hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 46X 47X 系列,開辦 45X 大圍往返荃灣城隧 ...
開啟左側

建議重組九巴 46X 47X 系列,開辦 45X 大圍往返荃灣城隧線

流星☆雨 發表於 2022-12-13 02:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議目的:
1. 將人口老化區域的過剩資源,調撥至通勤人口較多且較遠離鐵路的較新區域。
2. 開辦大圍往返荃灣城隧線,紓緩轉車站及大圍往返荃灣需求,改善轉乘網絡。

內容大綱:
1. 47X 改往水泉澳,現時早上由新田圍/秦石開出班次保留並改編為47B
2. 47A 改為只於 47B 服務時段內提供單向服務,水泉澳→葵芳南
3. 46P、46S、46X調整班次
4. 開辦 45X 沙田圍 ⇄ 荃灣愉景新城,作為大圍第二條城隧線

詳情:
47X 改為 水泉澳 ⇄ 葵盛東
沙田段:不經乙明、秦石,經水泉坳街(及逸泰街)往返水泉澳
葵涌段:往葵盛方向加停葵富路「葵涌廣場」,智芳街分段提前於此站開始實施

現時早上由新田圍/秦石開出不經班次,改編為 47B 新田圍/秦石→葵盛東
並改為最密10分鐘一班,最疏15分鐘一班

47A 改為只於 47B 服務時段內提供單向服務,水泉澳→葵芳南
改為大部份班次15分鐘一班,個別班次20分鐘一班。

46X 全日調整班次
繁忙時間由最密5分鐘一班調整為最密7/8分鐘一班

46S 改為來回各一班
46P 減班至20-30分鐘一班

開辦 45X 沙田圍 ⇄ 荃灣愉景新城
經秦石、大圍、美輝街、城隧、荃灣東、楊屋道、荃景圍
全程收費 $8.6
全日行走,最密12分鐘一班,最疏20分鐘一班

往荃灣方向站位表
1. 沙田圍總站
2. 博康邨,沙角街
3. 乙明邨街,乙明邨街
4. 秦石邨,車公廟路
5. 車公廟,車公廟路
6. 新翠邨新明樓,車公廟路
7. 海福花園,美田路
8. 美輝街,美輝街
9. 美林邨美楓樓,大圍道
10. 城門隧道轉車站
11. 蕙荃體育館,蕙荃路
12. 悅來酒店,關門口街
13. 名逸居,沙咀道
14. 荃灣橫龍街,楊屋道
15. 楊屋道街市,楊屋道
16. 荃灣港安醫院,荃景圍
17. 荃威花園總站
18. 荃景圍街市,荃景圍
19. 荃灣中心,荃景圍
20. 荃景花園第二期,荃景圍
21. 愉景新城總站

往沙田方向站位表
1. 愉景新城總站
2. 荃景花園,荃景圍
3. 荃灣中心,荃景圍
4. 荃灣港安醫院,荃景圍
5. 荃威花園總站
6. 荃景圍街市,荃景圍
7. 聖母領報堂,安賢街
8. 滿樂大廈,沙咀道
9. 如心廣場總站
10. 楊屋道街市,楊屋道
11. 橫窩仔街,楊屋道
12. 荃富街公園,荃富街
13. 綠楊新邨,蕙荃路
14. 城門隧道轉車站
15. 大圍道,大圍道
16. 美輝街,美輝街
17. 大圍街市,美田路
18. 大圍站,車公廟路
19. 車公廟,車公廟路
20. 秦石邨石瑩樓,沙田頭路
21. 秦石總站
22. 秦石邨,車公廟路
23. 乙明邨街,乙明邨街
24. 沙角邨,沙角街
25. 沙田圍總站

** 以上建議提出的班次數字僅作參考,有待仔細調整。 **

趕客路上 理_得你
天空之神 發表於 2022-12-13 03:24 | 顯示全部樓層
無左半條 47A,本身車係 47X 度黎
又抽 46X 車
葵芳下繁會唔會迫爆呀….

