hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (九巴VS城巴, 九巴VS運輸處保小巴政策) 火藥北區區議會 ...
開啟左側

(九巴VS城巴, 九巴VS運輸處保小巴政策) 火藥北區區議會記錄

JX9097 發表於 2022-12-27 20:13 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2022-12-27 19:16
係北區其實係掉轉左

由其馬亞木堆線

將軍澳嘅102咪又係差路唔多......
dennis28a 發表於 2022-12-27 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-12-27 14:58
成班都唔諗下點解近十年俾人嗌咁多同巴士線相近嘅小巴線出黎

同你九仔傾,你闊佬懶理。

90 年代運輸署諗為紅巴堆 AT 不符合成本效益,
結果係迫紅巴取消大量 AT 小巴線轉開綠小,
或直接大幅減班,升級用 AM 等中型客量車行。

到堆長單層年事已高,加埋低地台政策,
唔夠單層車,結果咪搞到雙層車行屋邨線,
但又要跟上座率調節班次,而家無客燒錢仲唔減班?

有唔少屋邨線根本唔應該用雙層巴士行,
居民需要係班次密度,竟然政策開左,
居民貪心想開綠小人之常情。

反而問點解香港政府唔會用公帑補貼屋邨駁鐵線,
去維持一定班次密度,而走去允許綠小做依個角色。

我想講,兩間巴士公司有要求過政府咁做,
而家政府話唔夠客燒錢,減唔減班係商業決定。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 2 + 10 居民需要係班次密度

查看全部評分

MrLau 發表於 2022-12-27 20:51 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2022-12-26 22:40
79X呢D早該拆線, 叫人轉20A來回旺角以南的彌敦道都是笑話啦...

長沙灣深水埗兜到天荒地老先上路, 劃線果個 ...

運輸署喺協調各種交通方面真係失職。小巴不宜用作大運量運輸,只宜作輔助,而巴士應作為連接各區的主要路面交通,⻆色要分清楚。需求大,路面條件許可就就唔好招標小巴。
12Lane 發表於 2022-12-27 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2022-12-27 14:58
成班都唔諗下點解近十年俾人嗌咁多同巴士線相近嘅小巴線出黎

同你九仔傾,你闊佬懶理。

咪就係,堆九巴線除左垃x圾真係唔知點形容,開綠小就喺度借頭借路嘈,恃住自己大巴就開幾疏都得,當然呢點運吉都有責任協調嘅,有d新區擺明就唔應該一開始就用小巴做。
JX9097 發表於 2022-12-27 23:10 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-27 20:44
90 年代運輸署諗為紅巴堆 AT 不符合成本效益,
結果係迫紅巴取消大量 AT 小巴線轉開綠小,
或直接大幅減 ...

呢個好認同
某程度上接駁線真係要密
而唔係開架12米

但九巴今時今日都唔會用呢個方向
因為人手短缺嘅大前提下
冇咁多人去做密接駁線
limited 發表於 2022-12-27 23:26 | 顯示全部樓層
Lelouch 發表於 2022-12-27 18:04
其實係咪真係條條線都要行觀塘道呢,又或者走去行海濱道再碌入宏照道
點解唔可以搵幾條特別線行晒全段偉 ...

德福大廈個位做落客站無所謂
上客始終宏照道/常怡道係主菜
MrLau 發表於 2022-12-28 00:03 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-12-27 23:10
呢個好認同
某程度上接駁線真係要密
而唔係開架12米

小巴需要嘅司機仲多,今日唔需要太多小巴,特別係同專利巴士重疊,執晒可以慳人手。
Kj2052 發表於 2022-12-28 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-27 00:09
黃巴想做觀市方案從來都唔係「順走」,
而係「逆走」15A 行法,直插成業街、創紀、泳池、市中心加站。

E22已經大部分時間斬到30
12Lane 發表於 2022-12-28 01:34 來自手機 | 顯示全部樓層
MrLau 發表於 2022-12-27 20:51
運輸署喺協調各種交通方面真係失職。小巴不宜用作大運量運輸,只宜作輔助,而巴士應作為連接各區的主要路面 ...

香港大運量運輸大部份都已經由巴士同鐵做緊。除左部份新區運吉規劃失當,唔少例子係巴士公司唔想做,先比到小巴乘勢而上,三催四請都唔肯開,咁梗係有小巴頂檔好過咩都冇啦。有502仲搭巴士玩華明轉乘?有26仲搭274P兜白石角?小巴唔夠載係一回事,但巴士失左先機仲有咩好講。
12Lane 發表於 2022-12-28 01:40 來自手機 | 顯示全部樓層

MrLau 發表於 2022-12-28 00:03
小巴需要嘅司機仲多,今日唔需要太多小巴,特別係同專利巴士重疊,執晒可以慳人手。
...

用今日角度睇,都唔見得小巴執左巴士會加班,比你小巴五分鐘一班,客量咪又係巴士二十分班果種程度,等車時間中位數由幾分鐘大增到十分鐘或以上,咁有咩誘因去執左佢?將個磨心由小巴/巴士公司轉去自己身上,運吉先冇咁蠢啦。