hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴43B將於19/12起改道
開啟左側

[路線消息] 九巴43B將於19/12起改道

GU9338 發表於 2023-1-21 03:00 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-1-20 22:50
改左兩個月都無,點可以咁快下結論? 你諗下43B行左沙咀道幾多年?

憑初代 409K 回程既失敗經驗,何止一個月已經可以下結論 43B 回程完全失敗,未改個陣 day0 #10 我已經下結論!以史為鏡,可以知興替,聽過未!
kingprowm 發表於 2023-1-21 09:40 | 顯示全部樓層

一直唔明點解要開咁多線用咁多資源做青衣來往荃灣,又唔係收得貴。

搞到跨區長途線服務不足,青荃短途線服務過盛

最好青衣荃灣用小巴服務為主,或長途線如 49X,68A,E31雙向分段,巴士線有 42M 243M 應該都足夠,將資源用來開辦更多收費比較貴既心直接長途線,如將青全日,開辦青衣大埔線(272P 轉全日,延長去青衣)
leo_ku 發表於 2023-1-21 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2023-1-21 10:10 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2023-1-21 02:26
厹擺明就係賭千色店/南豐夠吸引力,先咁改
反正賭輸就陰乾43b,再殺線,慳資源
243m爆極咪頂盡加1部,都慳左8 ...

第一句其實唔成立

荃灣一大個天橋陣,根本去慣咗嗰個位上車啲居民就會自己識行

反而紅巴個目的就係後面嗰兩句

陰死條43B就諗住出少啲車

難為當初有地區人士幫手諗埋點改線,自己出車RUN埋冇人理

紅巴整條咁既爛線,區佬凱婷唔BAN,遲早實出事
leo_ku 發表於 2023-1-21 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-21 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-21 01:35
你諗下本身用 M 車轉 68A 轉 248M 249M 幾多錢先

無第 3 程轉乘其實同轉 43B 無優惠差唔多

68A轉248/9M食咗屯轉就冇份,68A加248/M正價加埋同M線轉43B比根本冇著數;仲有68A係屯廠收車減班祭旗首選你唔係唔知呀嘛。
我屯門碼頭返青衣除咗第一次中伏俾咗兩程正價外外,基本上都都冇試過轉68A,所以屯門人已經唔會考慮68A轉乘,除非啱啱好夾到車

仲有就算元朗M線有轉乘,轉43B都快過41M/243M。

唔係撐古生,係點解非要所有車去青衣就無差別塞楊屋沙咀道就好好玩
HB00610 發表於 2023-1-21 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2023-1-21 09:40
一直唔明點解要開咁多線用咁多資源做青衣來往荃灣,又唔係收得貴。

搞到跨區長途線服務不足,青荃短途線服 ...

其實就算拎埋長途線比;真係重疊得比較犀利嘅,係得41M同49X。

其他線睇落重疊,但冇乜位真係完全重疊;反而43B同243M之前就再重疊多D
GU9338 發表於 2023-1-21 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-1-21 09:40

搞到跨區長途線服務不足,青荃短途線服 ...

因為真係有咁大需求,條條線經長安唔代表幾條線係青衣區內都有重疊囉!而家日日 243M 爆鑊,邊條線救到佢?橫窩仔街尾站去青衣南你想點善後?行老遠再搭條兜到暈既 43?

仲有,49X 已經越行越慢,總站 45 分先到新城市係等閒事,搭鐵轉多一兩次車都快佢兩三個字,又話要直接長途線但條線十年如一日仲越行越慢,放過佢啦
GU9338 發表於 2023-1-21 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-1-21 10:08
409K 改過兩次路,一次係改經沙咀道跟409走,另一次係經楊屋道。

呢條線入沙咀道那期一樣執唔滿架車走, ...

所謂第二代 409K 跟409 走,但409 咸田街長期私下飛站,得一條 15-20 分既 409K 單飛,邊會夠 43B 243M 兩飛一齊玩?就算聯合班次到站,都係 10 分鐘內一定有車 ,咸田街核心就係 43B 243M 加埋一齊先打到 409K 唔玩轉去楊屋道打條積弱既 41M。將條 43B 改去楊屋道我無意見,不過一來同 41M 疊得更勁,二來都係無處理到咸田街得返一條服務水平不足既 243M,除非佢大部分時間加到個位數。
HB00610 發表於 2023-1-21 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-1-21 12:59
因為真係有咁大需求,條條線經長安唔代表幾條線係青衣區內都有重疊囉!而家日日 243M 爆鑊,邊條線救到佢 ...

又咁講,49X慢其實上落唔係唯一原因,甚至唔係主要原因

係楊屋道去青山公路D垃圾燈位設定問題更大,試過啦,下午5點幾楊屋道行市去眾安街燈燈食塞足15分鐘,呢D關鬼上落事咩