hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴43B將於19/12起改道
開啟左側

[路線消息] 九巴43B將於19/12起改道

天空之神 發表於 2023-1-21 17:21 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-1-21 11:16
68A轉248/9M食咗屯轉就冇份,68A加248/M正價加埋同M線轉43B比根本冇著數;仲有68A係屯廠收車減班祭旗首選 ...

就係知道咁樣會無轉乘優惠
更加唔會無啦啦比轉乘 43B

仲轉少一次
想搭比錢都要搭
不過43B 都係會收車
.
HB00610 發表於 2023-1-21 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-21 17:21
就係知道咁樣會無轉乘優惠
更加唔會無啦啦比轉乘 43B

所以下一步就係教屯門人轉搭43B好過,試咗一次山景去到青衣碼頭8個字唔駛落車真係比塞沙咀道/楊屋道吸引太多。
Kj2052 發表於 2023-1-21 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-1-21 12:59
因為真係有咁大需求,條條線經長安唔代表幾條線係青衣區內都有重疊囉!而家日日 243M 爆鑊,邊條線救到佢 ...

243m立即加班好過啦
大把資源
天空之神 發表於 2023-1-21 20:00 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-1-21 18:05
所以下一步就係教屯門人轉搭43B好過,試咗一次山景去到青衣碼頭8個字唔駛落車真係比塞沙咀道/楊屋道吸引 ...

轉搭但唔係比轉乘優惠😂
都make sense 既

不過如果可以再減 68A 248M 249M 班我諗九巴真係會肯比轉乘都唔定
.
HB00610 發表於 2023-1-24 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-21 20:00
轉搭但唔係比轉乘優惠😂
都make sense 既

我就不時碼頭去青衣。

作為68A轉乘嘅可能用家呢;發現59M同68A係永遠都夾唔到班次,屯轉等得最少嗰次都等要13分鐘,等20分鐘吹西北風真係家常便飯,咁等返真係隨時荃灣直接轉41M/243M都冇咁嬲(就算聯合走車都等得都少過呆68A,更加唔好講去到荃灣消磨時間,點講都舒服過屯轉)

雖然眾安街度去青衣,68A同43B又係聯合到站班次(25分鐘聯合到站班次真係令人好無言嘅智將設定);但59M總站落車去到行去眾安街等43B;sofar等少過10分鐘,更加唔好講除咗長安/青機外,其他轉車根本貴過荃灣轉3架M車;或者要行十分鐘以上。

68A嘅屯門公路轉乘,對屯門碼頭區向青衣方向來講,係慢慢淪為無用轉乘

某程度上點解搞到古生講呢樣野有道理,其實唔係43B做得好(58/67M呢堆轉43B其實更方便),更大問題係68A做得差到連合格分都唔到。

P.S. 今日所見,9點幾返青衣嘅43B,係一架ASU坐滿哂企十幾個返青衣。
樂仔〞 發表於 2023-1-24 22:05 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-24 21:57
我就不時碼頭去青衣。

作為68A轉乘嘅可能用家呢;發現59M同68A係永遠都夾唔到班次,屯轉等得最少嗰次都 ...

其實 66M 同 68A 更唔夾
好彩就 68A 行慢 D D 一齊埋屯轉
唔好彩就 66M 永遠目送 68A 走
59M 班次唔算疏 , 次次送 68A 尾可能都係偶然
但 66M 同 68A 班次近乎相同 , 搭遲一班 66M 都避免唔到
HB00610 發表於 2023-1-24 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-1-24 22:05
其實 66M 同 68A 更唔夾
好彩就 68A 行慢 D D 一齊埋屯轉
唔好彩就 66M 永遠目送 68A 走

我諗呢D唔夾班次嘅問題,59M唔係第一條亦唔係最嚴重嗰條,呢樣我的確同意嘅。

但係想講,我用用得著呢套轉車嘅都係夜晚;呢種時間59M一樣玩到15分一班;同66M嘅20其實係係五十步同一百步,大家激死嘅程度都唔會相差太多🤣

P.S. 其實藍地班人慘在佢53/63X/68A嗰堆又係聯合到站班次🤦🏻
leo_ku 發表於 2023-1-24 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-1-24 22:53 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-24 22:21
我諗呢D唔夾班次嘅問題,59M唔係第一條亦唔係最嚴重嗰條,呢樣我的確同意嘅。

但係想講,我用用得著呢套 ...

似乎你搭親都係同一班車 , 而且講得 59M 唔密都肯定係夜晚先搭出去
所以次次都激死咁濟

不過講聯合到站班次 , 應該除咗良田 VIP 碼頭外 , 其餘區一樣災難
樂仔〞 發表於 2023-1-24 22:58 | 顯示全部樓層

btw 尋日隨意地測試 43B 243M 時間差
下午 4 點 3 左右荃鐵上 243M , 預計 7 分鐘後先可以係眾安街上 43B
大河道時兩班車係對面馬路相遇 , 見到對面班 43B 無客上
沙咀道交通十分暢順 , 然後 243M 係聯仁街左轉楊屋道時送燈尾 , 要等多一圈
最後 43B 243M 兩班車係德士古道天橋落橋位相遇 , 43B 直上橋放甩埋班 243M
我呢班 243M 係加班車 , 前後只係隔 5 分 , 客唔多 , 沙咀道通過通心粉都可以比 43B 咁樣放甩
若果九巴多加宣傳 , 其實荃鐵範圍搭 43B 真係算幾吸引