hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴表示樂意營運904所有班次
開啟左側

[其他] 九巴表示樂意營運904所有班次

UA2892 發表於 2022-12-8 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2022-12-8 13:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2022-12-8 13:17
仲要ff 904比左九巴之後,108鬥116既戲碼會係西區重演。做人都要有自知之明先得架。 ...

的確,銅鑼灣都算係巴士業嘅 "金礦" 地帶,但通咗地鐵嘅港島西就唔似嘞
dennis28a 發表於 2022-12-8 13:33 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2022-12-8 12:42
問題係 TD 個邏輯有問題
如果連地底都搬埋出嚟,格硬塞實夠載架,港島綫西延段雖然多人但未至於迫到冚
按 ...

假如 904 開左先例,咁係咪 107 606 系可以轉某公司獨營?依類先例玩唔過。

難得橙巴係 904 上面同一陣線,仲唔同聯手阻止依件事發生。
不過講真,本身無可能就唔好自作多情。
惡意回復是不道德的行為。
UA2892 發表於 2022-12-8 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-12-8 13:38 | 顯示全部樓層

300 單野係中巴執笠,904 係咪黃橙巴執笠先?
惡意回復是不道德的行為。
kay 發表於 2022-12-8 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-8 13:33
假如 904 開左先例,咁係咪 107 606 系可以轉某公司獨營?依類先例玩唔過。

難得橙巴係 904 上面同一陣線 ...

最伏係九巴想做獨營904
到真係獨營唔係九巴做咪要喊三聲

不過又咁講
呢屆議會得返一年
無人知下屆咩環境
咁有咩要爭取都得返一年時間
咁有d古靈精怪建議都好正常

但提出個條友其實都要諗
最壞結果會係點
爭取唔到都算
仲要比人話自作多情一廂情願

近年提建議奶野既人
都欠一樣野就係事前無評估人地諗法
係唔係都擺上會傾咪無好結果
5X 101 104 347提過最後都無下文
依家904又係咁
下次不如搞埋970啦
GD1570 發表於 2022-12-8 13:50 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2022-12-8 12:42
問題係 TD 個邏輯有問題
如果連地底都搬埋出嚟,格硬塞實夠載架,港島綫西延段雖然多人但未至於迫到冚
按 ...

喺依一刻904係無整條取消服務,只係縮咗時,所以唔存在強行塞人落地底。

根據運輸署拎出嚟嘅數據,22:00後904載客量兩成都無,而依兩成客亦有完全COVER到嘅其他交通服務,
我就唔明個邏輯係邊個嘅問題喇!

最後,我無話鐵係萬能,只係建基於現有數據,該服務時段亦確實有其他非地底嘅交通工具可以選擇,
咁請問,可唔可以唔好亂咁扣頂帽喺我頭上呢?

你有你可愛,我有我好笑。
12Lane 發表於 2022-12-8 13:54 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-12-8 13:23
係呀
1+1困擾咗948E幾耐啊
九巴可能都係畀1+1被迫cut車

獨營嘅話好似973咁一個鐘一班添啦,你估咁好死開番密?FF都唔好超出常理先得㗎,而家904咩野線皇咁巴閉?
Mercer 發表於 2022-12-8 14:08 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-12-8 10:40
成件事根本就係膘躉拎啲矛盾出嚟自製。

好明顯運輸署就唔會認同將條線只交畀一間公司營運,所以製造矛盾 ...

膘根本降低智力, 唔係點會周圍都叫九巴開線 九巴拉線, 不斷支持貴車做短途.

904 比九巴做, 海島段太短又唔夠客, 有971佢都冇得再行入域多利道, 結果就只會行哂成條德輔道西.
十四鄉準居民 恭喜晒!
GD1570 發表於 2022-12-8 14:11 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2022-12-8 14:08
膘根本降低智力, 唔係點會周圍都叫九巴開線 九巴拉線, 不斷支持貴車做短途.

無計..個個都想一張月票走天涯嘛
所以咪出現大量想慳得一蚊得一蚊嘅基層人士出現囉...

904真係畀晒九巴,區內客真係唔太夠,
電車喺依段路一定密過同平過你,
大熱天時仲可以落地底,
都仲未計對家喺1、5B或10開頻密嘅上環<>堅尼地城區間嚟打。

你有你可愛,我有我好笑。