hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87E、85P重組收左皮?
開啟左側

87E、85P重組收左皮?

61233 發表於 2023-1-26 23:28 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2023-1-26 23:33 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2023-1-27 02:52 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2023-1-26 23:28
邊有講海典灣出曾壁山???

「唔通又係公司冇心做起?唔好忘記仲有海典灣一帶,錦鞍果頭,另外頌安可能 ...

哦,咁應該係我睇錯野了

海典灣其實就養到d人
da93 發表於 2023-1-27 02:54 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2023-1-26 23:33
講開小巴問題,今日沙田區群組有人起到甚810起馬市打蛇餅又等得耐,依家連810都唔太做得起,同810都有唔 ...

810長期都打蛇餅,尤其是冇左286M做市中心客後,得番810一個選擇
da93 發表於 2023-1-27 02:55 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2023-1-26 22:17
980X 只怪它唔好彩。原本東鐵出軌是它做大的機會, 但點知無幾耐就遇著covid19。

在東鐵過海段通車後, 980 ...

一次出軌就做得起條巴士線會唔會樂觀左d?
天空之神 發表於 2023-1-27 03:10 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2023-1-27 02:54
810長期都打蛇餅,尤其是冇左286M做市中心客後,得番810一個選擇

其實拉 85K 89C 81C 43X 是但一條有無得諗?
.
da93 發表於 2023-1-27 03:14 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-27 03:10
其實拉 85K 89C 81C 43X 是但一條有無得諗?

其實,不如從新就住成個社區規劃,build up一條區內線好過啦

而家馬鞍山個問題係,冇一條區內線可以貫通新舊區,就算當年試803M亦劃得太細,所以先死,而佢又做唔到當年285果種師奶到唔師奶嘅定位。
JH_LE4612 發表於 2023-1-27 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2023-1-27 03:14
其實,不如從新就住成個社區規劃,build up一條區內線好過啦

而家馬鞍山個問題係,冇一條區內線可以貫通 ...

或者咁講,有幾多位係依家出城線加雙向分段做唔到 (我知馬鞍山依家冇,但要九仔做非駁鐵區內線慘過食屎,班次唔會靚仔),小巴又做唔到 (利安/白石兩個位其實可以發大,可惜小巴插哂旗),又唔係同鐵平行 (我知,鐵唔就腳嘛,所以77區寧願搭810入馬市都唔搭鐵,但如果半條區內線都同鐵平行,運吉又唔高興)?

搞搞下可能89D 40X 加分段,89C 81C拉上馬市算,更加可能嘅係一動不如一靜。喇我冇助紂為虐呀,我估佢會咁炸。分分鐘過幾年佢真係冧住拉條99經欣安落富安做大佢算,前提係十四鄉染黃...
da93 發表於 2023-1-27 08:14 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-1-27 08:06
或者咁講,有幾多位係依家出城線加雙向分段做唔到 (我知馬鞍山依家冇,但要九仔做非駁鐵區內線慘過食屎, ...

區內嘅
馬鞍山市中心/利安/錦英-大圍,烏溪沙/馬鞍山市中心-77區,77區-威爾斯,你好難用雙向分段解決,而且有d係講梗當年就咁改86c之後,推左堆客落小巴(當然冇話咁就一定係錯)

一大攪雙向分段,就困死左某d線,俾40E做就價錢高到嚇死人,居民一樣俾人搵笨柒。

同埋老實講,呢d區內線俾小巴做真係有問題?

當然,你話大執條廢到唔廢嘅89s夾硬填左佢係咪唔得咁就係另一個問題囉

十四鄉染唔染黃都好,其實99都好難做,除非入面自己會養堆線,如果唔係推晒俾99同807c嘅話,都幾難想像個後果。

FBI2 發表於 2023-1-27 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層

成個馬鞍山,除左cut車,都冇乜野可以搞,因為黃金時間過晒,巴士點搞都冇用。