hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴X6C加設回程
開啟左側

[路線消息] 九巴X6C加設回程

gu9434@24 發表於 2022-12-27 22:27 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-12-27 21:00
偉業街加埋亞皆老街實在唔見得793沿途交通狀況有優勢

唯一係X6C要入大埔道同元州街, 去深水埗長沙灣時間 ...

而家既偉業街好少會塞到唔郁 大部份時間最多都係慢車(假期前例牌倒灌)
經亞旨老街既好處係你只要見到前面塞車 隨時可以跳車

X6C就 慢慢坐吧

做個簡單分類 以行車時間計
九龍灣>太子/旺角: 24特>793>=X6C
九龍灣>長沙灣: X6C>795X
kmb_dx2437 發表於 2022-12-27 23:31 | 顯示全部樓層

唯一係X6C要入大埔道同元州街, 去深水埗長沙灣時間 ...

以前話795x行死亡交叉倒晒啲客
依家就話X6C行死亡交叉有優勢
搬龍門嚟講政府都唔夠你地嚟

KW2523 發表於 2022-12-28 05:21 | 顯示全部樓層
kmb_dx2437 發表於 2022-12-27 23:31
以前話795x行死亡交叉倒晒啲客
依家就話X6C行死亡交叉有優勢
搬龍門嚟講政府都唔夠你地嚟

你可以開下我post history
我一向都唔覺得795X行poly有太大劣勢

不過呢一句野值得同其他版友講下
GZ4031 發表於 2022-12-28 12:14 | 顯示全部樓層

其實點解唔用番以前296P 去做呢班X6C 客
定係想搶埋油旺客咋
話哂以前296P 好似有人搭過九龍灣去太子10分鐘
epsilon 發表於 2022-12-28 12:54 | 顯示全部樓層
X6C做埋油旺,又有潛力入跑道,296P冇
stevechau 發表於 2022-12-28 15:09 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-12-23 20:48
主要係我收工時間比較夾2X開車時間 最少2X大部份時間都準時開車 開車後10分鐘到麗晶花園
EMAX行出去都係20 ...

20MINS喎, 仲唔遠??
雖然我都試唔少行到出淘大夾到架2X, 但行咁遠都係因為九工入面無車搭, 而家有車搭正常人真係唔多會諗行到去搭2X
尤其是夾到2X的話, 其實夾24應該唔太難, 果20MINS上到24通常更衰都差唔多到拔萃了
更唔講之前試得太多次2X下繁一過MIKIKI就撞正富豪東方橋堆倒流車, 2X塞得上橋黎, 2A/6D基本上都碌得過露明道

btw, 我由EMAX起步急步行的話, 20MINS行到去啟業果個站都係抆抆地, 20MINS內差唔多要半跑先行得到了~
所以調返轉, 主流其實都係24出去, 君不見宏天站同啟業站出去既人流係天地之比嗎??

至於邊架快D就真係唔敢講, 事關都唔知X6C既車長識唔識就POLY車流
795X果班就識既, 但10次買大細落橋都有3-4次壓錯注~
X6C也好, 793/795X也罷, 九工出發計, 佢地40MINS左右返得返東京街果頭已經算得上特快了~
stevechau 發表於 2022-12-28 15:13 | 顯示全部樓層

MM2801@905 發表於 2022-12-24 05:54
依個時間撞正漆咸道北最塞車嘅時間 如果唔計等車 793落到旺角x6c應該仲未出到塞車樽頸位 ...

X6C頭班仲未, 照計呢輪頭班出去, 仲有機會落橋殺右線直接到殯儀館先開始塞
但尾班就真係開始中招, 單以尾班時間計, X6C同24特可能都係咁上下時間到旺角道~
793就睇埋偉業街天橋&ARGYLE情況點, 星期一~四計, 793應該會快少少~
stevechau 發表於 2022-12-28 15:17 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-12-24 07:36
放工時間偉業街天橋出去咪一樣要塞...

如果唔好彩撞啱龍翔道有事(交意/壞車)嘅話,

睇你放幾點, 1815後上車就多數要塞一輪先得
但1750左右出偉業街天橋, 近呢兩個月久不久坐793出去, 係爽出太子道東的~
so far平時搭6點幾既屯門村巴上老龍, 正常龍尾德福警署果邊既時間, 塞得入彩虹老龍都係15MINS左右啫~
你遲過1800走的話, 企廣附近mark實24特反而係最快既方案, EMAX就睇X6C定795X有車先~
stevechau 發表於 2022-12-28 15:18 | 顯示全部樓層

其實都係兩條路走, 1800後793前段出MK快D既機會大於X6C, 如果偉業街天橋開始塞車, 咁其實兩條線都係差唔多既事黎~
stevechau 發表於 2022-12-28 15:22 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2022-12-27 22:27
而家既偉業街好少會塞到唔郁 大部份時間最多都係慢車(假期前例牌倒灌)
經亞旨老街既好處係你只要見到前 ...

"九龍灣>長沙灣: X6C>795X"

not exactly, 795X只要美孚唔塞, 其實以呢幾個月來佢返到元洲邨既時間, 應該唔會差得過走大埔道既X6C果邊幾多~
但換個角度講, 單從呢兩條線比較, 返LCK站四小龍/美孚, 795X仍然佔不少優勢~
但795X對好多客黎講又係貴到嘔, 我都想睇下地盤客肯唔肯行10MINS過檔X6C尾車