hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴B9開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴B9開辦消息

GD1570 發表於 2022-12-30 17:18 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-12-30 16:01
E36A,E37C幾多分鐘一班 大家都心照 九巴覺得做到咪做到囉 佢係sell行車時間快 唔係sell候車時間短 呢啲宣 ...

咁E36A同E37C個站其實同屯馬綫無乜太大關係,更加入到中心區,要咁SELL我覺得非常合理。

但B9...坦白講,佢主力做過境客,所以無雙向分段都正常。
收多幾個$19.3好過$8啦。
你有你可愛,我有我好笑。
TY4934 發表於 2022-12-30 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
VK4642 發表於 2022-12-29 20:21
強烈反對,應改由城巴營運,避免與B3惡性競爭!
B7 B8同樣應改由九巴營運

香園圍、深圳灣嘅距離相差咁遠點樣惡性競爭?
TY4934 發表於 2022-12-30 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層
MM2801@905 發表於 2022-12-29 20:34
多謝你令屎水更加蝕水 奉獻咗一條全日線俾厹

到時另外嗰兩條B7 B8開咗之後 都唔知會唔會做得好
 樓主| FBI2 發表於 2022-12-30 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層

暫定2023年1月8日開線,但要等最高政府部門就通關作出批示。
ccicoltd 發表於 2022-12-31 00:30 | 顯示全部樓層
TY4934 發表於 2022-12-30 18:49
香園圍、深圳灣嘅距離相差咁遠點樣惡性競爭?

B1 B2 都在元朗「惡性競爭」了很多年……

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
jpoon 發表於 2023-1-1 02:08 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2022-12-30 16:39
話就話1/5/2023生效啫,但紅巴可以延續返現時月票搭大快活A,E回饋優惠多4個月咪一樣有同樣效果.

btw,講 ...

明明B9有條高速直飛,係都要兜一兜皇后山,呢度最少都要多30分鐘啦
都唔知你咩居心
http://jpoon9394.blogspot.com/
ahken 發表於 2023-1-1 03:38 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-12-30 15:11
E36A/E37C大會堂 有大大張poster sell 幾多分鐘到天水圍   E36A sell唔起形點來往屯門
B9大大條競爭鐵路喺 ...

E36A太疏,等車等得嚟搭鐵都到了...
cky 發表於 2023-1-1 03:41 來自手機 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-12-30 15:27
人哋善水一早插哂旗,900雙向分段應該要取消
人哋九巴一早插哂旗,點解B8可以有雙向分段嘅?之後係咪要取消? ...

由朝到晚嘈 900 分段有乜意思?
天空之神 發表於 2023-1-1 05:03 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2023-1-1 02:08
明明B9有條高速直飛,係都要兜一兜皇后山,呢度最少都要多30分鐘啦
都唔知你咩居心
...

其實 B9 應該全日化 + 停粉轉
元朗改行北繞道唔使入 2 次博愛
GD1570 發表於 2023-1-1 10:03 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-1-1 03:41
由朝到晚嘈 900 分段有乜意思?

可能佢係0生的分身
你有你可愛,我有我好笑。