hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴288將於8/1延長至水泉澳(上)
開啟左側

[路線消息] 九巴288將於8/1延長至水泉澳(上)

Eddie 發表於 2023-1-8 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層

想知新站師傅食飯點算?
X42C 發表於 2023-1-8 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層
288B唔搬?
HT408 發表於 2023-1-8 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2023-1-8 14:37
想知新站師傅食飯點算?

大部份字軌係連人帶車私返落去商場食
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-8 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-1-8 11:24
就咁用「將軍澳」有保留
因為依家黨鐵有「將軍澳站」
有部份乘客會以為剩係去將軍澳

荔枝角站唔啱都唔使就佢啦
290(A)幾乎去曬全個將軍澳更加唔使就
更何況都叫做經將軍澳站
JX9097 發表於 2023-1-8 16:15 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-8 16:07
荔枝角站唔啱都唔使就佢啦
290(A)幾乎去曬全個將軍澳更加唔使就
更何況都叫做經將軍澳站 ...

我意思係會有乘客以為架車淨係去將軍澳站
而唔經將軍澳其他區域,呢個都係一個問題
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-8 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-1-8 16:15
我意思係會有乘客以為架車淨係去將軍澳站
而唔經將軍澳其他區域,呢個都係一個問題
...

唔會啦,乘客大多只會「以為經」而上錯車,好少會「以為唔經」而錯誤地唔上車
掉轉就會,頭牌出將軍澳XX邨/將軍澳站,以為一定去曬成個/大半個將軍澳 或 一定會經佢要去嘅將軍澳YY邨
搭地鐵跟住「將軍澳綫」都唔會代表唔經坑口、寶琳
講到尾都係睇站位

將軍澳站算係全港最代表唔到成個區嘅用區名嘅地鐵站,連路政署路牌嘅「(將軍澳)市中心」都只係代表尚德
LN9267 發表於 2023-1-9 16:35 | 顯示全部樓層

今天所見,不少人不知道新安排,有部分行落去,有部分原車給多一次錢等開落山。

其實繞入去商場不是難事,為何九巴不這樣做?
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
ky927 發表於 2023-1-9 16:54 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2023-1-9 16:35
今天所見,不少人不知道新安排,有部分行落去,有部分原車給多一次錢等開落山。

其實繞入去商場不是難事, ...

咁不如extend 288A(0700-0900) 同加返 47A 雙向分段啦,47A非繁都有短程運載力。多石都要條線駁下出沙田市中心嘅。
10598C 發表於 2023-1-9 17:09 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2023-1-9 16:35

其實繞入去商場不是難事, ...

唔知本身有無客係搭 288 穿梭村內,諗緊新安排會唔會令商場來往山頂無咁方便
而家唔入 PTI,過城泉樓後一直衝到上嶺泉樓其實都幾遠

見網上片段有 288 司機去到嶺泉樓有叫乘客去朗泉樓要係呢個站落車
其實如果九巴好似當時 213M 由安達延長去安泰時咁,係報站加個往 xxx 請在此站下車,會比較好
不過長遠居民應該都會適應,無須擔心
4eyesryo 發表於 2023-1-9 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層

無咗當區區議員令9公為所欲為