hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 難怪九巴hea做63X
開啟左側

[經歷分享/報告] 難怪九巴hea做63X

stevechau 發表於 2023-1-4 15:54 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-4 10:30
幾多部車或者行車時間上60X係咪緊迫過當年68X我就唔清楚。但唔認同60X以前係疏過68X,印象中應該程度相約 ...

哈哈, 手殘打錯左verb

我係記得以前60X多車過而家既(仲有熱狗果陣), 但果陣中途等到68X既機會係大D
尤其印象中68X未拆果陣仲有唔少單位數班次, 但果陣既60X已經開始陰陰地無咁多車

另一方面係, 如果無記錯果陣屯門出入彌敦道能夠踩過旺角既X線好似就係得呢兩條, 肯定有一條要繼續行深長荔
而家呢個組合其實都OK, 屯門範圍大果條就市區段特快, 屯門範圍細&快果條市區就做多D位
正路都無理由郁較多客又較短果條, 而唔係少客又可以收得貴果條呢~

而且最慘係旺角特快唔可能由旺火三寶做, 佐敦出黎既車又無邊條比63X更適合做了~
至於價錢牌既野, 搭搭下就慣, 唔搭63X搭返60X, 錢比九巴咪一樣係繼續"益"九巴
stevechau 發表於 2023-1-4 15:56 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2023-1-4 11:16
啱啱睇返 原來60X 2015年之前曾經最密開到4-5分鐘一班 不過而家得返8-9
59X就3-4 直到而家都係 ...

59X/60X最密果段, 有唔少都係中途特車黎, 成日都見60X係東京街先著牌轉出去上客但當年既68X係差唔多密之餘, 仲要好少踢到車中途起載的
lsc04d11 發表於 2023-1-4 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-1-4 15:53
你搞錯左係259D先到VIP, 259B係唔入屯門VIP

夠喇, 安友才是vip  係要人清晰再講多次嘅。。。。。
市中心咪講市中心就得啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 市中心咪講市中心

查看全部評分

stevechau 發表於 2023-1-4 16:02 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2023-1-4 15:35
其實真係區區唔同, 冇得就咁比較

就以深長茘VS油麻地旺角黎講

exactly, 2/68X拆得成, 其實新界段大致一樣(尤其是落客倉位完全重疊)先比較易搞
但當日拆線少左班次, 沿線都係嘈到拆天咁
玩到屯門幾條打散晒既X線, 仲有幾多提速空間??
難聽講句60X同63X係屯門行既位根本就完全唔同, 重合位係市區段咪市區段特快一條囉
60X唔原地拆線, 其實都未足以同2/68X比~
shakugan2005 發表於 2023-1-4 16:16 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2023-1-4 16:02
exactly, 2/68X拆得成, 其實新界段大致一樣(尤其是落客倉位完全重疊)先比較易搞
但當日拆線少左班次, 沿 ...

咁以前68,68A,68X係屯門至元朗未一樣夠做,63X只不過係因應68X行左大欖隧道而替代屯門至洪水橋同一段路;
應該將268X踢走唔好擺洪水橋,叫返洪水橋d人搭63X做返密63X去,而唔係做死63X成日抽左d車去268X後仲話要做低埋60X先安樂
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-4 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2023-1-4 16:02
但當日拆線少左班次, 沿 ...

冇錯
欖隧線其實得3線,仲要已經係拎最密嗰條拆,所以效果顯著
開頭太疏嘈到拆天係因為幾乎冇加過車,而一半特快慳到車但68X又要行遠到去柏景灣,其實冇乜慳過車
後來越做越有相信係因為268X特快直頭反cup返鐵路

屯門情況又唔同,唔計52同63都已經5條線
就算60X拆到都佔成個屯門相對少嘅比例
本身60X根底亦比未拆前68X稍弱,要全拆60X有難度
就算是但一條拆到相信亦做唔到268X反cup鐵路嘅效果
shakugan2005 發表於 2023-1-4 17:01 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-4 16:48
冇錯
欖隧線其實得3線,仲要已經係拎最密嗰條拆,所以效果顯著
開頭太疏嘈到拆天係因為幾乎冇加過車,而一 ...

咁68/68X, 50/68夠同時並存過一段時間,唔係應該268X遲早全面取代68X?
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-4 17:05 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2023-1-4 15:54
哈哈, 手殘打錯左verb

我係記得以前60X多車過而家既(仲有熱狗果陣), 但果陣中途等到68X既機會係大D

旺火三叉做旺角特快又唔係冇可能
甚至比拆60X彈性更大,回車更快
58X 59X可以晚繁拆特快先達直去上西廊
甚至做到59M嗰種私回返出市區總站行多單嘅效果

價錢牌未必有進帳
但有機會反cup到鐵路少少,有客量增長
肯定就冇268X反咬鐵路咁多,但都應該有少少
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-4 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-3 05:43
收費問題都唔知可以點拆線

加價就班客唔制

268X就係冇加價
但拆完後嘅客量增長甚至可能超出九公估計
但屯門應該冇一條線拆完有咁嘅效果
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-4 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2023-1-3 12:54
又咁講, 當年唔係冇試過開VIP半特快
不過嗰條叫259B回程, 結果冇客BUY玩左幾年就收檔

當年收工日日行彌敦道見證259B回程
都講過幾次259B回程失敗之處

最大問題係高鐵地盤附近日塞夜塞,轉出彌敦道嘅時間日日都唔同,當年仲未有ETA,根本冇人預到時間等佢
其次,回程要入VIP,油尖旺返碼頭區要快寧願直接紅色線轉59M,只淪為60X執雞去VIP,過完VIP往往得返十零個客去碼頭。
另外啲站位都唔足/唔完全對應260X,連分擔260X都唔係完全做到
今時今日,油尖旺5-7pm收工客比十幾廿年幾更少,其實都唔太好做。好似63X/260X/268X咁,飯後時間回程先多客。