hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 皇后山西客唔行入啲企令中途站客企車前唔畀司機走 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 皇后山西客唔行入啲企令中途站客企車前唔畀司機走

Happypig375 發表於 2023-1-14 22:19 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-1-14 21:37
一定後者, 佢哋只要行入啲畀佢哋上就已經乜事都冇, 中途站啲客見到後面有位企梗係要上 ...

第228章 《簡易程序治罪條例》
4. 在公眾地方犯的妨擾罪等
任何人無合法權限或解釋而 ——
  (28) 作出任何作為,因而可直接造成或可導致公眾地方或海岸、航道、泊船處或下錨處、運輸或交通受損或遭受阻礙
可處第1級罰款或監禁3個月。

第374D章《道路交通(公共服務車輛)規例》
46. 乘客的一般行為
公共巴士、公共小巴或的士之乘客或有意乘搭該等車輛的人,不得 ——
  (j) 在司機或獲授權人因下列理由要求不要上車或停留在車內或車上時,仍如此做 ——
        (ii) 該車輛所載乘客已滿額
57. 罪行
(1) 任何人無合理辯解而違反第12(4)、34、35、36、38、39、45(1)、45A、46、48或49(1)條的任何條文或規定,即屬犯罪,一經定罪,可處第2級罰款及監禁6個月。

前者已經拉得,後者冇犯法

轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
YouTime 發表於 2023-1-14 22:55 | 顯示全部樓層

班西客又係嘅企入D啫又唔係趕你落車,行入洗死咩?雖然條友企車前阻住係犯法,但係你班西客阻人上車都好唔得幾多啦
3av188 發表於 2023-1-15 00:09 | 顯示全部樓層
如果只係一班就唔會出馬路截啦

應該係幾班先會咁好火
3AV188.HD199
ahken 發表於 2023-1-15 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-1-14 22:08
將來如果巴士強制戴安全帶,相信短途線/流水線假頂閘情況會更加多

99.99%會出現啦,費時搏

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
James116 + 10 給你一個like

查看全部評分

James116 發表於 2023-1-15 01:02 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-1-14 22:08
將來如果巴士強制戴安全帶,相信短途線/流水線假頂閘情況會更加多

小巴都冇乜人戴
James116 發表於 2023-1-15 01:15 | 顯示全部樓層
之前早繁82X頂閘,有個人喺車尾想喺張振興落車, 開咗門大約10-15秒, 司機見冇人落就閂門(佢已經大嗌但係司機聽唔到),
最後佢係下個站落。

另外一問, 如果司機叫啲客行入啲,但啲客唔聽, 咁其實可以點。

3av188 發表於 2023-1-15 02:13 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2023-1-15 01:15
之前早繁82X頂閘,有個人喺車尾想喺張振興落車, 開咗門大約10-15秒, 司機見冇人落就閂門(佢已經大嗌但係 ...

好簡單,唔行入去唔開車就得。

但會被客投訴,不了。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
James116 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

3AV188.HD199
12Lane 發表於 2023-1-15 03:32 來自手機 | 顯示全部樓層
成件事係好典型嘅街頭衝突。講真,幾樣野,真係觀點與角度。對巴士公司黎講,梗係想你行入D質爆部車,人人上到車自然投訴少D;對司機黎講,就打份工,聽咪聽唔聽都吹佢唔漲,點解要執著去小班客;對車上班客,我車已上理得你,況且車入面真係比近門位置更加唔好企又冇得挨牆,巴士公司唔開多D車關乘客咩事;對上唔到車果班,一定躁,自然咩咒罵方式都出晒黎,鬧巴士公司有之、鬧乘客唔行入D有之,抵唔住頸咪好似圖中果位仁兄咁大爆發。你話係咪單純車上乘客有錯?既係又唔係。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
James116 + 1 + 5 給你一個like

查看全部評分

ahken 發表於 2023-1-15 04:43 來自手機 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-1-15 01:02
小巴都冇乜人戴

唔怕一萬至怕萬一,一下唔該冇5000,買幾多張月票都慳唔到...(所以我係會避免搭小巴駁腳)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
James116 + 1 給你一個like

查看全部評分

JC8385 發表於 2023-1-15 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

3av188 發表於 2023-1-15 02:13
好簡單,唔行入去唔開車就得。

但會被客投訴,不了。

唔使搞咁多嘢,照埋站照開門就得
之後就係站頭嘅客同車上面嘅客之間嘅事

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
s3v12 + 3 agger

查看全部評分