hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 特首宣布: 2023年1月通關
開啟左側

特首宣布: 2023年1月通關

UA2892 發表於 2022-12-29 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2022-12-29 13:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-29 13:36
呢個傳聞成唔成立都唔關事
W1取消嗰陣都將近2年

W1是2018年9月23日投入服務
2020年1月30日因高鐵站暫時關閉而暫停服務
同年7月19日正式取消

所以無論如果有巴士公司接手W1,都已經超出傳聞的限制期

還看香港公交
leungky0528 發表於 2022-12-31 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知算唔算依個影響呢?今日搭車先留意到禧福道個報站入錯左做香園圍口岸
JC8385 發表於 2022-12-31 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層

joechau123 發表於 2022-12-28 22:59
以前B1未停,應該成個U廠線都有收車脫班嚟救B1🤡

B1廠出事姐屯門無咩問題嘅
到時咩265M呀968呀就真係精彩啦
jpoon 發表於 2023-1-1 01:47 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-12-29 01:49
好似係傳聞?
城巴有心做嘅話就upgrade銅鑼灣線BBI去到免費/補差價,唔係淨係減$1
同埋w3改咗大角咀、大埔 ...

裕民坊其實係咪留咗個位畀W2做總站?
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2023-1-1 01:56 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-12-31 14:28
B1廠出事姐屯門無咩問題嘅
到時咩265M呀968呀就真係精彩啦

968要嚟打969同976,九巴當年都宣傳B1轉968過海,雖然而家東鐵可以過海,但價錢B1轉968平一截,應該唔會咁易放棄吧?
http://jpoon9394.blogspot.com/
KG1428 發表於 2023-1-3 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

From:Cable news   首階段只會開放落馬洲口岸,咁即係話B1好快重開。
joechau123 發表於 2023-1-3 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-1-3 16:07
From:Cable news   首階段只會開放落馬洲口岸,咁即係話B1好快重開。

其實九巴ready 未?呢排唔見有訓練巴士出現喺B1沿線,同埋B1諗住用幾多架車?只開落馬洲口岸,B1壓力一定好大🤔
KG1428 發表於 2023-1-4 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層

From:多方面消息 通關初期配額:
落馬洲口岸(東鐵線用):35000
深圳灣:10000
文錦渡:5000(直通巴士用)
咁即係B1好快重開?寫明係開東鐵線落馬洲口岸,但可不可以坐B1去落馬洲口岸就未知。
而深圳灣口岸暫時維持原狀,最多只有加班/延長服務時間。
AVBWU291 發表於 2023-1-4 12:40 | 顯示全部樓層

九巴調咗幾架九運行李架入U,應該就係為 B1 做準備。但原先自家堆12.8舊頭行李架唔用得咩?都係得少少拆咗。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論