hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87E、85P重組收左皮?
開啟左側

87E、85P重組收左皮?

YouTime 發表於 2023-1-26 18:24 | 顯示全部樓層

FD5410 發表於 2023-1-26 18:13
無記錯當年係有一輪建議係 281X 全日兼九龍跟 87D 行
重組大方向正確,但九巴玩縮數
81C 減到假日都無服 ...

九巴想搞但係81C無車搞,佢亦唔會肯加車
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-1-26 21:01 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-1-26 18:24

而家再提,281X非繁半個鐘一班都比凸佢

大西北巴膠 發表於 2023-1-26 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-1-25 13:05
尼間公司唔係屯門客就唔係客

你唔好諗住逢屯門客佢都會重視 所謂嘅vip區連埋市中心全日出東九龍嘅車都係25分鐘一班
YouTime 發表於 2023-1-26 21:32 | 顯示全部樓層

大西北巴膠 發表於 2023-1-26 21:19
你唔好諗住逢屯門客佢都會重視 所謂嘅vip區連埋市中心全日出東九龍嘅車都係25分鐘一班 ...

但係有60M/X密密送你出屯轉258/9D,同埋你要諗下成個沙田得大老山係好轉D
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
天空之神 發表於 2023-1-26 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層

你覺得係無車定乘機唔攪?

沙角開始已經有 287X ,轉 280X 出到尖沙咀
出尖沙咀有屯碼線直出,81C 無咩數圍

星期日唔多客
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 21:39 | 顯示全部樓層
FD5410 發表於 2023-1-26 18:13
無記錯當年係有一輪建議係 281X 全日兼九龍跟 87D 行
重組大方向正確,但九巴玩縮數
81C 減到假日都無服 ...

上會既第一版已經入到彌敦道
其實只要好基本地河東假日有返車
總數唔好減到咁盡俾多少少車281X
睇唔出仲有有咩大難題
似乎區會唔係決定性因素
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 21:40 | 顯示全部樓層

無車搞?
當年個方案81C+87D減足9架
點無法?
drbean7218 發表於 2023-1-26 22:17 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2023-1-26 14:53
980x都冇做大過啵,而981P就真係俾鐵路整冧嘅

682A講到口到臭,你果堆野複雜之此我都唔知點用

980X 只怪它唔好彩。原本東鐵出軌是它做大的機會, 但點知無幾耐就遇著covid19。

在東鐵過海段通車後, 980X只是cut 走哂加班車, 而不用減班已經感恩。

朝早好難同MTR鬥。 放工改返行添馬街及琳寶徑, 變了好難預時間等車, 推了不少皇后像的客落MTR。
FD5410 發表於 2023-1-26 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 21:39
上會既第一版已經入到彌敦道
其實只要好基本地河東假日有返車
總數唔好減到咁盡俾多少少車281X

所以就係話如果當年區會同佢九巴deal呢d野
到最後未必唔成事

不過無辦法,當年成份野上到枱已經反枱咁滯
九巴搞呢組線既意志又唔係咁堅定,諗埋d縮數
所以之後都無再出現過類似既野

然後就係整出黎搞笑既 287D……
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-26 23:23 | 顯示全部樓層

FD5410 發表於 2023-1-26 22:23
所以就係話如果當年區會同佢九巴deal呢d野
到最後未必唔成事

話雖反晒檯
不過有部分位九公真係好想做既其實係肯改去就
80M+280P>280X
83X繼續建議做全日放生89D
倒返轉我會覺得九公對81C+87D改動條線set得太高
區會無咩空間bargain就直接拉倒

當然啦中間係有其他noise
77區獻世派係想左擁右抱