hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有線、Now、香港01實測:795/795P、98S/298X、790/795X ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 有線、Now、香港01實測:795/795P、98S/298X、790/795X比較

ricky 發表於 2022-12-12 15:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有線新聞
https://www.i-cable.com/%E6%96%B ... %E8%88%8A%E5%B7%B4/
由康城往加士居道
795 (行將藍):32分鐘
795P (行將隧):26分鐘

由煜明苑往譽港灣
298X (行將藍):32分鐘
98S (行將隧):36分鐘

註:記者唔係在同一日測試搭兩線,795P同98S在上星期測試,795同298X在今日(2022年12月12日)測試。

受訪的乘客均支持行將藍隧道的巴士線,認為唔使好似以往行將隧咁塞。

上述路線屬於誤差範圍。795P比795快,原因係後者塞漆咸道北,兩線都途經呢段路,所以唔代表795真係慢過795P。至於298X似快過98S少許,但如果將隧無塞車,98S隨時可能快過298X,但98C行山,沿途要停幾多大站 (翠林、康盛、馬游塘、寶達、秀暉樓),應該慢過98S同298X。

Now新聞
https://news.now.com/home/local/player?newsId=500575

298X (行將藍):
煜明苑往采頤花園:30分鐘
煜明苑往旺角站:46分鐘

98S (行將隧):
銀澳路往采頤花園:42分鐘
銀澳路往旺角站:58分鐘

註:記者唔係在同一日測試搭兩線,98S在上星期測試,298X在今日(2022年12月12日)測試。

298X比98S快。受訪的乘客認為298S快過98S及98C,以後會選擇搭呢條線去長沙灣返工。

香港01
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 4%E5%88%86%E9%90%98

790 (行將藍)
清水灣半島往九龍佑寧堂 (12月12日測試):43分鐘

795X (行將隧)
清水灣半島往拔萃女書院 (12月12日測試):44分鐘清水灣半島往拔萃女書院 (11月28日測試):48分鐘

註:記者同樣在2022年12月12日測試兩線。

前荃葵青區居民
tommy14D 發表於 2022-12-12 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層
嗰記者都講到上個星期將隧塞咗十分鐘
LAK2 發表於 2022-12-12 15:49 | 顯示全部樓層
如果以路況相若計,
康城站上就一定係795P快過795啦
站/燈都停少幾個
當然, 對乘客以言795行新路點都有印象分加
不過可能搭多幾次就會覺得茶果嶺道好益智而「不了」
ky927 發表於 2022-12-12 15:52 | 顯示全部樓層

795/795P 唔係都要行漆咸道北咩?

兩條線嘅時間應該唔受漆北影響,因為兩條都係咁行。反而個對比應該795P係將藍通車後做多次。睇下795P有無因為將隧順左而快左;或者個車程有無再明顯快D。
tommy14D 發表於 2022-12-12 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-12-12 15:52

兩條線嘅時間應該唔受漆北影響,因為兩條都係咁行。反而個對比應該795P ...

795今日記者講個死亡交叉塞咗十分鐘,先導致慢過795P,姐話將隧唔洗塞但漆咸道北仍要塞,表示到康城起碼半小時先到佐敦
ky927 發表於 2022-12-12 16:00 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2022-12-12 15:56
795今日記者講個死亡交叉塞咗十分鐘,先導致慢過795P,姐話將隧唔洗塞但漆咸道北仍要塞,表示到康城起碼 ...

咁要等將藍行順左先見真章。
都唔好寄望漆咸道北唔塞車啦。

我估過到一兩個星期D 試搭post就會出籠.......因為學校放假😂😂😂😂
 樓主| ricky 發表於 2022-12-12 16:22 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-12-12 15:52

兩條線嘅時間應該唔受漆北影響,因為兩條都係咁行。反而個對比應該795P ...

係。因為記者喺唔同一日試搭,所以交通情況唔同
前荃葵青區居民
將軍澳特快 發表於 2022-12-12 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層
要比就同一日比啦,家陣要compare係唔塞車嘅話將藍定將隧快
KG1428 發表於 2022-12-12 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
與 將軍澳過海比較 他們是同一日試車。但是拍攝日期為紅日,未見有效。
m_rd08 發表於 2022-12-12 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層

下繁795頭車比298X尾車早1分鐘到荔枝角站
應該795食曬堆長沙灣既康城客啦
唔知邊架車會早d到康城呢