hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城巴紅館散場線問題
開啟左側

[其他] 新城巴紅館散場線問題

ky927 發表於 2023-1-10 14:07 | 顯示全部樓層

延伸:新城要積極研究下旅遊線就真。對家都敢於開33R/74R呢類線,係自己地頭,係咪可以試下開大西北去海洋公園/赤柱,甚至石澳來往大西北/東北 嘅線。赤柱石澳呢兩區,車型有限制外,斷估九巴唔會盲目派車,始終路窄而彎,始終九龍個邊未必有咁多司機岩揸呢D陌生D嘅路。

過境散場就真係唔係咁睇好,有幾何真係睇完離境?返澳門可能仲有可能,但慣性都係搭船,港珠澳走又真係遊車河

係東涌可能都仲有得做嘅
PK9394 發表於 2023-1-10 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層

伲個提目可否係膠液廣場同亞姐講?🤣
GW5878 發表於 2023-1-10 14:24 | 顯示全部樓層
就算散場飛的即走, 返到澳門都就天光, 咁辛苦為乜?
如果我係澳門人, 比得錢睇演唱會, 都唔介意係香港留一晚, 唔覺得口岸線會有得做

東涌反而可以一試
Choi 發表於 2023-1-10 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-1-10 14:07
延伸:新城要積極研究下旅遊線就真。對家都敢於開33R/74R呢類線,係自己地頭,係咪可以試下開大西北去海洋 ...

山頂過海都未做到仲講其他,319都係重開無望。
KG1428 發表於 2023-1-10 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-1-10 10:08
有270R,皇崗下星期重開

反而N73何時拉回落馬洲總站?
UA2892 發表於 2023-1-10 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-1-10 14:53 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2023-1-10 14:28
山頂過海都未做到仲講其他,319都係重開無望。

其實山頂過海難做過石澳/赤柱

1) 去山頂基本上1200-1800 都有人上落,時間散亂難捉(淨係15B/X15都唔係咁好數就知);
2) 過去油尖旺嘅話好依賴幾多遊客;去新界又係要面對上落山頂係無咩指定時間;
3) 石澳/赤柱散場時間集中D,即係晨早10/11一兩班南行,日落西山黃昏出一兩班北行,鞏固個基本盤唔難,尤其是泳季(假設去新界)
4) 山頂只可以行38xx,車務調度非常焗限,起碼要派左38xx過海先先做到早上南行(可能合併後會easy D,起碼集中市區用哂70xx先,38xx真係山頂優先)
toyl 發表於 2023-1-10 14:55 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-1-10 14:47
東涌由東涌北到滿逸咁多屋苑,有得做

如果用到似A22走線作理由同樣價錢$39去開R字頭,我諗港珠澳應該過得到骨,但係港珠澳+東涌北到滿逸一條線過,有無機會用到呢個收費級別去批線?
ky927 發表於 2023-1-10 14:57 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2023-1-10 14:55
如果用到似A22走線作理由同樣價錢$39去開R字頭,我諗港珠澳應該過得到骨,但係港珠澳+東涌北到滿逸一條線 ...

開得到可能收NA價

其實睇AWE 城巴派車幾保守,某程度見到新城唔識開/無心搞散場線。
TuNg''=) 發表於 2023-1-10 16:13 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-1-10 14:57
開得到可能收NA價

其實睇AWE 城巴派車幾保守,某程度見到新城唔識開/無心搞散場線。

開一條散場東涌>機場>港豬澳,收NA價一雞三味。

赤澳石澳山頂旺角線都有潛力開
黃石將南又係
新巴假日線過埋海頂價仲可以收到過$40

真係唔知佢諗咩
唔講假日

E12 做兩繁全東涌出入太古坊都好做過佢啲新招標線