hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實51行唔行到12米?
開啟左側

[問題] 其實51行唔行到12米?

12Lane 發表於 2023-1-19 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-1-19 10:11
的確,舉例說粉錦公路、屏夏路
大潭道並無設立限制車輛長度的
告示,但唔會批准用12米巴士載客 ...

大家有時係咪諗漏左樣野,部車要行到有幾難,你去外國旅行搵架旅遊巴行D懸崖山路幾窄幾崎嶇都冇問題架,有倒頭車最多咪入後波蹆車。最主要都係配唔配合到香港本地政策、同日常營運情況架姐。除左政府官僚僵化同怕事(或者so call保證安全)嘅作風,咩都要試清試楚為防投訴。

在巴士公司角度,搵架雙層上去一定好架,開少班車,平日行埋可能個半鐘一班添仲可以聲稱提升載客容量。

而家拎架11.3去行,同12米講真已差不遠矣。嶼巴咪又係照攞部11.7去諗住試行嶼南,有得行你估佢唔想咩,問題就係政府部門(suppose) 就係要為其他道路使用者/道路效率設想架啦。就好似嶼巴E400,載客量提升左,調轉頭犧牲就係道路效率同埋行車時間,呢樣都係要平衡同埋考慮嘅。但至於荃錦交通比較繁忙定係嶼南道東涌道比較繁忙,就不得而知啦。
天空之神 發表於 2023-1-19 10:53 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-1-19 10:47
大家有時係咪諗漏左樣野,部車要行到有幾難,你去外國旅行搵架旅遊巴行D懸崖山路幾窄幾崎嶇都冇問題架, ...

批 AD 都極速老化緊
架 11.7 本身諗住同 A51 長度一樣好好批
又試埋 A95 落散石灣
而家咩都無睇黎真係咁用架車有問題

講返荃錦 , 車係上到不過唔比你企客你都唔會買啦
當年 M 仔得 3 個企位真係即管睇下批新 E6M 可以企幾多人上山先啦

.
樂仔〞 發表於 2023-1-19 10:58 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2023-1-19 10:11
54同251B都係由錦田公路東行線左轉入總站

(啱啱醒起E36P回程班次都係咁樣右轉入總站,不過一日只係兩班 ...

E36P 嗰兩班車有無真係入上村總站都成問題
樂仔〞 發表於 2023-1-19 10:59 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-19 10:53
批 AD 都極速老化緊
架 11.7 本身諗住同 A51 長度一樣好好批
又試埋 A95 落散石灣

嶼南只係運吉搬龍門搬到唔批啫
clivetock 發表於 2023-1-19 11:17 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-1-19 10:58
E36P 嗰兩班車有無真係入上村總站都成問題

根據行記片,有入過嘅

https://www.youtube.com/watch?v=vdnqwOIeimk

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
樂仔〞 + 1 OK! XD

查看全部評分

樓主| X42C 發表於 2023-1-19 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2023-1-19 10:01
與其諗荃錦公路行唔行到,不如諗下12米車點樣右轉入上村總站 (而家用AAU都已經幾牙煙)
...

E36P 啲車入到
s3n370 發表於 2023-1-19 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-19 02:47
大家有時係咪諗漏左樣野,部車要行到有幾難,你去外國旅行搵架旅遊巴行D懸崖山路幾窄幾崎嶇都冇問題架,有 ...

雙層巴士提升佐載客量,即係同一條路同一車流可以運送嘅客多佐,
同減低道路效率呢點有矛盾。

可能你係話雙層車慢過單層,拖慢整體車速。
但係講緊雙層車慢接近一半兼且無位俾快車爬頭,先至會出現。

而調番轉講,如果雙層車令道路效率低嘅話,
嶼巴/九巴自己都唔會諗入雙層落嶼南/11.3爬大山啦。
s3n370 發表於 2023-1-19 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2023-1-19 03:17
根據行記片,有入過嘅

我成日都話,唔好當D師傅流先至得架。

題外話,呢度好多人批評凱婷同巴士公司“保守”、“僵化”。
响行大車呢一點,眾多板友反而比凱婷同巴士公司更“保守”、“僵化”。
有趣有趣...
12Lane 發表於 2023-1-19 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-1-19 17:42
雙層巴士提升佐載客量,即係同一條路同一車流可以運送嘅客多佐,
同減低道路效率呢點有矛盾。

只係睇邊個factor對整體效率影響較大,覺得矛盾只係因為你assume兩者行車時間同車速一樣。

用更少更大嘅車載番同一班客,上落客時間多左,車行慢左,轉彎靈活度差左,都一樣可以減低番載客效率。

點解用嶼巴做例子,就係因為E400行車速度真係難以同旅遊巴比較,一架載88人,一架載65人,但同時行車時間雙層能唔能夠賺番載客優勢,我自己就不置可否。唔之大家仲記唔記得行旅遊巴3M嘅年代跑一單要幾耐?

至於點解巴士公司爭住用?睇年報都知,就係因為人工係營運巴士最大支出factor,用更少司機載番同一數量乘客可以利潤最大化,就係咁簡單。
s3n370 發表於 2023-1-19 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-19 10:23
只係睇邊個factor對整體效率影響較大,覺得矛盾只係因為你assume兩者行車時間同車速一樣。

用更少更大嘅 ...

比較唔係剩係快佐慢佐,而係快幾多同慢幾多。
仲要睇好嘅地方彌唔彌補到差佐嘅。

快慢同靈活性影響回車速度,直接影響用車同司機數目。
65同88嘅差距唔大,即係說明佐雙層車就算比單層慢同無咁靈活,
但影響微不足道。