問題
即係九龍嘅站就要九巴行先?港島區嘅站就要新巴城巴行先?
九唔答七
GW5878 發表於 2022-12-18 23:25 | 顯示全部樓層
hkt133 發表於 2022-12-18 23:19
咁你個logic咪又係有問題
即係九龍嘅站就要九巴行先?港島區嘅站就要新巴城巴行先?
九唔答七 ...

而家新巴2009年之前已經畫左線嗎? 如果唔係就end topic啦, 九巴12站頭2009年已經開始係度, 新巴畫線既時候已經係有個九巴站柱, 新巴要畫線理應要遷就已有既九巴站柱
都唔知關九龍定港島乜事, 你就九唔搭七
hkt133 發表於 2022-12-18 23:36 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2022-12-18 23:25
而家新巴2009年之前已經畫左線嗎? 如果唔係就end topic啦, 九巴12站頭2009年已經開始係度, 新巴畫線既時候 ...

你提得出話新巴自己畫地線喺頭位個logic,咪即係等同於新巴放頭位唔應該,九巴放頭位就啱晒
人哋畫咗地線喺頭位你又好話人唔尊重九巴走去自己畫,google map啱啱update咗最新嘅相喇,11月喇,九巴碌嘢搬返喺巴士站位喇,咪又係冇畫地線,如果真係咁重要,九巴一開始就畫啦,甚至九巴根本就冇諗過要畫
建議唔好不要自作多情去做夢,唔通人哋背後兩間公司交代咗會畫or唔畫又要出通告話你知咩
我就真係end topic喇費事同你啲厹打手喺度嘈