hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 41M, 43B, 243M 重組建議
開啟左側

41M, 43B, 243M 重組建議

KMB-E50D 發表於 2023-1-25 18:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

41M:
延長至荃灣(愉景新城)
加密班次, 補償往來青衣中及荃灣市中心

43B:
繞經美景花園, 回復經沙咀道
加密班次, 補償往來青衣中北及沙咀道, 往返青衣區內

243M:
改青衣西路特快
循環線擴大荃灣服務範圍

243M 美景花園<->荃灣(愉景新城) (循環線)
1. 美景花園總站 $5.9
2. 美景花園
3. 長青巴士總站
4. 青盛苑
5. 青華苑
6. 長亨邨
7. 祈德尊新邨
8. 大涌道福來邨
9. 荃灣(愉景新城) 總站
10. 荃灣站
11. 大河道
12. 鹹田街
13. 聯仁街
14. 橫窩仔街
15. 長亨邨 $4.6
16. 長康邨康順樓
17. 青盛苑
18. 長青巴士總站
19. 長青邨青槐樓
20. 美景花園總站

班次: 05:50-23:45 12-15分鐘
用車: 6輛 (-3)

43B 長青<->荃灣西站
往荃灣西站
1. 長青巴士總站
2. 美景花園
3. 長青巴士總站
[43B舊線, 經沙咀道往荃灣西站]

班次
05:40-19:05 8-12分鐘
19:05-21:50 15分鐘
21:50-23:50 20分鐘

往長青
[43B舊線, 荃灣西站經沙咀道往青衣]
17. 長青巴士總站
18. 美景花園
19. 長青巴士總站

班次
06:15-09:15 20分鐘
09:15-11:00 15分鐘
11:00-23:15 8-12分鐘
23:15-00:00 15分鐘

轉乘優惠: 43B <-> 41M/42M/243M
用車: 10輛 (+2)

41M 青衣碼頭<->荃灣 (愉景新城)
往荃灣 (愉景新城)
[41M原線, 經楊屋道往荃灣]
8. 大河道
9. 富華街
10. 荃灣 (愉景新城) 總站

班次
05:35-06:35 15分鐘
06:35-18:40 10-13分鐘
18:40-21:55 15分鐘
21:55-23:55 20分鐘

往青衣碼頭
1. 荃灣 (愉景新城) 總站
2. 荃灣站
3. 大河道
[41M原線, 經楊屋道往青衣碼頭]

班次
06:05-09:05 20分鐘
09:05-12:05 15分鐘
12:05-23:05 10-13分鐘
23:05-00:20 15分鐘

用車: 6輛 (+1)

HB00610 發表於 2023-1-28 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
本身山上山下都有43B快少少;而家變成山上自肥,你覺得山下唔會嘈?
天空之神 發表於 2023-1-29 09:59 | 顯示全部樓層
243M 快到倒走哂班客

43B 加密已經吸到客,抬離青碼已經攪掂
.
 樓主| KMB-E50D 發表於 2023-1-29 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-1-28 10:46
本身山上山下都有43B快少少;而家變成山上自肥,你覺得山下唔會嘈?

今次重組主要目的係盡量減少青衣區內嘅車程, 令山上居民可以有合理時間出到荃灣

雖然山下唔係主要得益者, 但為作出補償, 43B 同 41M 已經加密班次至接近現時243M 服務水平, 同時亦有以下嘅好處:
1. 來往愉景新城的車費比現時243M平
2. 來往荃灣西站嘅班次比現時大幅增加

山上嘅243M快咗亦都係有代價, 包括加價以及班次削減
 樓主| KMB-E50D 發表於 2023-1-29 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-29 09:59
243M 快到倒走哂班客

43B 加密已經吸到客,抬離青碼已經攪掂

243M 擴大服務範圍至大涌道, 山上來往愉景新城/荃灣站一帶亦係獨市, 而預計沙咀道嘅乘客回程亦會死等243M, 所以應該都儲到啲客; 不過考慮到青衣客源少咗, 所以班次已經削減至全日大部分時間15分鐘一班

除咗出荃灣西站, 預計山上大部分乘客都改乘243M, 所以43B留喺山上主要係青衣區內穿梭, 所以唔建議抬離青碼, 以免當區居民冇咗車出荃灣西站同沙咀道而反對
HB00610 發表於 2023-1-29 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2023-1-29 13:37
今次重組主要目的係盡量減少青衣區內嘅車程, 令山上居民可以有合理時間出到荃灣

雖然山下唔係主要得益者, ...

你嘅補償係山下狂塞沙咀道/楊屋道45分鐘,你覺得加到8分鐘一班就係係解決問題?
天空之神 發表於 2023-1-29 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2023-1-29 13:52
243M 擴大服務範圍至大涌道, 山上來往愉景新城/荃灣站一帶亦係獨市, 而預計沙咀道嘅乘客回程亦會死等243M ...

如果無 43B 已改道既前設我都會支持 243M 直接改,加 43B 班就算

但改左之後就無計,無得逆轉
反而可以做既係 43B 直行去愉城
243M 改入西站唔使一齊入大河道
 樓主| KMB-E50D 發表於 2023-1-29 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-29 18:55
你嘅補償係山下狂塞沙咀道/楊屋道45分鐘,你覺得加到8分鐘一班就係係解決問題? ...

如果49X加雙向分段, 而又接受到青衣邨內街出楊屋道慢咗嘅話, 41M 可以直出大涌道, 再經愉城楊屋道返青衣

只係山下出楊屋道都唔少客, 只係單靠49X未必夠做, 而且又會怕拖慢長途客車程, 否則41M甚至可以雙向行青山公路做特快
 樓主| KMB-E50D 發表於 2023-1-29 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-29 21:47
如果無 43B 已改道既前設我都會支持 243M 直接改,加 43B 班就算

但改左之後就無計,無得逆轉

但係咁樣嘅話山上來往大河道由原本叫兩飛變到冇車, 未必肯接受, 否則咁樣改嘅話的確係比較順路

咁樣改嘅話新43B/243M 兩條都起碼要做到繁時10, 非繁12, 以接近現時243M服務水平, 同埋考慮埋美景/青碼問題, 只係咁樣嘅話山上始終都係要兜十幾分鐘青衣先出到荃灣
HB00610 發表於 2023-1-30 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2023-1-29 22:46
如果49X加雙向分段, 而又接受到青衣邨內街出楊屋道慢咗嘅話, 41M 可以直出大涌道, 再經愉城楊屋道返青衣
...

41M返青衣行楊屋道就係同49X疊到正一正,繁時旺場但過咗繁就20分鐘聯合到達班次。

再講楊屋道去大河道中間嘅燈位,係玩死49X嘅主因嚟,呢堆燈位癲到連53都玩得死,你覺得楊屋道可以幫到山下好多?