hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於未來富蝶邨巴士建議-如果城巴投中篇 ...
開啟左側

[其他] 關於未來富蝶邨巴士建議-如果城巴投中篇

kp3011 發表於 2023-1-13 10:54 | 顯示全部樓層

"加上繞經觀塘道"

此 post 已完

YY487 發表於 2023-1-13 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-1-13 11:05 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-1-13 10:58
大埔又被逼忍受狗巴啲劣質服務
好彩大埔有K巴呢個逃生門
唔似其他區咁俾狗巴壟斷晒對外同鐵路接駁線 ...

所以屯門元朗的鐵巴被九巴食左?南區的接駁線如果給載空去做估計南區居民要舉雙手雙腳歡迎
ENS529 發表於 2023-1-13 11:06 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-1-13 10:48
咪玩
經啟德去九龍灣觀塘慢到嘔

所以咪話企業止步唔去觀塘囉...
都比咗你特快出大老山轉觀塘道車啦...

而且你由德褔/牛下行返去九龍灣商貿區,
架車都已經兜完啟德到咗啦...
YY487 發表於 2023-1-13 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-1-13 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-1-13 11:05
所以屯門元朗的鐵巴被九巴食左?南區的接駁線如果給載空去做估計南區居民要舉雙手雙腳歡迎
...

有得揀梗係揀K巴,揀咩載空。
問題係根本唔到你揀姐
leo_ku 發表於 2023-1-13 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2023-1-13 11:23 | 顯示全部樓層
大家要留意富蝶邨至油塘線係經megabox同偉業街,呢度好多站友會話非繁時唔夠客,會用埋78X做例子,話呢條線唔夠客做全日。仲有,呢條線出入老隧走線部分似277E,出九龍唔停彩虹,入大埔就停彩虹。
前荃葵青區居民
FBI2 發表於 2023-1-13 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-1-13 10:42
石礦場俾城巴做有機會做成惡性競爭,兩巴互相搶客

我個人希望安達臣北和屯天線由城巴中標,因為真正幫到佢而家營運困難之局,而同其他對手競爭並不是我所考慮。

兩間公司唔係要打生打死,因為兩間都捱緊,反而應該互相合作,做好自己個基本盤。因此,我仍然認為277a開咁多班係多餘。同樣地,如果城巴在部分競投路線上棄標(特別是單向客量既長途線)絕對是好事,起碼鞏固自己盤數係首要任務。
陳太 發表於 2023-1-13 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層

傳聞屎水冇入標