hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [真·觀荃] 建議38改經新都會及美孚,40改快,40P延長服 ...
開啟左側

[真·觀荃] 建議38改經新都會及美孚,40改快,40P延長服務時間

樓主| 757 發表於 2023-1-25 11:38 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-1-24 11:36
建議增加38轉31B, 32, 35A, 36B轉乘。

轉乘地點建議設定為:

直接同站轉乘已經得,毋須步行
往華員邨方向於饒宗頤文化館由38轉往青山公路線,往葵盛方向於甘泉街由青山公路線轉往38

1234567 發表於 2023-1-25 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-24 17:38
屏麗徑下繁應該會災難
然後葵興無 38 又會迫爆架 40

你嘅方案咪又係差,要架33經美孚咪同40一樣兜,又飛走荃灣西站,大半個荃灣嘅客都比你趕走曬
HB00610 發表於 2023-1-25 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2023-1-24 11:24
葵盛至華員邨一帶有咩替代往來?

其實如果呢段需求真係可無視/開BBI解決嘅,42C青衣應該俾人飛走咗好耐,X42C亦根本唔駛搞到而家個頹樣。

青山上路入新界落山轉左去葵興芳嘅得38,落到底轉右去荃灣嘅得42C;基本上呢兩條線最多係加D特快特車再減原本基本班次,郁得走佢應該就唔太可能。

我都好唔鍾意嗰陣葵盛大帝無視站規洗板,但咁抽走人地唯一架車,仲要人地真係有客嘅;呢樣就真係點講都唔公道。

雖然,有D所謂補償只係聊勝於無。所謂BBI轉乘,但架架車都塞入石籬食和宜合道燈陣,無論點講都唔係公道。
HB00610 發表於 2023-1-25 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層

757 發表於 2023-1-25 00:25
住宅區去住宅區需求有限,可以透過BBI解決

住“宅區去住宅區就需求有限”

萬能key撻出要人讓路,咁只係顯得你根本唔尊重當地人亦根本唔了解實際情況

上葵有半區係工廠區,唔係純住宅第一;第二係住宅區間來回同工/商業區會時時刻刻都會漏D人出嚟來回兩地
 樓主| 757 發表於 2023-1-25 15:28 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-25 14:31
其實如果呢段需求真係可無視/開BBI解決嘅,42C青衣應該俾人飛走咗好耐,X42C亦根本唔駛搞到而家個頹樣。
...

好,明白青山上路來往葵興芳有需求,如果係咁就可以考慮開條新線38C解決,參考89S模式。

考慮到葵盛區內道路網,為了善用資源同時方便最多區內居民,建議38C葵芳/葵盛區內參考城巴12A/S56採用無限循環模式,巴士到達葵盛東總站後乘客不必下車,可以留在車上等待巴士再次開出前往北葵涌。
https://goo.gl/maps/3atMwoE1RunY2fHPA

至於北葵涌走線暫時諗到兩個方案,視乎華員邨有幾重要:

方案1:以長沙灣為循環點
https://goo.gl/maps/SUE4b5Sgnqdgx1ts9
好處係能夠繼續服務華員邨,對現有乘客影響減到最低,但行車時間較長,需要嘅巴士資源更多。

方案2:以和宜合道為循環點
https://goo.gl/maps/2Cz5mt3DYp81yteNA
好處係行車時間較短,需要嘅巴士資源較少,而且能方便藍田街一帶乘客;壞處係華員邨就要靠BBI。
 樓主| 757 發表於 2023-1-25 15:42 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-25 14:37
住“宅區去住宅區就需求有限”

萬能key撻出要人讓路,咁只係顯得你根本唔尊重當地人亦根本唔了解實際情 ...

抱歉,我當初聽到「葵盛來往華員邨」以為只係講緊葵盛圍來往華員邨,忽略現時葵盛來往北葵涌一段流水需求。請參考新加嘅38C建議,補償呢一段流水服務。
天空之神 發表於 2023-1-25 17:00 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-1-25 12:52
你嘅方案咪又係差,要架33經美孚咪同40一樣兜,又飛走荃灣西站,大半個荃灣嘅客都比你趕走曬 ...

其實一條沙咀道 + 德士古道都差唔多抵消哂荃灣路特快既好處
感覺快但實際同行葵興葵芳差唔多
另外美孚出觀塘用多 5 分鐘前後,都會快過以前 40 少少

290F 始終係真正特快直達九龍灣及以東我反而覺得合理
會有機會快過 33/40 出觀塘

荃灣西?我個人認為是但一條可以兜入去,或者傾掂海安路大法都得
或者用現有既 40P 去處理
.
leo_ku 發表於 2023-1-25 17:29 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-1-25 17:35 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-1-25 17:36 | 顯示全部樓層