hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴X6C加設回程
開啟左側

[路線消息] 九巴X6C加設回程

stevechau 發表於 2022-12-28 15:22 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2022-12-27 22:27
而家既偉業街好少會塞到唔郁 大部份時間最多都係慢車(假期前例牌倒灌)
經亞旨老街既好處係你只要見到前 ...

"九龍灣>長沙灣: X6C>795X"

not exactly, 795X只要美孚唔塞, 其實以呢幾個月來佢返到元洲邨既時間, 應該唔會差得過走大埔道既X6C果邊幾多~
但換個角度講, 單從呢兩條線比較, 返LCK站四小龍/美孚, 795X仍然佔不少優勢~
但795X對好多客黎講又係貴到嘔, 我都想睇下地盤客肯唔肯行10MINS過檔X6C尾車
stevechau 發表於 2022-12-28 15:26 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2022-12-28 12:14
其實點解唔用番以前296P 去做呢班X6C 客
定係想搶埋油旺客咋
話哂以前296P 好似有人搭過九龍灣去太子10分鐘 ...

得單向一班, 抽296C車之餘就算收全段又唔夠793咁貴
反而6C仲有車抽之餘, 西九客識6C呢個no., 用6C資源又收貴市區價, 條數玩法應該唔同所以先開X6C~
同埋出太子都仲有24特, 唔使要條296P都得, 但出油旺果邊唔靠X6C九記手上無線玩~
LAK2 發表於 2022-12-28 15:59 | 顯示全部樓層
瘦田無人耕...

九龍區都幾乎開齊線
油麻地 X6C
深/旺 X6C/793
長/荔 X6C
紅土 297/半條608
九龍城 793/半條297
黃大仙 33
鑽石山 797
大角咀 16P

係差個尖沙咀
睇下係790定296D跑出
(以尖沙咀性質, 淨做下繁單向都夠)
gu9434@24 發表於 2022-12-28 22:27 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-28 15:22
"九龍灣>長沙灣: X6C>795X"

原因:795X彌敦道左轉亞旨老街 加銘基一段會慢車

X6C直去 慢極有限
stevechau 發表於 2022-12-29 09:50 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-12-28 22:27
原因:795X彌敦道左轉亞旨老街 加銘基一段會慢車

X6C直去 慢極有限

呢期搭落其實還好, 795X呢個位左轉比起793離開先達右轉彌敦道果下比都係差唔多既事黎~
X6C直去到界限街同要埋果兩個站, 其實咪又係返度, 反而795X坐落後係美孚返SOUK果段硬係覺得佢唔夠快就真~
但呢樣野X6C大埔道元洲街段都係會經歷到
呢三兩年疫情路面交通好左啫, 遲D真係復常連路面都回復以前, 真唔敢講邊條路一定更快~
stevechau 發表於 2022-12-29 09:54 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2022-12-28 15:59
瘦田無人耕...

九龍區都幾乎開齊線

其實肯行幾分鐘去啟祥道, 出尖沙咀都大把車~
再唔係既, 下繁塞幾班224X入去, 好似24特咁行個圈就搞掂晒
toyl 發表於 2022-12-29 15:30 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-29 09:50
呢期搭落其實還好, 795X呢個位左轉比起793離開先達右轉彌敦道果下比都係差唔多既事黎~
X6C直去到界限街同 ...

青山道、元州街、長沙灣道違泊仲衰過疫情前,依家可以塞到行路快過搭車
ahken 發表於 2022-12-30 04:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-12-22 13:02
793唔知影響有幾大,X6C平$2.2但兜落紅隧口塞車,好壞參半
795X大概17:10-17:50呢三班九展個站會得番中九幹 ...

X6c仲有月票優勢呢

話時話,如果唔係X6c服務時間,其實就算見到潮聯都唔會俾錢佢寧願俾錢屎水

過時過節要收附加費,平日本身又貴過793...
0q9w8e 發表於 2022-12-30 06:45 來自手機 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2022-12-28 15:59
瘦田無人耕...

九龍區都幾乎開齊線

南昌都有招標
何文田 石硤尾就真係冇
stevechau 發表於 2022-12-30 10:31 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-12-29 15:30
青山道、元州街、長沙灣道違泊仲衰過疫情前,依家可以塞到行路快過搭車
...

長沙灣道比較有感, 青山道元洲街其實咁多年來都無乜大分別, 反正一路都係泊得7788, 係之前突然有期泊得寧舍離譜, 之後掃左一排又回復原狀~