hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴試辦 X95 尖沙咀 — 康盛花園/翠林邨 (循環線‧ ...
開啟左側

建議九巴試辦 X95 尖沙咀 — 康盛花園/翠林邨 (循環線‧特快)

3ASV174 發表於 2023-1-8 00:09 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-1-7 23:32
就算你話漆咸道南做到彌敦道生意,咁漆咸道南做唔做得到廣東道、中港城生意?

你自己都默認做唔到,要加 ...

100兄你都無謂同佢認真
唔係講誠唔誠意
而係一開始見到條線朝九晚五但尖東開大循環35分鐘一班
大站全部唔停已經知條友係衰格有心玩嘢
其實佢都唔係第一次出呢啲建議
仲要係次次都係針對同一個區出大帝式玩嘢建議
心地唔好囉

平心而論
呢種建議本身根本無任何討論空間
如果條友係自己大帝幫自己區出呢啲建議其實我無興趣多口
但次次都專登搞人真係好乞人憎
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| 214P_world 發表於 2023-1-8 00:42 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-1-7 23:32
就算你話漆咸道南做到彌敦道生意,咁漆咸道南做唔做得到廣東道、中港城生意?

你自己都默認做唔到,要加 ...

建議中的路線無意覆蓋尖沙咀西部,正如796P/790/98D同樣依賴轉乘去九龍站一帶路段,你亦可參考自己8樓回覆中的第一句
獨學而無友,則孤陋而寡聞
S3BL100 發表於 2023-1-8 01:03 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-1-8 00:42
建議中的路線無意覆蓋尖沙咀西部,正如796P/790/98D同樣依賴轉乘去九龍站一帶路段,你亦可參考自己8樓回 ...

即係說明你求其囉,你知唔知咩係「到喉唔到肺」?「到喉唔到肺」叫做有誠意?

仲好意思搵 796P 790 98D 來比較,呢幾條線假假地都做到彌敦道

彌敦道、尖東、尖西(碼頭我都當尖西)係唔可能全部做晒,但一條正常既尖咀線,係應該做到三揀二,尤其是中間唔再加經其他地區就更加。當年 5 號仔已經有辦畀大家睇,咪又係一大堆「現實局限」,唔夠車、拉長要加價,於是一邊拉長一邊縮短,只做尖東。結果咩款,大家有眼見

唔夠車、想減行車時間,做 14X 或者 213X 呢類循環都好過你咁玩
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 214P_world 發表於 2023-1-8 01:35 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-1-8 01:03
即係說明你求其囉,你知唔知咩係「到喉唔到肺」?「到喉唔到肺」叫做有誠意?

仲好意思搵 796P 790 98D  ...

• 難道你有信心彌敦道能安排一條舊區新線全日途經?
  • 「喉」可能是山谷道/佐敦一帶,「肺」正是尖沙咀:去K11/香格里拉/重慶大廈等全部5分鐘搞掂
  • 三揀一、連啟德隧道轉乘優惠都沒有、有港鐵直接競爭、而且只做日出康城1區的790一樣做得好好睇睇
  • 14X/213X大循環先決條件是東面有總站,但翠林冇位,擺康盛則東行停唔到翠林

天空之神 發表於 2023-1-8 02:40 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-1-7 17:15
高鐵重開,W2為何反而取消呢?

其實有冇人用 W2 轉高鐵大家心照

價錢牌真係太衰就真
.
S3BL100 發表於 2023-1-8 22:46 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-1-8 01:35難道你有信心彌敦道能安排一條舊區新線全日途經?「喉」可能是山谷道/佐敦一帶,「肺」正是尖沙 ...

都係果句,如果咁都唔叫到喉唔到肺,當日 5 仔縮短尖東麼地道果期,客量同之前之後就唔會差咁遠

5 仔當日有辦大家睇,你就唔識由錯誤學習

790 假假地都擺緊尖東麼地道,已經做緊半個尖東

同埋翠林有孖坑的,唔好同我講唔夠位

就算唔鍾意行彌敦道,你由頭到尾都答唔到點解唔可以好似 215X 咁經九龍公園徑去九龍站
 樓主| 214P_world 發表於 2023-1-9 19:15 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-1-8 22:46
都係果句,如果咁都唔叫到喉唔到肺,當日 5 仔縮短尖東麼地道果期,客量同之前之後就唔會差咁遠

5 仔當日 ...

