hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議招標958(屯門菁田邨-黃竹坑)
開啟左側

建議招標958(屯門菁田邨-黃竹坑)

Happypig375 發表於 2023-1-16 21:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

星期一至五(公眾假期除外)早上一班

1. 菁田邨
2. 塘亨路
3. 和田邨
4. 寶田總站
(258X)
15. 屯門公路轉車站
16. 西區海底隧道
17. 北街
(971)
30. 沙灣徑
31. 衡益邨【小巴站】
32. 數碼港商場【小巴站】
33. 數碼港三座
(107P)
40. 業漁大廈
41. 甄沾記大廈
42. 南朗山道熟食市場
43. 黃竹坑(南朗山)
特快到達數碼港、田灣及香港仔

星期一至五(公眾假期除外)傍晚一班

1. 黃竹坑(南朗山)
2. 南朗山道熟食市場
3. 南朗山道
4. 勝利工廠大廈
(107P)
14. 貝沙灣
15. 數碼港商場【小巴站】
16. 衡益邨【小巴站】
17. 碧荔道
(971)
22. 碧苑
23. 域多利道
(3A)
32. 香港大學百周年校園
33. 西區海底隧道
34. 屯門公路轉車站
(258X)
44. 寶田
45. 和田邨
46. 塘亨路
47. 菁田邨
以山道得快吸港大客,堅尼地城乘客使用其他路線西隧轉乘

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
08x200-201 發表於 2023-1-16 21:22 | 顯示全部樓層
屯門到南區的需求我覺得唔系很大,靠港鐵或者西隧轉車已經可以解決99%的問題
今年的聖經,估計TD會建議南荃線並且進行招標,這個可以關註一下
天空之神 發表於 2023-1-17 05:34 | 顯示全部樓層
屯門市中心都唔經應該好客極有限
.
 樓主| Happypig375 發表於 2023-1-17 15:59 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-17 05:34
屯門市中心都唔經應該好客極有限

咁又唔見屯市有雙向直車去觀商九商?返工線多數都屋邨開,唔係市中心開㗎喎
 樓主| Happypig375 發表於 2023-1-17 16:01 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-1-16 21:22
屯門到南區的需求我覺得唔系很大,靠港鐵或者西隧轉車已經可以解決99%的問題
今年的聖經,估計TD會建議南荃 ...

港鐵相比直車多重轉車,其實可以一試
Twinings 發表於 2023-1-17 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2023-1-17 16:01
港鐵相比直車要多重轉車,其實可以一試

屯門有唔少地方去西鐵要駁多程輕鐵,如果有直車一定有客轉投
tonychow 發表於 2023-1-17 20:27 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2023-1-17 15:59
咁又唔見屯市有雙向直車去觀商九商?返工線多數都屋邨開,唔係市中心開㗎喎 ...

又咁講,屯市都係個幾大嘅住宅區,除咗屯市本身仲算係有大大個新墟 V city 華都新都等

如果條線可以行完大興後直行去西鐵、停埋屯市上公路,咁可能比起經山景做到更多住宅

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Happypig375 + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| Happypig375 發表於 2023-1-17 21:06 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2023-1-17 20:27
又咁講,屯市都係個幾大嘅住宅區,除咗屯市本身仲算係有大大個新墟 V city 華都新都等

如果條線可以行完 ...

咁跟960行都得嘅

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
天空之神 發表於 2023-1-18 03:48 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2023-1-17 15:59
咁又唔見屯市有雙向直車去觀商九商?返工線多數都屋邨開,唔係市中心開㗎喎 ...

市中心唔係住宅區? 你數下有幾多座樓再同我講我剩係要屯市 1-3 期 + 時代 + 錦華 + 華都新都

259S 咩黎?
回程一早輸哂比路過既村巴唔使爭

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Happypig375 + 2 + 10 得啦得啦,你贏,ok?

查看全部評分

.