hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 狗巴ETA誤導問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 狗巴ETA誤導問題

Mueller 發表於 2023-1-17 01:18 | 顯示全部樓層

根據專營巴士服務檢討委員會ge文件, 九巴2014或2015年開始開發real-time operations management system (ROM), 當中應該包含埋以地圖或直線圖 (line diagram) 顯示每條路線每架巴士ge位置, 站長應該好易掌握每架巴士可否喺下一程開出之前返到總站, 從而調整開車時間.

不過班站長似乎hea做, 巴士遲返總站系統唔識自動延後開車時間, 站長又唔理唔改開車時間, 結果就係俾假ETA fake乘客.

叉開少少, 九巴開發各種系統啲次序好似好奇怪, 例如ETA九巴由2014年底開始分階段擴展, 2015年底所有獨營線提供ETA.
但係ROM喺2015年中都依然係做緊user acceptance test (UAT), 去到2015年底先開始俾前線督察/站長用.
即係九巴搞掂咗ETA先, ROM就比較遲先完成.
點解唔係開發好ROM先, 俾站長更容易調整班次開出時間, 然後先至推出ETA呢?

以上有關ROM資料全部都可以喺專營巴士服務檢討委員會網頁裡面呢個pdf見到, 封電郵係第4740頁, 不過個file好大, 有時未必成功下載:
https://www.irc-bus.gov.hk/bundl ... 598)%2020181005.pdf

以上文件亦有提到, 九巴2014年嗰陣曾經招標ROM, 同幾間供應商磋商, 包括Autotoll, INIT, Trapeze同Volvo, 最尾決定唔批合約俾任何一間供應商.

而九巴個ROM project最初都諗住整個driver console, 係一個內置microphone 同 loudspeaker ge touch screen, 另加一個detached mechanical keypad, 可以俾車長同控制中心溝通, 同現有新城LECIP touch screen有啲類似. 不過最終大家都知道就係冇裝到個driver console.
MT695 發表於 2023-1-17 01:39 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-1-17 00:06
唉, 一講到6D就搵花墟做擋箭牌.

明明睇住啲車正常返美孚, ETA又寫往牛頭角班次正常, 由/經美孚 長沙灣入青 ...

花墟塞車年年都係癱瘓太子道,6D邊有可能倖免?

其實有車返唔代表一定會有車開
唔計收車
過鐘私走,車長食飯,收工...大把原因
你要知道係咪有車特登唔開/收車只可以拎返實際班次去對,無乜討論價值

同埋昌華街上車,你見到嘅好明顯係預定班次,不嬲都係唔準
咁多年個app都係咁玩法,唔明做咩好似發現新大陸咁
12Lane 發表於 2023-1-17 01:54 | 顯示全部樓層
唔想blame the victim,九巴ETA垃圾真係唔係第一日,搭地鐵或者其他車咪算。
Fool me once, shame on you, 下一句唔講啦,搭呢d比人陰左十幾年嘅線真係貼錢買難受,佢都唔想做你生意,你又何必反其道而行去幫襯佢。
ENS529 發表於 2023-1-17 01:58 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-1-17 00:06
唉, 一講到6D就搵花墟做擋箭牌.

明明睇住啲車正常返美孚, ETA又寫往牛頭角班次正常, 由/經美孚 長沙灣入青 ...

典型貴賓心態:我唔理, 總之我無車搭就係你唔啱~

「睇住啲車正常返美孚」
望到有車行過就覺得佢正常?
其實會唔會佢已經比原編延誤咗成粒鐘?
而就算架車返到總站,
接車嘅車長又有無受塞車影響?
而開車之後條路又唔會塞嘅?

不過我哋呢啲做貴賓嘅又邊會使理~
總之我無車搭就係你巴士公司唔啱~

咩花墟旺角道塞車?係香港人都早知㗎啦~
唔通叫我三點前就好返屋企咩~
我比得幾蚊搭, 你狗巴就有責任準時比車我上~
你哋班打手居然仲咁多維護, 砌詞狡辯!
James116 發表於 2023-1-17 02:05 | 顯示全部樓層
以前等九巴116ETA仲有3分鐘,結果嚟112, 然後116ETA消失咗

天空之神 發表於 2023-1-17 03:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2023-1-17 01:58

「睇住啲車正常返美孚」

因為佢本身話九巴 hea 做 33A 唔係講ETA 誤導
teddybus 發表於 2023-1-17 04:50 | 顯示全部樓層

ENS529 發表於 2023-1-17 01:58

「睇住啲車正常返美孚」

講到似層層
原來又係淨係睇住ETA估估下
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
EX-TL 發表於 2023-1-17 09:18 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2023-1-17 01:39
花墟塞車年年都係癱瘓太子道,6D邊有可能倖免?

其實有車返唔代表一定會有車開

哈... 你當班客傻咩, ETA會show「預定班次」先係預定班次, 冇show又識倒數就係真班次架啦, 你唔係未用過ETA嗎??

現場排左條隊出來, 唔係得我一個人等6D, 等到第三班2A來, 有人由心而發一句: 又~唔係(6D)!!

做乘客睇班次表, 睇ETA, 知道應該有車時有車來, 唔係基本嗎?

仲要理埋你邊度塞車, 塞左幾耐, 有車返總站都有十萬八千個唔開車的理由, 講到脫班係老馮, 冇車搭係應份!!
ENS529 發表於 2023-1-17 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-1-17 09:18
哈... 你當班客傻咩, ETA會show「預定班次」先係預定班次, 冇show又識倒數就係真班次架啦, 你唔係未用過E ...

啱呀, 所以我都撐你㗎~

話之旺角花墟有路陷全封啦,
總之我喺站頭睇住個班次表,
夠鐘就應該要有車嚟比我上,
否則就係證據確鑿嘅脱班!

#我是貴賓
#顧客永遠是對的
znc1911e 發表於 2023-1-17 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-1-16 15:42
尋晚6點前睇準ETA仲有7分鐘有6D到昌華街(往東九), 行到去應該等5分鐘就有車, 咁我又見有兩架6D返緊去美孚,  ...

見紅Van就跳車啦~