hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 5 條經將藍公路新線首航 將軍澳兩條隧道皆暢通 ...
開啟左側

5 條經將藍公路新線首航 將軍澳兩條隧道皆暢通

Citcalag 發表於 2022-12-14 19:54 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2022-12-14 19:46
其實我有諗過改行長沙灣道
不過狗巴實嘈
我覺得唔停站都應該快過而家

由昌華街碌到去深水埗公園先上橋,中間成堆燈,食完燈上得果幾十秒就落返橋,落橋仲要再塞燈,根本快唔到幾多

其實最快同多客都係直接跟102,沿途停少d站好過
stevechau 發表於 2022-12-15 10:34 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-12-14 12:05
其實我都唔明咁長篇大論做咩
事實就係將隧龍頭由始至終都係將隧收到兩線個匯合位
個匯合位喺邊,龍頭就喺邊 ...

係囉, 根本秀茂坪就係源頭呢點係無得拗, 不過你又唔認又要長篇大論反駁, 我有閒餘時間就又比事實黎比返個現實你之嘛~你再拗都係秀茂坪就是大部份時間上山塞車元兇黎, 走唔甩的

人地前面隧道匯合位係源頭, 咁點解搞咁耐都塞唔死個收費站, 倒灌唔到出去秀茂坪出口??
其實要知上山源頭, 係咪隧道口係好簡單, 只睇右線!
只要右線(非因意外)倒灌塞得到停, , 咁中線點都會塞到停但左線會郁, 咁就一定係因為將隧塞返出黎~
因為唔少時間將隧條右線係離開秀茂坪入口至收費站咁短既距離, 佢係分流晒去由左至右咁多個收費站位的, 有揸車既好易知其實將隧口係唔難從最右cut兩-N條線任揀收費站的~
但去到呢D時候, 將隧自己塞還自己塞, 同秀茂坪入口唔少時間都影響住成條將軍澳道車流呢個現實是並不衝突的~
最多都係叫做塞完秀茂坪堆車, 鬆一陣去到匯合位再慢溜入隊道之嘛~
(其實都唔知點解而家D人揸車, 係右線明明無遮無擋都好驚上到限速, 定係成日以為將隧限速50呀, 基本上出口唔擺機無可能行得慢到會倒灌隧道的)

龍頭論其實唔係好適合套係呢度, 真係要形容的話應該係九頭蛇, 大家都係頭但share同一個身, 無得話秀茂坪呢個頭就完全無問題唔關事, 乜都係將隧果個頭既問題
但現實係D血行經完秀茂坪果個頭先到將隧, 你要秀茂坪極度通暢(尤其是繁時), 先可以得出將隧果個頭先係塞既元兇, 如果唔係無得咁樣跳步, 你所講既理論全部都係未通的~

你每一次想轉移視線咁覆, 我都係會用此等每日發生之事實黎大巴大巴煎醒做夢者/看不清的人的

stevechau 發表於 2022-12-15 10:37 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-12-14 17:28
照現況咁睇, 可能係將隧keep 住塞
但將藍唔塞
咁既情況下, 將隧同將藍出入觀塘繞道時間變到差不多一樣

唔奇呀, 但多返條時間差唔多既路分流已經好好~
你諗下以前就算肯死上山都係要塞出去, 而家起碼多左條路係出面塞先丫~
stevechau 發表於 2022-12-15 10:40 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-12-14 19:54
由昌華街碌到去深水埗公園先上橋,中間成堆燈,食完燈上得果幾十秒就落返橋,落橋仲要再塞燈,根本快唔到 ...

