hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線 ...
開啟左側

建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線

JX9097 發表於 2023-1-12 09:39 | 顯示全部樓層

樓主似乎想城巴執笠多啲
整條咁嘅N79X…長荔深深宵需求真係唔高
270S都好難入皇后山…最多停沙公博大霧
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 12:57 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-1-12 09:39
樓主似乎想城巴執笠多啲
整條咁嘅N79X…長荔深深宵需求真係唔高
270S都好難入皇后山…最多停沙公博大霧 ...

所以先要變 N79X 出嚟,等 270S 都可以入皇后山。
至於 N79X 會研究下 02:00 後同 270S 合併。
忍一時之氣 滅自己威風
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 13:01 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-1-12 08:39
兩條線喺旺角大角咀互相搶客,唔見得有人會慢慢碌黃巴,結果黃巴得翻太子長深荔,當沙埔屯元荃都冇通宵(仲 ...

N76 當年要同 N270 合併變 N73,N56A 何來好客?
兩條線喺旺角大角咀互相搶客呢個問題會考慮 02:00 用合併方式解決,02:00 前就分開。
至於沙打,上一個留言同 11# 有講到原因。
不過都多謝你嘅意見。

已經更新時間表同走線,02:30 後 270S 同 N79X 一齊由尖沙咀碌到長沙灣,提供聯合班次。
忍一時之氣 滅自己威風
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 13:04 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-12 04:41
其實連 58S 都做唔住仲要同人講開巴士線

真係空氣輸送,同埋嫌屎水蝕唔夠 ...

58S 係俾 270S 同泥猛的搶客多啲。而且如果有可靠嘅交通,去某啲地區嘅需求會有增加。
好似中環本身連去北區嘅通宵小巴都冇,灣仔嗰架紅 Van 亦都疏車,N373 一開始的確差,但係後來 N373 都叫有返啲成績。
忍一時之氣 滅自己威風
10598C 發表於 2023-1-12 14:06 | 顯示全部樓層

真心,叫九巴將 270S N373 一齊延長去皇后山,N373 所有班次入老銅,夜晚 270S 服務時段過後兜埋旺角
但條件係 N373 兩點半後減到 40~60 分鐘一班或者有得傾

畢竟北區成個大區通宵無比較可靠嘅車出旺角又係差啲,多少有啲社會服務性質
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-12 14:06
真心,叫九巴將 270S N373 一齊延長去皇后山,N373 所有班次入老銅,夜晚 270S 服務時段過後兜埋旺角
但條 ...

N373 兜旺角觀感唔好,但係本身區議員都有提出,所以都冇乜特別問題。
但係 N373 入皇后山要用減班去換就係問題,首先對於城巴來講呢個根本唔算得上「交換條件」,其次本身無論對於立法會議員定係區議員,北區居民都好不滿舊區資源被皇后山影響,如果你話拉 N373 入皇后要減班,唔知會點呢?
10598C 發表於 2023-1-12 14:51 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 14:39
N373 兜旺角觀感唔好,但係本身區議員都有提出,所以都冇乜特別問題。
但係 N373 入皇后山要用減班去換就 ...

非也,唔係入皇后山就要減班,而係兜銅鑼灣+旺角+延長入皇后山三樣加埋

而某程度上係交換條件,巴士公司唔係開善堂,特別係通宵線/北區通宵線客量唔好,好大機會開一班蝕一班
79X 到呢一刻都仲係 2200 尾班,城巴分分鐘一班深宵都無興趣開

我唔介意 N373 入埋沙頭角,但無必要
問心,我唔信閣下係呢個建議入面完全無自肥
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-12 14:51
非也,唔係入皇后山就要減班,而係兜銅鑼灣+旺角+延長入皇后山三樣加埋

而某程度上係交換條件,巴士公司 ...

一定程度有(幫人)自肥,不過入沙打又冇咩壞嘅,但係減班延長俾人嘅感覺唔好,正如 N271 咁(當然 N271 兜白石角會影響舊有居民乘車時間所以反應更大)。如果服務範圍咁大,開 30 分鐘一班都唔算過分。

問題在,交換條件如果行得通,277A 279A 978A 都入咗皇后山啦,679 979 就算冇可能非繁都要 Ban 279A 978A 就知城巴唔係咁簡單。
ky927 發表於 2023-1-12 15:01 | 顯示全部樓層
其實N373有空間食左270S。係多10-15分鐘,但係一架車搞掂,必要時加班,其實winwin
10598C 發表於 2023-1-12 15:07 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 14:57
一定程度有(幫人)自肥,不過入沙打又冇咩壞嘅,但係減班延長俾人嘅感覺唔好,正如 N271 咁(當然 N271  ...

其實 N373 唔延長去皇后山係無太大問題,就唔牽涉到兩間巴士公司問題,但其實成個 N373 改動建議,其實係社會服務意義大於真係入去搶客
何況,開 30 分鐘一班真係無客的時候,除非巴士公司突然願意開善堂,否則一換一似乎係唯一嘅辦法
40 分鐘一班其實唔算太難記時間,相反突然想到如果夜晚唔塞車將 N271 同 N73 match 時間表,方便乘客轉乘好過

利益申報:贊成 N271 兜白石角(但唔係太和),以而家香港深宵公共交通市場,真係無牙力爭取太多服務