hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦西貢過海三寶
開啟左側

建議開辦西貢過海三寶

AMC1@KMB92 發表於 2022-12-20 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

阿偉 發表於 2022-12-20 21:15 | 顯示全部樓層
客量靠估?
699P班次太密

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
James116 + 1 多謝分享

查看全部評分

kitarolo 發表於 2022-12-20 21:42 | 顯示全部樓層
699 699P 頭車有需要早上五點?
同埋西貢多人往港島到咁嘅地步?

699R更加奇怪,港島的分站民居有限,多為
商廈/上班地點或零售區,竟然開到線入黃石

得啦,知道學校巴士線暫停服務啦

評分

James116 + 1 給你一個like

查看全部評分

Lkopm 發表於 2022-12-20 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 699 唔好停調景嶺站, 直接落將軍澳藍田隧道快啲
2.班次唔使咁密
3. 根本唔使要699P都得
4a. 如果真係要699P, 繁忙時間聯合十五分鐘就夠
4b.699P唔使12:00開始
5.唔見得巴士行到海下路
6.699R 唔會有人搭

評分

查看全部評分

JX9097 發表於 2022-12-21 09:55 | 顯示全部樓層
699有必要兜個圈入調景嶺嗎?
調景嶺過海根本冇競爭力
要兜圈,不如入坑口圈,仲多客

另外,699同699P都太密

評分

查看全部評分

kitarolo 發表於 2022-12-21 10:07 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-21 09:55
699有必要兜個圈入調景嶺嗎?
調景嶺過海根本冇競爭力
要兜圈,不如入坑口圈,仲多客

搵鄉郊再兜有鐵直達港島嘅
將軍澳,699可以成份垃圾桶見

699P,本來仲有潛質試辦一兩班
(運吉批准/巴士公司覺有利可圖)
但祗需停大埔仔村就可以,無必要
入科大一個圈。

評分

參與人數 2HugeC +3 收起 理由
LauCT + 2 精闢見解

查看全部評分

JX9097 發表於 2022-12-21 10:18 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-12-21 10:07

認同699係冇需要開辦
至於699P,若果用792M資源去換一兩班車又未致於唔可取

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 英雄所見略同

查看全部評分

tonychow 發表於 2022-12-21 10:25 | 顯示全部樓層
我調返轉諗,如果真係開線又要方便居民過海,應該係黃石開落去調景嶺站做總站先啱,俾人轉鐵
kitarolo 發表於 2022-12-21 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-12-21 10:25
我調返轉諗,如果真係開線又要方便居民過海,應該係黃石開落去調景嶺站做總站先啱,俾人轉鐵 ...

無論以94(九)或792M(新)嘅特別班
嚟做都好大問題,呢班車應該要0800
前到調景嶺站先有實際用途,咁即係話
七點左右就要黃石開,但尤其北潭涌閘內
七點就出門去港島,應該都係有私家車居多

其餘時段,更加唔好學277A咁放血

評分

查看全部評分

Citcalag 發表於 2022-12-21 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-12-21 10:07

個人認為,如果行返舊路只係停明德厚德頌明,或者行寶邑路停三站,純粹經過停站就唔算兜既,但係入調景嶺站兜圈又要食幾盞燈,客又唔係多,好無謂。
至於樓主話客量不俗笑左出聲,唔講仲以為西貢住緊一百萬人