hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [真·觀荃] 建議38改經新都會及美孚,40改快,40P延長服 ...
開啟左側

[真·觀荃] 建議38改經新都會及美孚,40改快,40P延長服務時間

1234567 發表於 2023-1-26 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-1-26 15:40
觀荃客唔係貪平唔會同你夾半個鐘一班車
想平就40都啱,唔駛特登等33/33B
紅小雖然無2013前咁多客,但都唔 ...

即係如果排隊,紅小拖卡到站頭,第二部又唔夠人開就要等人齊先開
KW2523 發表於 2023-1-28 00:54 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2023-1-25 20:07
需求有限??
日日大把學生由葵盛搭38去北葵(安柱圓玄保祿)華員村(迦密+循道)
又日日大把學生由華員村石籬 ...

其實返放學時間開特班即可
冇必要一定要條全日嘅38去做
葵涌嘅學校又唔係7日任何時間都會返放學
HB00610 發表於 2023-1-28 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-1-28 00:54
其實返放學時間開特班即可
冇必要一定要條全日嘅38去做
葵涌嘅學校又唔係7日任何時間都會返放學

唔係你一句開幾班特車就算就冇真正任何合理理由走去抽走人地服務嘅理由;個個學你咁42C一早死咗好耐都未到38走。

事實係除咗學生多之外,仲有西行鍾山台華員邨係唯一去葵芳車,而且葵盛去來回上路又唔係淨係得學生客

唔搞38,主要原因係涉及嘅野太複雜而且搞補償係得不償失。

如果只係減38到非繁20分鐘一班去加40/40A班呢D我覺得都未致於引起太大反對,但唔係而家呢種一句搵人笨搵到擺明搶人野咁難睇。

KW2523 發表於 2023-1-30 22:12 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-1-28 10:42
唔係你一句開幾班特車就算就冇真正任何合理理由走去抽走人地服務嘅理由;個個學你咁42C一早死咗好耐都未 ...

任何持份者都寸步不讓 咁其實就冇野好傾嘅

但係呢區去葵興同葵盛係咪真係全日都有大量客
冇可能非繁少人時段抽走?

38對華員/華景本身都要行出大路 稱唔上方便
天空之神 發表於 2023-1-31 00:29 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-28 10:42
唔係你一句開幾班特車就算就冇真正任何合理理由走去抽走人地服務嘅理由;個個學你咁42C一早死咗好耐都未 ...

其實學生線咪捉 31A 或者 32H 加班做咪算反正可以廢物利用

點劃就睇樓主啦

.
HB00610 發表於 2023-1-31 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-1-30 22:12
任何持份者都寸步不讓 咁其實就冇野好傾嘅

但係呢區去葵興同葵盛係咪真係全日都有大量客

問題係對當區來講根本冇任何好處喎,去荃灣佢哋有40P同42C,你咁樣係適得其反
KW2523 發表於 2023-1-31 15:02 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-1-31 11:37
問題係對當區來講根本冇任何好處喎,去荃灣佢哋有40P同42C,你咁樣係適得其反 ...

雖然我知咁講應該都幾難聽
但巴士嘅重組purpose更好嘅資源分配
特別係而家個環境
未必區區都有好處
咁多持份者加埋拉勻有好處即可

不過, 我絕對認同上下繁同返放學有補位嘅必要
tonychow 發表於 2023-1-31 15:43 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-1-31 15:02
特別係而家個環境

要明白區議會年代過咗之後,好難有人知道居民實際上想要咩
我自己無數據喺手,但我覺得有幾點可以傾吓
1. 原本條線係咪真係咁少人搭
2. 假設換走咗原本條線,italk 版友點確保新線多人搭過舊線
3. 如果所以重組方案只考慮總效率,唔考慮個別區域,咁係咪可以 justify 任意抽一條線,直接斬走 10% 嘅站而無補償(因為 10% 一定係少數,而斬走咗後用車少咗 / 停站少咗而快咗)
4. 如果真係要 cut,當區居民自然會諗點解唔 cut 其他區嘅線先,結果就會係不公平讓步
呢度有其他知名版友係好鐘意老屈人地條線無客,自己樓下條線好多客,然後叫其他人犠牲,咁唔係好嘅討論氣氛

HB00610 發表於 2023-2-1 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2023-1-31 15:43
要明白區議會年代過咗之後,好難有人知道居民實際上想要咩
我自己無數據喺手,但我覺得有幾點可以傾吓
1. ...

簡單講連呢D基本民生已經淪為誰大誰惡誰正確,一句叫人犧牲就算

呢D言論已經唔可以再列做討論,叫監人乃侯仲差唔多
HB00610 發表於 2023-2-1 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2023-1-31 15:02
特別係而家個環境

你呢種效理論,濫用係非常危險

一句“效率”做理由肆意剝奪較少人經接近唯一交通而不作任何合理補償,簡單講係強辭奪理。

其實我講過唔係寸步不讓,係覺得可以先利用減班空間去加強其他服務,唔係用呢種暴力去剝奪他人選擇權。