hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87E、85P重組收左皮?
開啟左側

87E、85P重組收左皮?

drbean7218 發表於 2023-1-26 08:42 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2023-1-25 20:40
九龍區下繁拆線未可以紅磡站直落中郵
尖沙咀就由佢塞飽佢

以前87D放工有中郵特車, 但是87D正線班車長唔鍾意中郵特車睇著他們來食。計好時間, 出到中郵跟著前車後面執雞, 一到九龍塘就爬頭走人。

現在有ETA睇著, 更加睇著正線才慢慢轉出中郵。
天空之神 發表於 2023-1-26 08:42 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2023-1-26 07:44
就係個個成日當睇唔到,佢咪賊佬試沙煲。

上面咪講左,根本要改嘅係287D出青沙後直飛耀安,當佢35x咁玩到 ...

新巴果條 82M 其實係一次過將 84M 清袋再太開頂車做

九巴果條 82M 加得一車比 85A 過兩年拎返走又贏
再過幾年殺埋 82S
都無邊條係有心做架啦,心機去哂邊條線cut 車減班再收車

如果唔係城巴大舉搶新區搶車坑
我諗老九一早盤算放棄邊炸線
.
rusf101001 發表於 2023-1-26 10:16 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2023-1-26 08:42
以前87D放工有中郵特車, 但是87D正線班車長唔鍾意中郵特車睇著他們來食。計好時間, 出到中郵跟著前車後面 ...

所以未話要拆線
287D減返1蚊直接食左87D尖咀段佢好過開得兩班

936收皮935全日
rusf101001 發表於 2023-1-26 10:32 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2023-1-26 08:38
682X 都坐到至少50人上公路,  只是烏溪沙站都上至少25 人。

但睇返988 的客量, 尤其是頭2班車。682X 原 ...

682X直接改做988X好過

宜家重組完又少左車
原本682P 8班,682X 1班
重組後682P 3班,988 5班
682P又唔開星期六
未計屎推682P升級988又收多$2.7但唔快得多

嘔返架車比烏溪沙直出好喎

936收皮935全日
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-1-26 10:35 | 顯示全部樓層
當年87D/81C重組失敗除左容帝之外,仲有個原因係87D耀安直出抽左5部車,281X全日非繁得返25分鐘一班,81C減到紅日冇服務仲要死留富安收馬鞍山價。

如果當日執好81C分拆方案,就算容帝點嘈九巴一樣照過

Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 12:44 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-1-26 08:34
287D唔好做啦算把啦

87D做番耀安尾站直出聯合道,我肯定你開12分一班都客似雲來,加多一蚊都仲得

都咁多年啦
點解仲可以賴落富安身上?
究竟有幾多人留意過當年個方案有幾咁多問題
兼夾條281X行返入彌敦道人地已經收左貨

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +20 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 給你一個like
BlackBird + 3 + 10 正解, 2023年啦仲係度屈緊人

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
932gz6061 發表於 2023-1-26 12:51 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 12:44
都咁多年啦
點解仲可以賴落富安身上?
究竟有幾多人留意過當年個方案有幾咁多問題

唔好誤會,我係想講87D係新界段南行係耀安打後全部站都係87D嘅絆腳石

我冇話富安以南唔需要服務,呢d係叫九公司自己諗番點補。

如果死都拗唔掂數咁87D自己斬落12-30算啦,一齊唔好做,上馬鐵啦下。
61233 發表於 2023-1-26 12:51 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 12:57 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-1-26 12:51
唔好誤會,我係想講87D係新界段南行係耀安打後全部站都係87D嘅絆腳石

我冇話富安以南唔需要服務,呢d係 ...

咁可來絆腳石?可來富安大帝?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
932gz6061 發表於 2023-1-26 13:07 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 12:57
咁可來絆腳石?可來富安大帝?

點解富安死都要自己做尾站?唔可以同77區同石門第一城夾?