hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 狗巴ETA誤導問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 狗巴ETA誤導問題

EX-TL 發表於 2023-1-16 15:42 | 顯示全部樓層

尋晚6點前睇準ETA仲有7分鐘有6D到昌華街(往東九), 行到去應該等5分鐘就有車, 咁我又見有兩架6D返緊去美孚, 好似正正常常, 結果呢......

等左5分鐘, 冇車, 再睇ETA, 話8分鐘後有車, 再等啦, 8分鐘後, 一樣冇車, 冇再睇ETA, 結果全程企左22分鐘, 都係冇車.

尋晚轉凍, 仲要露天企街等車, 兩班ETA車隱左形, 冇陰功!!

期間走左一班6, 兩班6C, 兩班31B, 兩班36A, 三班2A, 一班2B, 兩班2F, 72 86 86A 86C各一班, 我上左第三班2A.

有得揀真係咪再叫我幫襯呢間垃圾九巴!!

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 厹ETA 繼續獻世害人不淺
hvshe + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

EX-TL 發表於 2023-1-16 15:59 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2023-1-16 15:14
樓主唔係覺得過咗塞車時間就可以當無事發生?

噚晚6點長沙灣道龍尾麗新彎位,果段時間剩係深水埗落旺角都 ...

如果常常係咁塞, 應該有應對方法, 唔係由得班客企街食風!

況且好多線冇脫班, 為何偏偏樓主等33A就脫, 37就冇事, 而同樣為東西九流水的6D脫, 但反而經旺角塞車位的2A又冇事?!
HT408 發表於 2023-1-16 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-1-16 15:59
如果常常係咁塞, 應該有應對方法, 唔係由得班客企街食風!

況且好多線冇脫班, 為何偏偏樓主等33A就脫, 37 ...

2A東行荔枝角道可以打尖入彌敦道,西行亞皆老街接近無事

6D西行要塞太子道西,淨係呢度都差唔少時間

樓主見到無ETA嘅37,隨時係中載車
 樓主| Tobychow 發表於 2023-1-16 16:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
YouTime 發表於 2023-1-16 16:35 | 顯示全部樓層
咁都幾奇怪價錢+服務範圍黎講老九應該係力保33A,點解會救37先?
chanq 發表於 2023-1-16 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Tobychow 發表於 2023-1-16 15:31
咪係囉,但係唔知點解33A客源大咁多都係開20唔知點解37竟然可以開到15

首先33A客源其實同37差唔多,但33A回車已經慢過37好多,收得貴幾毫都冇用,回程深水埗返荃灣仲要平過37,就算37全程收得平過33A都係好做D,起碼返葵涌貴過33A又回車快D,至於客量整體37會高少少,所以陰乾都正常,最慘係葵涌邨有客都要受罪
EX-TL 發表於 2023-1-16 17:05 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2023-1-16 16:17
2A東行荔枝角道可以打尖入彌敦道,西行亞皆老街接近無事

6D西行要塞太子道西,淨係呢度都差唔少時間

尋晚我就係搭2A去東九, 彌敦道龍尾唔知頂到邊.

停完維景酒店開始塞車, 等左幾分鐘先入到巴士專線, 入左都唔等於轉到出去, 因為旺角道頂番出黎.

昌華街上車搞左35分鐘到先達, 望過對面亞皆老街龍尾, 怡安閣!!

我搭架2A出到彌敦道, 見同樣經旺角的6C往九龍城連拖三卡, 第三架上層冇人, 102城巴都有兩架.

落到西洋菜南街, 就見到一架24上緊客, 停完中電, 再被另外兩架24爬頭.

上面有板友話呢個時間塞出旺角要一粒鐘, 原來行青山道 東京街 荔枝角道只要35分鐘.

上面有板友話亞皆老街西行冇事, 6D就要塞太子道西, 太子道西我就唔知塞唔塞, 但亞皆老街西行塞到怡安閣係擺在眼前的事實.

2A 6C班次唔受嚴重擠塞影響, 6D 33A就大受影響!!

正常20分鐘一班24, 可以1分鐘有三班, 塞咩車可以塞到原本60分鐘先出現三班, 可以1分鐘見到晒? 你話唔係打城巴就點加都得, 我都唔信!!

前提係搭緊嘅2A轉出彌敦道前, 云云車海中唔見有24.

ETA壞就係壞, 繼續獻世害人不淺!!!

唔知仲有咩「原因」導致尋晚6D 33A脫班呢? 歡迎提供!
toyl 發表於 2023-1-16 17:10 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-1-16 15:42
尋晚6點前睇準ETA仲有7分鐘有6D到昌華街(往東九), 行到去應該等5分鐘就有車, 咁我又見有兩架6D返緊去美孚,  ...

我正正係17:50響麗新彎位234X塞住咗都深明青山道唔塞,但斷纜陰影下最緊要有車上到,埋到站即刻落車跑去昌華街搭6D,仲有多個人同我一樣落車就跑,不過佢上咗6C (我唔搭6/6C啦!大埔道一樣塞…)
17:53上車,期間好順暢,果然大埔道一樣係有車龍,我就入咗窩仔街無乜點塞到

果然係有車唔上,之後無車比你上

其實每年農曆新年前,花墟一帶塞車
太子道、洗衣街、旺角道一定倒灌再浸死曬彌敦道長沙灣道南行,今年仲要少咗個週末兼早新年迫埋曬一齊添!
早一星期見開始塞都估到上個週末一定好大鑊……
 樓主| Tobychow 發表於 2023-1-16 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Tobychow 發表於 2023-1-16 17:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