hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-9 20:16 | 顯示全部樓層

路軌中間水溝有溫泉水,冒出水蒸氣

楓の館

對面有足湯

臨入站係40‰斜度路段

搭呢班B特急返出市區,去酒店

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-9 20:25 | 顯示全部樓層
駕駛員爬入上面既駕駛室

唔似得日間行走既A特急咁,晚間既B特急車頭嗰卡唔係指定席,可以隨便揀位睇前面展望

車內

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-9 20:40 | 顯示全部樓層
第二朝從市役所前站出發,搭左一個站去長野,原本想搭頭班急行巴士直達Snow Monkey Park,不過自己無睇清楚星期日係無呢班車,去到站頭先發覺

之後即刻落返車站,搭到去須坂

轉呢班始發既特急

經過小布施站嗰陣見到保存喺度既2000系

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-9 20:56 | 顯示全部樓層

車窗景色

蘋果園

喺湯田中站轉巴士去到Snow Monkey Park,不過呢度只係志賀高原ロマン美術館(浪漫美術館)門口

從巴士站行經好跣既斜路上山,行左十幾分鐘之後再要行半個鐘以上既積雪小徑,先去到地獄谷温泉

喺呢度已經見到有馬騮走入附近旅館既溫泉

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-9 21:13 | 顯示全部樓層

再行多五分鐘左右就去到長電集團既地獄谷野猿公苑,真係行到懷疑人生

Snow Monkey Pass包埋入場費,喺呢度可以近距離睇馬騮浸溫泉

最初係馬騮仔擅自走去外面旅館嗰邊浸溫泉,後來先喺呢度整專用溫泉比佢地

林業開發導致志賀高原既馬騮曾經擾攘湯田中溫泉區、蘋果園,後來佢地被趕返山上既地獄谷,呢度就劃為野猿公苑去管理

通常只有母子會去浸溫泉

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-13 20:02 | 顯示全部樓層

離開嗰陣雖然已經極小心地行返落去,但始終避免唔到踩到冰、隻腳「飄移」幾次既情況。順利落到巴士站之後就襯短暫空檔喺美術館餐廳食埋野,然後用Pass搭急行巴士返長野站。

しなの鉄道既115系、SR1系

搭南行嗰班車去到安茂里站

喺度影一下車(383系)

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-13 20:24 | 顯示全部樓層

主要係想影下呢列湘南色115系

之後搭呢班篠ノ井線既E127系100番台去姨捨站

姨捨站屬於折返式車站,上山既車駛入待避線停低之後,駕駛員就用呢個姿勢望住後面,控制架車倒後入月台(當日呢班車係一人控制,旁邊只係指導人員)

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-13 20:35 | 顯示全部樓層

特急列車就喺呢段時間駛過。嗰陣能見度低,睇唔清呢度著名既車窗風景

普通列車喺特急通過之後就開出,繼續上山

特別款式既站名牌,線條設計正正就係列車停靠呢個折返式車站既動線

對面月台有俳句投稿箱、松尾芭蕉句碑

左邊係豪華列車「TRAIN SUITE 四季島」既展望台酒廊

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-13 20:47 | 顯示全部樓層

經過翻新,復原1934年樣貌既站舍

月台既風景指南

下面就係一路延續上山既正線路軌,最斜有25‰斜度

姨捨站盡頭位置

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-13 20:55 | 顯示全部樓層

從站內天橋影過去,盡頭位置有個基本上無火車經過既平交道,左邊仲保留埋貨物月台

另一邊

呢度亦係賞月好地方,欣賞「田毎の月」梯田月色

站內窗口喺冬天唔開,無得買紀念飛,要到4月1號先開始營業