hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城巴紅館散場線問題
開啟左側

[其他] 新城巴紅館散場線問題

sunhoo 發表於 2023-1-10 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層

點解一定要半夜三更趕客離港,唔係應該鼓勵佢地在香港留宿咩?第二日要翻工嘅日子開散場離境特快先係合適嘅,但係如果有跨境巴加入來做,專營就無競爭力。
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-10 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2023-1-10 09:15
樓主唔係話龍經理俾老外高層勒令退休咩?仲有得英明領導?🤣

回正題,真係有咁多澳門人嚟香港睇演唱會咩? ...

澳門好多商業活動購物消閒娛樂都係去香港
冇封關的話同長洲出香港差唔多

唔出奇
BHSE 發表於 2023-1-10 20:13 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-1-10 13:50
我又想問吓之前270R又有幾多客喺落馬洲落車先..

睇咩演唱會啦
少則可以得幾個 誇張上黎就落成車客咁濟
ccicoltd 發表於 2023-1-10 21:23 | 顯示全部樓層

GeorgeL 發表於 2023-1-10 16:23
不過昂平條1R就......
如果夠大膽可以試埋石澳> 赤柱>香隧>紅隧>尖沙咀/旺角
...

1R 原意是冠忠運車線,不用額外資源。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
MrLau 發表於 2023-1-10 23:27 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2023-1-10 09:15
樓主唔係話龍經理俾老外高層勒令退休咩?仲有得英明領導?🤣

回正題,真係有咁多澳門人嚟香港睇演唱會咩? ...

外籍歌星要喺大中華區開演唱會,好多會選擇香港。有限韓令時,韓星想喺中國開演唱會,就只能喺港澳,不過而家放寬咗。不單澳門,內地人一樣會到香港睇。
MrLau 發表於 2023-1-10 23:28 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-1-10 18:47
點解一定要半夜三更趕客離港,唔係應該鼓勵佢地在香港留宿咩?第二日要翻工嘅日子開散場離境特快先係合適嘅 ...

點解要逼佢地喺香港留宿,即日來回唔得咩?喺澳門屋企瞓唔得咩?
JX9097 發表於 2023-1-10 23:29 | 顯示全部樓層

MrLau 發表於 2023-1-10 23:28
點解要逼佢地喺香港留宿,即日來回唔得咩?喺澳門屋企瞓唔得咩?

同埋本身香港local市場都叫做夠大
與其撲嚟撲去,不如喺香港開多兩場
等澳門/ 深圳啲人過埋嚟睇好過
214P_world 發表於 2023-1-11 03:57 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2023-1-10 16:13
開一條散場東涌>機場>港豬澳,收NA價一雞三味。

赤澳石澳山頂旺角線都有潛力開

黃石將南的確有潛力,相比96R($20.3)應該有優勢,但對比792M轉94($15.6)就好難講

有時真係諗唔明佢,假日/平日兩繁賺錢線又唔開多d,非繁運櫈線又唔改...
以795P為例,某程度上都係幫緊797埋單... 我寧願佢795P全日好過797
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2023-1-11 04:01 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-1-10 16:37
792M拆線延長會否因黃石塞車回唔切車?
反而趁將藍開通可以拆線去九龍灣或觀塘道。 ...

792M拆線有得做,但經將藍去觀塘道並不樂觀 (西貢去觀塘咁行太慢唔搭,調景嶺去觀塘亦不及MTR綠綫方便)

要拆可以假日試吓黃石,平日兩繁試吓將轉/藍田學校區/何文田/直落尖東/啟德/大角咀 等等現有網絡冇嘅線
獨學而無友,則孤陋而寡聞
qunow 發表於 2023-1-11 07:24 來自手機 | 顯示全部樓層

點解唔貼去F1?