• 孖坑成日泊滿車,X95落地後用車亦唔止2部,除非踢走95M/擴建總站,否則真係夠位?(利申支持擴建總站)
  • 5仔縮短就做少咗天星過海,而且有其他替代品,所以跌客
  • 維基百科亦有提及當時運輸署反對5仔遷回尖碼,依家尖碼咁迫唔見得有位比X95遷入

• 215X問題已於 #17 回應,下次發問前請先閱讀
  • 另外,你都未答到:難道你有信心彌敦道能安排一條舊區新線全日途經?有信心、冇信心、抑或冇諗過?
S3BL100 發表於 2023-1-9 22:42 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-1-9 19:15
  • 孖坑成日泊滿車,X95落地後用車亦唔止2部,除非踢走95M/擴建總站,否則真係夠位?(利申支持擴建總站)
    ...

• 你自己問下你建議呢條敷衍式帝線開緊咩班次,翠林總站另外果兩條線又係咩班次,呢條線需要一條獨立車坑嗎?

原來九龍站有 95 就係呢條線唔可以拉去九龍站做廣東道生意既原因,真係幾搞笑。咁既位既然坑口有 98A,都唔使嗌 98B 全日了;有齊 98C 298X,都唔需要 298C 了,甚至 298X 做康城帝線都可以

彌敦道問題,根本只要唔係做一D太過份既野,係可以的,尤其是呢幾年成堆線減左唔少班。但做循環單向途經一定易過雙向,用分支名義開線亦肯定容易過你巧立名目。所以 93K 213X 重組,或者 98D 自拆去做,點睇都容易過你咁玩

你自己都承認 5 仔縮去麼地道就跌客,但實情係當日無替代品既路段,包括彩虹道同埋上路落天星,一樣係跌到七彩。唔係有無替代品問題,而係你根本特登有客唔去做。仲未計對比起當年,尖沙咀重心已經西移,尖東開始沒落。我唔係叫你擺 X95 落尖碼,實際上亦的確無位,但其他選擇你咪又係一大堆藉口推搪,呢樣又唔得果樣又唔得。你到底點諗,大家係心知肚明的

實情係根本有其他選擇同可行方案,你就視而不見,講到好似自己果套係唯一出路

所以我好同意 174 兄所言,呢個建議無討論空間
     樓主| 214P_world 發表於 2023-1-10 20:36 | 顯示全部樓層
    S3BL100 發表於 2023-1-9 22:42
    你自己問下你建議呢條敷衍式帝線開緊咩班次,翠林總站另外果兩條線又係咩班次,呢條線需要一條獨立車坑嗎 ...

• 班次講咗好多次,拜託唔好人地答完你又loop返同一個問題,#23講咗試辦一個月旋即研究加密班次;
      九巴新巴大把線開嗰陣好疏,之後慢慢加 (e.g. 290X 795X) / 只係講樂意提供更多服務 (e.g. 90 790),
      連幾時研究加密班次嘅時間表都唔會有 (但我寫明1個月);為何千方百計拉倒人地建議,大家心知肚明
    • 連休息約70分鐘一單,加密班次後即使尖沙咀走線唔延伸,亦最少5部車先開到15分鐘一班,
      如果尖沙咀段能進一步延伸或加到10分鐘一班,更遠遠唔止5部車,你肯定share車坑能應付?
    • 尚德d巴士一樣兩個站直出九龍,點解康盛翠林(兩條行20分鐘落MTR嘅邨) 不停寶達直出市中心 就變為帝線?

• 係㗎,我唔覺得98A 98B有需要喺坑口並存,但點解d人嗌後者 唔要前者 你要自己問返人了,
      98C 298X一樣,你個174兄之前提出98C+298X分拆,我支持全面分拆,康翠 康城 齊齊直出,雙贏
    • 93K 213X 重組要等你詳細建議,希望唔係同我講油麻地客全部1A 95 98D落車步行自便
    • 98D 自拆亦要等你建議,坑口有可能肯,但寶琳減車/變慢,到時你勸吓佢地唔好揾咁多籍口推搪😂

• 若彌敦道咁易開循環線,213X特快何不率先加班?希望你理解你覺得並不代表實情係,
      正如你認為W2冇可能改經牛頭角站對開觀塘道、九巴不願用W2做佐敦觀塘特快,事實卻一巴車埋嚟
    • 尖碼總站冇位你鬧我揾籍口都冇用㗎,你取消到嗰個總站入面任何一條線就自然有位,
      我亦想聽你講X95「做少咗嘅客」流失咗去邊?唔反對尖心西移,但790新開都唔揀尖西是否不理想?
    • btw 對家790講明積極計劃加到全日,通車已近1個月,如果790用埋最後一個坑,X95到時仲有咩揀?
    • 覺得冇討論空間歡迎唔覆,冇討論空間都可以覆咗4版出來,多謝你捧場