hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) W2即將改做循環線
開啟左側

[路線消息] W2即將改做循環線

tommy14D 發表於 2023-1-14 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層

講到九巴冇車做W2,又易受塞車影響,不如變返雙向總站,藍田/大本型/麗港城都好啦
alvinlainh 發表於 2023-1-14 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2023-1-14 22:02
講到九巴冇車做W2,又易受塞車影響,不如變返雙向總站,藍田/大本型/麗港城都好啦 ...

唔通咁行就唔塞車咩🌞
咪一樣 藍田開咪一樣塞

入到老母區好難唔塞
alvinlainh 發表於 2023-1-14 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2023-1-14 21:56
w2主要靠志和街,215X都唔經個到

其實有冇可能
分分鐘而家做14仲好過W2
7.2 > 5.9
專心執多幾個土瓜灣客仲和味
EX-TL 發表於 2023-1-15 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層

alvinlainh 發表於 2023-1-14 23:46
唔通咁行就唔塞車咩🌞
咪一樣 藍田開咪一樣塞

以上係回應新界板友想早繁西九轉W2返東九嘅最壞情況.

如果有番觀塘總站, 而改行觀塘道, 飛走麗港公園, 用容鳳書同成業街休憩做麗港城, 交通不穩導致脫班機會低好多, 至少早繁鯉魚門道 觀塘道西行好少機會塞車, 就算東九方向甩班, 要救駕都多啲選擇.

某程度上, 早繁keep住非循環線係穩定到班次, 但係以現時走線定案, 東行冇地方佢擺部車等夠鐘, 同埋新冠前早繁往佐敦方向根本唔多客, 藍田站仲有特惠車票做爛個市, 做衰啲班次先合乎利益.

藍田站開係會塞嘅, 只係剛開車, 班次冇咁走樣, 不過朝早真係冇位佢擺架車喺站等開車, 除非總站入面求其一架新界出嚟嘅車都做得嘅就冇所謂.
sunhoo 發表於 2023-1-15 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-1-15 00:53
以上係回應新界板友想早繁西九轉W2返東九嘅最壞情況.

如果有番觀塘總站, 而改行觀塘道, 飛走麗港公園,  ...

sorry,我唔係住新界,係有同事要咁行。
睇翻W2開線原意,係接駁東九龍同高鐵站,順便做埋佐敦舊區。但係而加開咁疏,真正高鐵客好難撞啱時間搭佢。有機會以柯士甸站接駁呢條線嘅新界西通勤客又因為一但W2失班就會引致好高時間成本而唔會以搭呢條線為首選。W2嘅客倉變左志和街。但W2又無可能因為佐敦多客而加班(即使志和街留後,都係叫佢地去搭貴線啦,唔會在平價線加班)。開線原意想做嘅客繼續享受唔到本應有嘅頻密接駁服務。
可唔可以話,呢一切係緣自九巴以低價投線?
ahken 發表於 2023-1-15 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2023-1-14 21:56
w2主要靠志和街,215X都唔經個到

W2未有志和街/九龍佑靈堂果陣更加無謂

而家都叫做有條佐敦去牛頭角線
sunhoo 發表於 2023-1-15 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2023-1-15 12:35

佐敦去牛頭角一向有213x
Gary_B 發表於 2023-1-16 01:19 | 顯示全部樓層
搭左一單 1755西九龍站開 到觀塘落車時唔多過20個
Gary_B 發表於 2023-1-16 01:20 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-1-15 12:35

同站幾廿年一直有14
teddybus 發表於 2023-1-16 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2023-1-16 01:20
同站幾廿年一直有14

唔做隧道凸快唔計數