hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 96、99 重組
開啟左側

[路線消息] 城巴 96、99 重組

ky927 發表於 2023-1-9 20:57 | 顯示全部樓層

Rogerlhm98 發表於 2023-1-9 17:41
其實如果合嘅係592+96,想係唔延長任何一區客嘅情況下做曬海怡+利東,唯一方法就係利東之後就直出老銅,s ...

592 開線初期係兜利東,成功爭取先唔兜。同埋592跌極都似返條線,有客,唔會用呢條線分俾96。

99食96 屎水都仲可以博$2客唔回贈,所以呢個組合算正常。
YY487 發表於 2023-1-9 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2023-1-9 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
用99 頹做利東係正確
天空之神 發表於 2023-1-9 21:46 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2023-1-9 20:49
91經石排灣上鴨島食埋95

用老九 252 78A 67A 果招咪得整條 7M 落山轉乘一系列路線出市區

反正 7 70P 76 95 971 無一條賺錢
1:5 既水塘道傷車又惡行
S796 同一招趕客神技係辛巴用過
.
天空之神 發表於 2023-1-9 21:49 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-1-9 20:57
592 開線初期係兜利東,成功爭取先唔兜。同埋592跌極都似返條線,有客,唔會用呢條線分俾96。

99食96 屎 ...

1994 年中巴發現 592 兜利東輸比 92 多過輸比 96
到 1995 年新 14 送埋比 592 自然唔使兜上利東

不過未轉比城巴前既 592 係貴當日係城巴既 92 96 一截 (5.4 vs 3.9)
KU_7002 發表於 2023-1-9 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-9 20:21
梗係唔係7 合 91 啦
石排灣死巷解決唔到
將 37ABX 變返 37 37M

去盡d,91拉去利南道,經置富。一炮過食37A東行,37B西行,95同95C。37A西行同37B東行合併做37。
YUU 發表於 2023-1-9 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-9 21:46
用老九 252 78A 67A 果招咪得整條 7M 落山轉乘一系列路線出市區

反正 7 70P 76 95 971 無一條賺錢

其實除76同70P
其他都叫見得人下。
KP3805 發表於 2023-1-9 23:22 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-1-9 21:04
明明海怡西邨係多客嗰個而利東係少客嗰個
呢度有班人日日諗住整慢多客區去等少客區有得直出
連低B黃都冇嗰 ...

96 取消前, 鴨島行香隧路線有七條,當中五條利東尾站
海怡 + 西邨 + 大街直出 (人口約 60,000)
90 592
利東直出 (人口約 28,000)
(96) 97 99 171 671

所以再有人建議搵海怡西邨線兜利東,我祝佢死全家!
就係利東線直出咁多,未有鐵之前要用 96 轉地鐵需求根本低過山下面好多
以前山下面怕鬼利東兜走人 10 分鐘,晨早 592 90 590 走人,
朝早七點過海,搭 171 落到漁安苑,592 已經就到灣仔

根本鴨島公共交通服務長期同人口不成比例
592 由以前到而家都見得人,根本就係因為利東超級浪費時間
利東而家先有香隧線找數,我覺得已經遲

重申一次:再有人建議搵海怡西邨線兜利東,我祝佢死全家!

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +30 收起 理由
whzzzz + 10 精闢見解
kay + 10 精闢見解
johnchan86c + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

roquelcm 發表於 2023-1-9 23:41 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2023-1-9 12:22
除咗利東去到隧道口,請問96同99有幾重疊?(先唔提最近似嘅592)會唔會72同77都比99重疊得更多?
改道前 ...

好簡單,因為99南行仲快過港鐵,銅鑼灣上橋過香隧,相反南港鐵線要到金鐘先有得轉
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
Ravenclaw 發表於 2023-1-10 03:43 來自手機 | 顯示全部樓層

KP3805 發表於 2023-1-9 23:22
96 取消前, 鴨島行香隧路線有七條,當中五條利東尾站
海怡 + 西邨 + 大街直出 (人口約 60,000)
90 592

雖然我唔讚成將更多山下直出既線繞經利東,但又你唔可以用咁既態度去討論喎,咁你同果班盲反埔中線入白石角既人有咩分別?我唔讚成整慢原有既客只係因為怕新增既客彌補唔翻趕走左客什至變相加大某線既壓力…即係假設山下得翻592系唔經利東既,然後山下以後只識坐592轉車,咁係咪好事呢…