hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有城巴E線連續行錯路
開啟左側

有城巴E線連續行錯路

sunhoo 發表於 2022-12-18 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

往機場方向,車長以為自己揸緊A線,在北大嶼山公路揀左直入機場。之後該車行經東涌碼頭,北大嶼山公路九龍方向,港珠澳人工島,旅檢大樓,赤臘角路,赤臘角南路,纜車站,富東廣場,行錯路後在裕東苑站首次停站俾客落車。我在呢度落左。

入左人工島之後我同車長講,因有一定行李客,斷估佢地趕時間搭飛機,建議去機場俾佢地落左先再翻東涌消防局依原有次序停站,不過都係睇你點決定。最後司機無在機場俾人落先。

希望城巴唔好重罰呢位車長啦。如果我係城巴管理層,可以考慮在重要道路分岔位前廣播多次“你搭緊XX線前往XX”,提醒車長揀路。聽講九巴在揀大欖定屯公嘅位已經加左類似廣播。同埋有D容易行錯嘅路線應該事先編定萬一行錯時最快去翻原路嘅路線。
JR5204@26M 發表於 2022-12-18 14:47 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-12-18 14:49 | 顯示全部樓層
969汀九橋近屯門公路分岔口已經有類似廣播,甚至E車離開青馬轉車站往東涌都會再播多一次“歡迎乘搭城巴EXX”(以前無)。以後睇怕要係東涌出口前再播多一次
HM3044 發表於 2022-12-18 14:57 | 顯示全部樓層

喺裕雅苑個十字路口咪上得返大迴旋處 唔使兜咁遠呀話

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
CRH5 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

UA2892 發表於 2022-12-18 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-12-18 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-12-18 14:49
969汀九橋近屯門公路分岔口已經有類似廣播,甚至E車離開青馬轉車站往東涌都會再播多一次“歡迎乘搭城巴EXX ...

車長有需要嘅,
望吓個八達通機,
咪知自己揸緊咩路線囉...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
toby_tl10 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

szeto993 發表於 2022-12-18 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層

城巴A車國泰城特別班次都可以夠膽死聽到報站都直飛去客運大樓,呢啲嘢自己低調同巴士公司投訴就得
 樓主| sunhoo 發表於 2022-12-18 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層
JR5204@26M 發表於 2022-12-18 14:47
https://www.tcu.gov.hk/chi/traffic-complaint.html或者
https://www.bravobus.com.hk/onlineform/tc/feed ...

我當然唔係想投訴啦,想投訴我點解連邊條線都唔講清楚
 樓主| sunhoo 發表於 2022-12-18 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-12-18 15:40
城巴A車國泰城特別班次都可以夠膽死聽到報站都直飛去客運大樓,呢啲嘢自己低調同巴士公司投訴就得 ...

其實我唔係想投訴,我想討論嘅係,當駛入人工島係既定事實嘅時候,車長在機場停站俾去客運區嘅乘客落左先再去東涌,可唔可取?
首先要睇公司政策是否允許在行錯路之後將錯就錯改變停站次序。
其次,今次嘅proposal算係加停(機場)一個落客站後再依原次序停站,唔會做唔到原本呢條線嘅所有OD。如果會做少左某些OD,咁就唔好改變。
再次,如果真係在停東涌消防局前加停機場,司機一定要熟路同保持鎮定,同埋明確知會車上乘客。香港巴士車型應該係無咪嘅,司機有嘢同上層乘客講係要大聲嗌。我覺得,司機在行錯路之後會變得緊張,唔夠膽加停一個站都算正常。如果司機保持鎮定同心水清,加停一個站以減少今次行錯路對去機場嘅乘客造成嘅延誤,咁就應該表揚。
當然,再次重申,大前提係已經入左人工島。如果唔係已經行錯咁多路,當然儘快翻去原本路線啦。
szeto993 發表於 2022-12-18 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-12-18 16:29
其實我唔係想投訴,我想討論嘅係,當駛入人工島係既定事實嘅時候,車長在機場停站俾去客運區嘅乘客落左先 ...

正確嚟講應該係先停低問返公司攞指示,搭過咁多次多數巴士司機行錯路都係自己揸返去原線

城巴A車早上國泰城特別車就多數停咗客運大樓先去返國泰城

亦有有試過坐E42C過咗AAT個司機以為自己揸E42直飛出東涌先知自己行錯,特登加停東涌站畀人落再兜返入貨運區行返原線

既然唔係要投訴都無乜特別可以討論