一早就講左795/P果種走法係ON居, 又唔快又行唔到最多多客既位......
九龍段咁樣既行車時間, 用黎做LCK真係行返海皮經奧運出去, 好似仲多D注碼去賭~
ben2004 發表於 2022-12-15 11:07 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-12-14 17:28
照現況咁睇, 可能係將隧keep 住塞
但將藍唔塞
咁既情況下, 將隧同將藍出入觀塘繞道時間變到差不多一樣

今朝小弟 0815 左右再經過將隧, 龍尾就真係茵怡花園 (呢個位) 對出喇, 但係由呢個位去到入洞口都只係慢車左 1 分鐘已經入洞

小弟又唔係太擔心部份車回流之後將隧又會去返以前咁塞, 始終將藍過東隧真係快, 呢一點無論起將軍澳邊個區出發都係, 去其他地區既咪睇下行邊條隧道最適合自己, 將隧就算塞時間上都唔會同行將藍差好遠, 不過留意到真係少左好多大車行將隧, 將藍唔使大上大落, 重型車行將藍會比較方便

另外今朝早繁將軍澳道落觀繞, 同埋觀繞西行近落九龍灣支路一段已經開始塞車, 依家上游冇咁塞車, 下游呢d位就會變樽頸位
3ASV174 發表於 2022-12-15 11:22 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-15 10:34
係囉, 根本秀茂坪就係源頭呢點係無得拗, 不過你又唔認又要長篇大論反駁, 我有閒餘時間就又比事實黎比返個 ...

你鍾意啦,你咪繼續自我感覺良好

繼續覺得過左塞車龍頭之後都係仲會繼續塞去另一個龍頭
咁樣就後面先係龍頭,前面唔係塞車原因 反正就算秀茂坪道出口變雙白線一路後拉落山,雙白開始個位都會係將隧三收二個位,正正就係將隧匯合引起塞車個位
然後你就會繼續老屈係上秀茂坪既車攬炒你

其實秀茂坪呢邊都俾將軍澳隧道車龍攬炒左咁多年,我都深深明白將隧塞車幾咁討厭,如果依家堆將隧巴士改行將藍避開將軍澳道塞車,我好支持的

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2022-12-15 11:23 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2022-12-15 11:07
今朝小弟 0815 左右再經過將隧, 龍尾就真係茵怡花園 (呢個位) 對出喇, 但係由呢個位去到入洞口都只係慢車 ...

觀繞西行朝早落九龍灣最少塞左 10 年了,
唔關上游點改事
如要討論,請先自貼差餉單一次
kentbryo 發表於 2022-12-15 11:29 | 顯示全部樓層
今朝小弟 0815 左右再經過將隧, 龍尾就真係茵怡花園 (呢個位) 對出喇, 但係由呢個位去到入洞口都只係慢車 ...

過埋將轉個段斜路變左樽頸, 應該真係好多人都估唔到
由以前將隧口幫手截住啲車, 到變左上橋/落觀塘道個邊塞返上黎
笑了
tamabaron 發表於 2022-12-15 11:37 | 顯示全部樓層

以前將隧塞完入隧道再塞收費 (尤其是之前將轉開改少左條cash line),依家小左大車慢慢碌上斜路,加唔使停俾錢一定順好多。呢樣嘢星期六最明顯。

我試過行將藍,其實除康城出其他地方行返將隧都係快d (唔計塞車)。將南堆燈真係好難頂下。
ben2004 發表於 2022-12-15 11:43 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-12-15 11:23
觀繞西行朝早落九龍灣最少塞左 10 年了,
唔關上游點改事

今朝觀繞車西行落九龍灣塞既程度係講緊令到三條線都塞, 唔係淨係慢線落九龍灣塞
唔計早兩個月 megabox 燈位整路, 令到落九龍灣既車由燈位塞返上橋面, 呢個情況只會上晝 9 點後一段短時間, 同埋下繁 6 點左右出現, 主因係偉業街上觀繞西行多車兼係大車, 而令到東隧同將軍澳道落觀繞既車 cut 去觀繞第二三線再起臨落去九龍灣個位收慢打尖引致, 所以今日上繁觀繞塞, 正正係因為將藍開左, 多左車由偉業街上觀繞西行, 令到樽頸位去左下游既效果