hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87E、85P重組收左皮?
開啟左側

87E、85P重組收左皮?

da93 發表於 2023-1-31 21:53 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-31 15:50
不論做86K定86S
全日主食都係要跟市中心
而河西一向多客過河東

調轉諗,將86s延去烏溪沙,其實有條件完全取代40x區內嘅角色

至於48x,以至48P有幾大空間整合去做番40x禾輋出葵涌呢part係第二個問題
leo_ku 發表於 2023-2-1 06:48 | 顯示全部樓層
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-2-1 08:48 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-2-1 06:48
全日行雅景台走都算,行埋新港城就...

年年682系重組都好怪:
  • 2012年建議開682A由馬市經77區仲要漫遊第一城內街先上隧道,結果當然比區議會ban啦,一年之後再拆682b
  • 2014年因為89R停辦而開682C,最後因為東隧塞車改左做982C
  • 上繁682走線又係改極都亂9晒,之前改行77區諗住執下雞,但無視左人地有條沙田醫院直出既682A,結果又係得返石門客,最後咪又係加班比682A。好啦而家諗住改雅景台直出將馬市恆耀比埋988,結果又係兩頭唔到岸。

FD5410 發表於 2023-2-1 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層

da93 發表於 2023-1-31 21:53
調轉諗,將86s延去烏溪沙,其實有條件完全取代40x區內嘅角色

至於48x,以至48P有幾大空間整合去做番40x ...

其實 40X 好難搞
行源禾同出面埔公比較,其實只係多幾分鐘
繁忙時間差無幾,甚至更快
所以 40X 淨係飛源禾無太大意思

但富安亞公角石門第一城都靠哂 40X 去葵涌
當然你可以推人上 43X 轉車,但呢堆客唔係少
呢個困局係好難解

理想既就係睇下九巴肯唔肯繁時開多幾班 40E
再加幾班馬市恆耀直出版 40X
至於非繁真係唔會抱太大期望
FD5410 發表於 2023-2-1 10:03 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2023-1-31 09:50
我又唔係唔知有咁既理想,但現實呢?
以我所知香港的巴士線有唔少都經過多個行政區域,每當有改動建議時 ...

咁又未必
可能十四鄉下場同皇后山54區差唔多
整一堆招標直出線
到時烏溪沙馬鞍山都係食自己
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
drbean7218 發表於 2023-2-1 12:11 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-1-28 14:20
自從681客量急跌後,已經對馬鞍山任何一條巴士線前景不寄厚望

有一段時間放工搭九巴681 (香港站開19:43-20:55), 開10/12分一班, 中環, 金鐘及灣仔(菲林明道)客量都極低, 去到灣仔消防局及怡和街先多些客搭, 但都唔是好得幾多。

近期九巴都減班, 減到15 mins 一班。

有時望望eta, 除非差不多開車先搭681, 否則一定直落MTR, 因為一定快過681 約10-15 mins返到馬鞍山。

S3bl430 發表於 2023-2-1 12:16 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2023-2-1 12:11
有一段時間放工搭九巴681 (香港站開19:43-20:55), 開10/12分一班, 中環, 金鐘及灣仔(菲林明道)客量都極低, ...

昨日坐681, 1900 交易廣場上車, 城巴收車收到20分鐘一班,企人入馬鞍山,

車程上唔算差,交易廣場50分鐘飛到入馬市(沿途没有塞車), 不過收車果下難頂

錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-1 13:37 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-1-31 15:08
搞40X 倒不如40E兜新港城半全日
順手俾馬鞍山有埋葵芳直車

如果搞半全日甚至拆線
我覺得搞條240經青沙
掃晒葵涌道加荃灣或者有D睇頭
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-2-1 14:02 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-1 13:37
如果搞半全日甚至拆線
我覺得搞條240經青沙
掃晒葵涌道加荃灣或者有D睇頭

40E與其兜馬市博全日,不如雅景台直出濱景之後第一城直出仲好,至少行車時間上唔會比行馬市慢
drbean7218 發表於 2023-2-1 14:30 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-2-1 12:16
昨日坐681, 1900 交易廣場上車, 城巴收車收到20分鐘一班,企人入馬鞍山,

車程上唔算差,交易廣場50分鐘飛 ...

車程是唔差, 但是一開個apps 見下班車等超過10 mins 就MTR見。

我在2IFC走行出去中環站搭MTR去到金鐘東鐵月台都是15 mins。MTR港島線及東鐵線都仲開得密, 20:15前去到屯馬線紅磡月台, 屯馬線返馬鞍山仲是超密及實有位坐。

如果電車路一帶走的, 去中環站/上環站近過去交廣, 落MTR的誘因更大。