hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何打擊巴士站違泊?
開啟左側

如何打擊巴士站違泊?

Toz 發表於 2022-12-17 15:35 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-12-16 13:17
加牌費唔緊要,改合格標準呢個好大影響,難免會引伸到不公平問題

直接危害交通安全先會扣分

一般違泊只要執法效率提高,停親都幾舊水絕無走雞,連罰款金額都未必要加

係巴士站違泊黑點裝cam 監控,應該都足夠大幅減輕違泊情況

dennis28a 發表於 2022-12-17 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2022-12-17 15:35
直接危害交通安全先會扣分

一般違泊只要執法效率提高,停親都幾舊水絕無走雞,連罰款金額都未必要加

開源道同中環夠有,咁做幫助絕對係有,
但唔見得有好大阻嚇力解決問題,一日唔釘牌係無用。

https://www.hk01.com/社會新聞/819829/中環觀塘塞車-皇后大道中-開源道測試ai抄牌-冀阻嚇違泊減擠塞
Toz 發表於 2022-12-17 15:49 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-17 15:46

宜家觀塘內街下繁基本都唔塞車
過去一兩年日日下繁慈母長駐,效果立竿見影

差在星期六日就打回原形

dennis28a 發表於 2022-12-17 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2022-12-17 15:49
宜家觀塘內街下繁基本都唔塞車
過去一兩年日日下繁慈母長駐,效果立竿見影

咁做梗係立竿見影,亦一早應該咁做。
一黎就鎖車拖走,面都唔比。

但慈母盲點果幾個位咪又係繼續塞。
sunhoo 發表於 2022-12-17 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層
改堵為疏好重要。人地違泊,一定係因為合法車位唔方便佢。俾多小小成本去整合法車位,埋可以減少違泊囉。
Waiyin12 發表於 2022-12-18 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-12-16 10:02
其實再簡單D, 從考牌制度著手
後生既未考既, set到合格既標準極高, 從根源提高有牌後可以擁車既門檻
而家 ...

而家目標係打擊違例泊車,唔係減少私家車數目
固然少啲私家車可以減少違泊,同樣可以紓緩交通擠塞
正如要減少任何罪案,降低人口數量係一定有有效,不過絕非對症下藥

如果從牌費提高擁車門檻,新制之下揸得車嘅都係非富則貴,$320 罰款對佢地而言影響相對細,更加會恃無忌憚違泊
cktse 發表於 2022-12-18 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層

用錢都唔係治本方法。如果係需要上落貨嘅,可以睇吓附近有冇內街可以劃上落貨區,只能短暫停留,咁就唔會有藉口話內街落唔到貨而焗住喺大街阻住巴士上落。老細車嘅話,就睇吓邊度塞得勁,喺附近流量無咁大嘅街道劃個要有司機嘅暫停區,咁做哂之後再加罰則都未遲。如果乜都唔做只係加罰款,呢啲人只會覺得政府淨係識收錢,而唔會考慮自己的確影響到好多人。
流星☆雨 發表於 2022-12-18 12:58 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-12-17 18:36
改堵為疏好重要。人地違泊,一定係因為合法車位唔方便佢。俾多小小成本去整合法車位,埋可以減少違泊囉。 ...

好多自私車主都中意話自己只係上一上落、入便利店買少少嘢。

係咪真係咩都可以入車位問題數呢
趕客路上 理_得你
stevechau 發表於 2022-12-21 13:47 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-17 15:46

無可能做到釘牌, 你抄320係抄車唔抄人, 咁有咩可能釘到人牌??
除非你有能本事, 某個車主一年內外名下所有車加埋(假設)唔可以抄over10張違泊, 過左既佢個人/公司名下所有車都不准續牌上路, 再配合各地瘋狂抄, 咁都仲有計仔諗~
但都係果句, 他日玩到北車來港果陣, 你罰唔到果班人一樣係死路一條~

單靠瘋狂抄去減少違泊, 最多叫做搞到住宅區果邊囉, 日頭要送貨果班咁抄法, 自己公司/小店唔食個成本就一定係轉嫁去客人度, 無幾耐就轉嫁到去零售既客人度, 即係你同我在內既大家~

stevechau 發表於 2022-12-21 13:49 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-12-17 15:51
咁做梗係立竿見影,亦一早應該咁做。
一黎就鎖車拖走,面都唔比。

立杆見影但難以大範圍&長久去做囉~
更唔講落地做抄牌果班都知, 要做到鎖車既條件有幾苛刻, 所以好多時都仲係不停攝紙仔
拖車會&可以做, 但現實好難做得多的, 你見新聞報導大屠殺式行動抄牌, 一日拖埋都係幾架車既事~