47B 改秦石直出沙田市中心咪算
.
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-12-13 10:40 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-13 03:24
無左半條 47A,本身車係 47X 度黎
又抽 46X 車
葵芳下繁會唔會迫爆呀….

47X 主要時段唔會減班,只調整 47B 班次
至於 46X 就真係不得不減
如果 45X 未夠車,我傾向搵 48X 甚至荃灣區 39A 埋單
(本身就想食埋 39A ,但改動阻力比較大,無必要為一條 39A 卡住成個改動)

47B 如果秦石直出市中心,好處固然係市中心朝早有返葵涌車
但又會輪到乙明冇咗條線
本身留 47B 都只係避免影響上繁乘客現有路線
趕客路上 理_得你
JF6839@88K 發表於 2022-12-13 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

見到46X減班都知可以唔使再睇落去

你以為開部45X就可以減46X班?

建議你下繁去葵芳睇下46X條龍有幾長

tonychow 發表於 2022-12-13 12:19 | 顯示全部樓層
大圍 - 荃灣其實個餅無想像中咁大
轉車站轉車嘅有一堆,小巴有一堆,以前趕時間大圍站上小巴,其實都要大約 20 分鐘先返到街市,仲未計其實小巴上斜落斜都快過巴士。
樓主條線好兜唔兜又兜落去楊屋道,巴士計埋等車分分鐘搭鐵都快過你,亦因為收費問題唔見得會行 48P 走線。
當然荃景圍係出到客嘅,但要兜落楊屋道,去沙市嘅一早搭 39M 落去轉車而唔係搭你條線坐到城隧,而荃景圍成個住宅區,唔會有意慾去沙田圍大圍住宅區,最多都係得個未開嘅圍方,亦可預計愉景新城兜完上山仲要兜楊屋道係唔會有人搭。
結論係如果大圍真係要開線,不如去其他地方好過。
sq285 發表於 2022-12-13 13:04 | 顯示全部樓層
沙博乙明似乎得罪咗樓主
非繁由市中心上公路變左要兜入秦石同大圍
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-12-13 13:07 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2022-12-13 12:19
大圍 - 荃灣其實個餅無想像中咁大
轉車站轉車嘅有一堆,小巴有一堆,以前趕時間大圍站上小巴,其實都要 ...

見到有資料提及 46X 有3成客都係轉車去荃灣,呢個數話大唔大,話細唔細

而開新線除咗係做大圍荃灣,同時都係想做:

1. 六美-城隧 (平衡六美方便度、大圍對車程接受度)
2. 城隧-熊貓一帶

熊貓之後點行有好大改動空間,唔做荃景圍都無所謂
趕客路上 理_得你
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-12-13 13:09 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-12-13 13:04
沙博乙明似乎得罪咗樓主
非繁由市中心上公路變左要兜入秦石同大圍

沙博仍然可以搭新 47X
乙明就行去沙角博康搭新 47X 或搭 45X
趕客路上 理_得你
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-12-13 13:17 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2022-12-13 12:10
見到46X減班都知可以唔使再睇落去

你以為開部45X就可以減46X班?

不如我調轉問,板友係認為 46X 全日一班都唔減得?定係個別時段?定係 46X 減, 47X 加係可接受?

又請板友考慮一下,對大圍而言,十年如一日得條 46X 單天保至尊係咪最符合大圍利益?
講緊依家 46X 有客跌落鐵,而大圍亦得返六美最唔近鐵,但六美要出到大圍道先有站
趕客路上 理_得你
S3bl430 發表於 2022-12-13 15:12 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-12-13 13:07
見到有資料提及 46X 有3成客都係轉車去荃灣,呢個數話大唔大,話細唔細

而開新線除咗係做大圍荃灣,同時 ...

有資料提及 46X 有3成客都係轉車去荃灣

不過46X繁忙與非繁個客量結構分別都大,唔知非繁個比率會係點,
假日我坐46X的觀察,往美孚方向個比率至少係60%
至於往大圍方向,應該就一半一半,
因為有些人唔轉車,直接搭鐵/小巴去大圍

錯字連篇