hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 城巴933全日建議
開啟左側

城巴933全日建議

天空之神 發表於 2023-1-10 08:23 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-1-10 05:03
你舉的線都是做單向返港島東的通勤客,但係其實港島返荃葵嘅客係唔少,荃葵係繼港島北岸、油尖旺、觀塘、 ...

人口普查數據?

可能班客本身係 102P 106P 118 轉西鐵走出黎
港島東去新西返工係慘D
.
tonychow 發表於 2023-1-10 11:01 | 顯示全部樓層
你舉的線都是做單向返港島東的通勤客,但係其實港島返荃葵嘅客係唔少,荃葵係繼港島北岸、油尖旺、觀塘、 ...

如果係返工客,咁就更加唔需要全日
可以試吓反方向繁時開幾班先

1234567 發表於 2023-1-10 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-10 08:23
人口普查數據?

可能班客本身係 102P 106P 118 轉西鐵走出黎

統計處數據,2022年第一季地區就業人數荃灣區11.4萬、葵青區16.4萬,加埋約27.8萬,係全港除咗油尖旺、港島北岸、觀塘/東九龍外第四多人返工的地方。深水埗夾埋油尖旺先多過荃葵,沙田係14.4萬,已經少過葵青區。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
1234567 發表於 2023-1-10 18:19 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2023-1-10 11:01
如果係返工客,咁就更加唔需要全日
可以試吓反方向繁時開幾班先

呢樣嘢應該一早做啦,933冇開繁時入荃灣班次其實係RPP走咗數,明明要求係開雙向繁時
天空之神 發表於 2023-1-10 20:12 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-1-10 18:19
呢樣嘢應該一早做啦,933冇開繁時入荃灣班次其實係RPP走咗數,明明要求係開雙向繁時
...

https://www.td.gov.hk/filemanager/en/util_uarticle_cp/rpp_22_23_tw.pdf

邊度有寫繁時雙向?
.
brianso198 發表於 2023-1-10 20:55 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-1-10 18:19
...

有咩?

1234567 發表於 2023-1-11 01:50 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-10 20:12
https://www.td.gov.hk/filemanager/en/util_uarticle_cp/rpp_22_23_tw.pdf

邊度有寫繁時雙向?

唔好意思,我可能記錯咗
1234567 發表於 2023-1-11 01:50 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-1-10 20:55
有咩?

唔好意思,我可能記錯咗
106116_1023 發表於 2023-1-11 15:35 | 顯示全部樓層

錯,我舉的線係下繁返新界方向的通勤客,下繁企過模範邨都知,
相比948E,960/8X果種頂閘法,933客量真係少,如果繁時都係咁,好難有理據話全日,
我都好想佢全日,但應該循序漸進,
首先增加930/X免費轉18X/720/722測試下非繁利用人數、等荃葵&東區乘客習慣坐巴士過海,
再唔停中環試下反應,如果反應OK咪可以考慮囉

城隧線,290系,本身巴士車費平過鐵,而坐鐵比較轉折,巴士自然受棒場。
而933本身貴過坐鐵,坐鐵只係金鐘轉一次,坐鐵又有月票,
除非933減價同有月票,不然我暫時唔睇好全日都好正常,

682本身唔塞車沙田至北角鰂魚涌車程比鐵快、直接,沙田分段平過鐵,巴士受棒場唔出奇,
但933未有呢D優勢,又貴,唯一係荃灣直出,但全日淨做荃灣又有保留,但做埋葵興芳又唔知荃灣客走唔走...
Chelsea FC
1234567 發表於 2023-1-12 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2023-1-11 15:35
錯,我舉的線係下繁返新界方向的通勤客,下繁企過模範邨都知,
相比948E,960/8X果種頂閘法,933客量真係 ...

繁時開一班逆向入新界試吓水溫應該可以掛?依家連一架都冇啲人就話東區繁時入新界冇客,我係好唔同意。

荃灣線係轉一程但係荃灣西就唔同要轉兩程仲要中環轉車唔方便,巴士就上公路後直達北角,即係港島線中環/金鐘至北角飛走唔少站。如果荃灣就上公路個優勢就更加明顯。我覺得933專做荃灣西站附近會比跟290系行葵涌吸到更多客,即係淨係做柴灣角同德士古道兩大工業區做夠,因為荃灣西站附近巴士往港島嘅競爭力大過葵涌好多。

下繁930X靠呢兩到已經可以坐滿企人,33甚至係淨係做到柴灣角邊皮都可以頂閘,講緊33主要客源集中係黃大仙一個地區,而唔需要靠觀塘呢個人口大區都頂到閘。當然33下繁都只係25-30分鐘一班,但係933做呢個定點班次一樣都可以吸引人搭。290系、73X之類亦都試過眾安街之後就坐滿嘅情況,即係只靠荃灣段客量都夠做。

另外非逆向客源,依家933下繁返新界客量唔少,多過968X/948E,以前968X東區段載唔滿要落中環支援正線,948E下繁得兩班而933有4班,

而960X確實係多933好多客,但960X係有屯轉客,即係成個屯門支持住嗰客源,而933淨係做到荃灣西南個一忽,麗城同荃景圍嗰邊堆住宅區都仲未做到,拉去愉城會可以再多一批客。